Exclusiv Câte luni trebuie să stea Ovidiu Haţegan pe tuşă. De ce este în pericol prezenţa la CM din Qatar
articol scris de Digi Sport28.03.2022, 16:36
Cupa Spaniei: Racing Ferrol - Rayo Vallecano, vineri, 20:00, DGS 1
La Liga: Valencia - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 1
Arbitrul Ovidiu Haţegan (41 de ani) a trecut prin momente dificile duminică seară, când a ajuns de la Arad la Timişoara cu Ambulanţa, în stare gravă, pentru a fi operat în urma unui infarct miocardic suferit la finalul unui antrenament obişnuit.
Ştefan Busnatu, medic cardiolog, şef lucrări UMF Carol Davila, a explicat pentru telespectatorii Digi Sport că recuperarea cardiacă într-un astfel de caz durează între trei şi şase luni, iar timpul scurs de la momentul producerii infarctului până la intervenţia chirurgicală are o importanţă decisivă.
Doctorul Ştefan Busnatu despre situaţia lui Ovidiu Haţegan: "recuperarea cardiacă după un infarct durează între trei şi şase luni"
Cel mai bun arbitru român al momentului, Haţegan era delegat la meciul Chelsea-Real, programat pe 6 aprilie, în direct la Digi Sport 1, dar UEFA deja a schimbat brigada pentru meciul de la Londra.
”Pentru un pacient care trece printr-un infarct miocardic este foarte important timpul în care se intervine pe artera înfundată. În condiţiile în care lucrurile sunt foarte rapid corectate, adică intervenţia cardiologică intitulată coronarografie se finalizează cu desfundarea vasului și cu implantarea unui stent, prognosticul pacientului este de cele mai multe ori favorabil.
Dacă intervențiile au loc într-o fereastră de 12 ore de la debutul simptomelor sunt şanse extrem de mari ca lucrurile să meargă foarte bine pe viitor cu recuperarea completă a teritoriului muscular suferind. Bineînţeles, lucrurile astea vor fi cuantificate în cadrul unui program de recuperare cardiacă pentru că el trebuie să înceapă progresiv recuperarea...
Ghidurile noastre de cardiologie, şi vorbim de un ghid european de cardiologie sportivă, menţionează că un pacient care este revascularizat complet și păstrează o funcţie de contracţie a inimii în limite normale, fără apariție de tulburări de ritm la evaluările efectuate si stematic sau pe perioada activității fizice efectuate în cadrul recuperării cardiace, poate reveni progresiv la activități fizice de intensitate mare.
Tocmai acesta reprezintă scopul recuperării cardiace, de a ajuta pacientul să-și recupereze progresiv condiția fizică şi de a verifica că acesta nu dezvoltă tulburări de ritm cardiac pe perioada activității fizice astfel încât acesta să-și îmbunătăţească capacitatea funcțională cardiovasculară în sigurantă până la condiţia fizică iniţială și chiar și mai mult. Asta ii va permite să reintre în conditii de normalitate în circuitul social şi economic, apropo de reluarea activităţii profesionale.
O altă mențiune importantă este că controalele cardiologice sistematice viitoare vor fi mult mai frecvente şi mai minuţioase".
Mai merge Ovidiu Haţegan la CM 2022 din Qatar?
..."Medicul curant cardiolog al domnului Haţegan împreună cu acesta vor urmări toate elementele ce evaluează stabilitatea inimii pe perioada de recuperare şi, practic, la finalul a trei-şase luni, cât durează de obicei un proces de recuperare cardiacă post infarct la un atlet, vor lua o decizie bazată pe evoluția medicală, legată de posibilitatea de întoarcerea pe teren sau nu. ...", a spus doctorul Ştefan Busnatu, "tânăr ambasador al României în prevenție cardiacă din partea Asociației Europene de cardiologie preventivă".
Cum CM Qatar 2022 se va desfăşura în noiembrie-decembrie, iar Haţegan ar putea fi recuperat complet cel târziu în septembrie, rămâne sub semnul întrebării dacă UEFA va apela la el pentru Mondial, mai ales că este unul dintre cei mai apreciaţi arbitri din Europa.
Luca Constantin Tudor, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, a explicat starea în care se află Ovidiu Haţegan
”Domnul Hațegan a ajuns în cursul nopții de urgență, adus cu ambulanța de la Arad într-o stare gravă. Suntem singurul institut din vest-ul României care tratează infarctul miocardic acut prin mijloace intervenționale. A fost introdus de urgență în sală, am constatat că are o arteră înfundată și, în concluzie, i s-a pus un stent.
Starea lui este stabilă, continuăm să îi facem investigații suplimentare și în acest fel vom ști și ce se va întâmpla în continuare cu cariera dânsului. Este stabil, comunică, e conștient, e foarte bine. Îndrăznesc să spun că ar fi apt să se plimbe și să stea de vorbă cu noi aici. Cam asta.
Referitor la gravitate, sigur că un infarct miocardic acut are o mortalitate care poate să meargă până la 10%. Nu cred că se pune problema de complicații majore, iar în ceea ce privește cariera sportivă, nu ne putem pronunța în acest moment. Depinde de cum vor evolua lucrurile în continuare și de opțiunea lui”, a declarat Luca Constantin Tudor, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara
Etichete: ovidiu hategan , stefan busnatu , infarct ovidiu hategan
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții