Când a apărut arcul de cerc de la marginea careului și care e scopul său! Tu știi?
articol scris de Digi Sport30.12.2022, 16:36
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Primul meci de fotbal recunoscut de FIFA s-a disputat pe 30 noiembrie 1872, între Scoția și Anglia. De atunci, regulile s-au modificat încontinuu, iar ”sportul rege” a devenit din ce în ce mai iubit de miliarde de oameni.
Ce rol are ”căciula” de la marginea suprafeței de pedeapsă și când a fost introdusă
Galerie Foto
În 1902, la 30 de ani de la prima partidă oficială, a fost introdusă suprafața de pedeapsă la dimensiunile de astăzi: un dreptunghi care are 16,5 metri de fiecare parte a porții, în stânga și în dreapta, dar și în față. Iar ”punctul cu var” este plasat la 11 metri de linia de fund.
Toată lumea știe că în acest perimetru orice ”infracțiune” comisă de echipa care se apără se pedepsește cu penalty pentru adversari și, totodată, careul propriu este singura parte a terenului în care portarul are voie să atingă mingea cu mâna.
Dar de ce există și un arc de cerc la marginea suprafeței de pedeapsă? ”Căciula” a fost introdusă abia în 1937, iar motivul este unul banal, dar nu multă lume îl știe: în momentul în care se bate un penalty, toți ceilalți jucători, în afară de executant, trebuie să se afle la cel puțin 9,15 metri de minge și tocmai din această cauză a apărut arcul.
În orice punct al arcului de cerc distanța până la punctul cu var este de 9,15 m, iar dacă cercul s-ar închide, locul de unde se execută penalty-ul ar fi exact în mijloc. În plus, suprafața ”căciulii” nu este considerată în interiorul careului.
Etichete: careu , suprafata de pedeapsa , arc de cerc careu , caciula careu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții