"Am adus banii cu basculanta în curte și i-am acoperit cu o folie, să nu-i plouă!" Românii care s-au îmbogățit după Revoluție
11.03.2019, 13:08Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Gigi Becali, Cristi Borcea, George Copos sau Ion Țiriac se numără printre cei care au făcut investiții masive în sport, după Revoluție. Bazele afacerilor care le-au adus milioane de euro au fost puse înainte de 1989.
Revoluția l-a prins pe Gigi Becali cu 3 milioane de lei, care, la vremea aceea însemnau peste 100.000 de euro. Bani pe care latifundiarul din Pipera i-a investit cu succes.
"Aduceam blugi, tricouri și îmbrăcăminte cu tirurile din Turcia și le băgam în angrouri. Într-o seară, după ce-am strâns banii, i-am adus cu basculanta în curte, i-am descărcat și am pus o folie peste, mi-era să nu plouă peste noapte pe ei.", a povestit Becali, conform Libertatea.
Fost investitor la Dinamo, Cristi Borcea avea "doar" 600.000 de lei în decembrie 1989.
"M-a prins Revoluția cu vreo 600.000 de lei în carcasa ușii de la mașină. Dădeam tapițeria jos și-i ascundeam acolo. Cum naiba să-i ții în casă?! N-aveai ce face cu banii, că nu puteai călători. Cum s-a dat drumul la granițe după Revoluție, am plecat în Turcia, apoi în vară la Coppa del Mondo în Italia", a povestit Borcea.
Fostul patron al Rapidului, George Copos, a deschis, imediat după Revoluție, prima cofetărie "Ana". La începutul lui 1990 avea aproximativ 100.000 de lei, dar, ulterior a împrumutat 25.000 de dolari pentru proiectul cofetăriei care s-a dovedit a fi un real succes.
"Mi-am lăsat sângele tot învârtind la lopată, să nu se întărească șapa până vin „meșterii” luni dimineață, ca să amenajăm magazinul, fiindcă mașina mi-a adus materialul duminica, atunci când oamenii erau liberi.", și-a amintit George Copos.
Ion Țiriac este singurul român prezent în topul Forbes 2019. Averea lui este estimată la 1,2 miliarde de dolari.
"Prima dată am pus mâna pe rachetă la 15 ani. Peste doi ani jucam deja în Cupa Davis. Am fost un sportiv bun, dar n-am avut niciun talent. Eram un jucător bun de ping-pong şi în echipa olimpică de hochei. Trecerea de la hochei la tenis s-a produs în 1964. Una dintre puţinele mele calităţi este că ştiu când să mă opresc. Aşa că m-am apucat de tenis. De ce? Din motive comerciale. În primul rând puteam circula şi câştiga 15 dolari pe săptămână. Vindeam coniac în Rusia şi mă întorceam cu ceasuri pe care le vindeam de cinci ori mai scump în România", spunea Ion Țiriac, în urmă cu câțiva ani.
Etichete: ion tiriac , george copos , cristi borcea , gigi becali , revolutie 1989
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții