Foto Arenă sportivă de 43 de milioane de euro în România! Când ar trebui să fie gata
articol scris de Digi Sport03.06.2023, 18:03
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
La mai puțin de doi ani după inaugurarea stadionului celor de la Sepsi, cetățenii orașului Sfântu Gheorghe au aflat că vor beneficia de o altă arenă ultramodernă.
Noua construcție va adăposti un patinoar de nivel internațional, care va costa 43 de milioane de euro și va dispune de peste 2.000 de locuri în tribune. Primăria din Sfântu Gheorghe va contribui cu mai puțin de un milion de euro, iar CNI va asigura restul investiției. Termenul limită de execuție este anul 2026.
Galerie Foto
Un patinoar ultramodern se va construi la Sfântu Gheorghe! Costul: 43 de milioane de euro
”Noul patinoar va oferi facilități de patinaj, sport și recreere pentru locuitori, în timp ce echipa de hochei pe gheață va avea, de asemenea, un nou sediu, pe lângă cel de la Târgu Secuiesc.
Patinoarul artificial cu două etaje va avea o suprafață utilă de 12.000 m² (aceeași cu suprafața totală a clădirii cu trei etaje a Arenei Sepsi) și o suprafață construită de 7.623 m². Clădirea va putea găzdui 2.180 de spectatori și va fi, de asemenea, potrivită pentru turnee internaționale și evenimente comunitare.
De asemenea, va găzdui și un centru medical pentru locuitorii orașului, dar și pentru ca sportivii să se antreneze sau să se recupereze după accidentări. Lucrările vor costa 216.65 milioane de lei (aproximativ 43 de milioane de euro), din care Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va contribui cu 4 milioane de lei.
Potrivit caietului de sarcini, contractul include proiectarea tehnică, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției. Ministerul Dezvoltării a stabilit un termen de execuție de 8 luni pentru lucrările de proiectare și 24 de luni pentru cele de execuție”, se arată pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe.
Stadion nou la Timișoara
Galerie Foto
Timișoara va avea un stadion nou. Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat că studiul de fezabilitate se află în stadiul de finalizare și că proiectul a fost predat către Compania Națională de Investiții.
De asemenea, Alin Nica a transmis că stadionul va avea un aspect ”unic” (FOTO, în galeria de mai sus) și că va fi al doilea cel mai mare din România, după Arena Națională. Tot pe locul doi va fi și într-un top al costurilor, cu 137 de milioane de euro.
- Arena Națională a costat 213 milioane de euro
”Stadionul care ţine de Consiliul Judeţean, vreau să va spun în premieră că se află în stadiul de finalizare a studiului de fezabilitate. Chiar săptămâna aceasta, luni, s-a predat din partea proiectantului către Compania Naţională de Investiţii studiul de fezabilitate adaptat la cerinţele avizatorilor, cu toate avizele obţinute din plan local.
La ISU s-a respins de trei ori în aceste cinci luni de zile de când am început demersurile pentru colectarea avizelor.
Dar până la urmă am reuşit să obţinem toate avizele şi acum suntem în faza în care comisiile tehnico-economice din Compania Naţională de Investiţii şi Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice trebuie să îşi dea acordul pe soluţia tehnică propusă de proiectant şi mai apoi să intre cu avizul Ministerului de Finanţe în şedinţa de Guvern pentru aprobarea efectivă a finanţării şi a demarării acestui proiect în teren şi în acelaşi timp permisiunea pentru noi, Consiliul Judeţean, să demolăm stadionul existent.
Cu ocazia realizării SF-ului avem şi noi randări ale aspectului noului stadion. E un aspect spectaculos, unic, un concept original, nu va avea pistă de atletism pentru că noile aşteptări ale iubitorilor fotbalului, dar şi ale celor care vor fi participanţi la evenimentele culturale şi sociale pe care le vom organiza acolo, sunt în a fi cât mai aproape de epicentrul acţiunii, ori pista de atletism îndepărtează oarecum spectatorul de focul evenimentelor.
Şi, pentru o competiţie atletică care eventual se poate desfăşura o dată pe an, nu merită să obturăm vizibilitatea şi trăirea la maxim a evenimentelor a zeci de mii de oameni, cu evenimente care se pot realiza mult mai des.
Ce mai pot să vă spun este că valoarea de proiectare a noului stadion a crescut faţă de calculul din studiul de prefezabilitate, de la 124 de milioane de euro la peste 137 de milioane de euro, fiind al doilea cel mai costisitor stadion care va fi construit în România după Arena Naţională, dar şi al doilea că mărime din ţară. 32.000 de locuri va avea.
Niciun alt stadion în afara Timişoarei nu are atât, e adevărat, la Craiova avem o cifră apropiată de această valoare, dar avem şi noi mândria noastră de bănăţeni, să fim fruntea, e adevărat, după Bucureşti şi sub acest aspect şi ţinem neapărat ca măcar simbolic numărul de locuri de pe noul stadion să fie mai mare decât oricâte alt stadion în afara Bucureştiului”, a declarat Alin Nica, pentru News.ro.
- Timișoara a rămas fără echipă în primele două divizii după sezon recent încheiat. Poli și Ripensia au retrogradat în Liga 3
Etichete: sfantu gheorghe , patinoar , arena romania
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții