Exclusiv A jucat cu coaste fisurate, timpan perforat și a fost făcut KO după o lovitură "sub centură". Sacrificiile unui campion
articol scris de Andru Nenciu29.05.2021, 11:44
Premier League: Liverpool - Manchester United, duminică, 18:30, DGS 1
Serie A: AS Roma - Lazio, duminică, 21:45, DGS 1
Cosmin Radu (39 de ani), căpitanul naționalei de polo, s-a retras din activitate din postura de campion cu Mladost Zagreb.
Galerie Foto
Cotat drept unul dintre cei mai valoroși jucători ai lumii, centrul format la Rapid a vorbit ieri, într-un interviu pentru digisport.ro, despre aspecte esențiale ale carierei.
- Azi, în ultima parte a materialului, digisport.ro vi-l prezintă pe Cosmin Radu din postura jucătorului care a dus lupte grele în bazin.
A îndurat lovituri perfide, interzise de regulament. Uneori a ieșit la mal, alteori a ales, mânat de foamea de victoriei, să rămână în bazin. Efectele le-a simțit mai târziu. A acceptat mereu cu demnitate și regula crudă a jocului.
"Cred că fiecare sport are duritatea lui și nu are prea mult sens să le comparăm pentru că ceea ce poate face un rugbist nu poate face un poloist sau hocheist și viceversa.
Factorul apei la noi dă posibilitatea unor lupte, lovituri, ce de multe ori nu au cum să fie observate", punctează campionul cu Mladost Zagreb.
Cosmin Radu: "Într-un meci cu Rusia am primit un genunchi în testicule"
În polo e o lege nescrisă: dacă lovești un adversar, sigur îți vei primi "răsplata", mai devreme sau mai târziu. De multe noi, arbitrii de pe margine nici nu sesizează ce se întâmplă în apă. Violențele din apă sunt sesizate abia la TV, pentrucă în epoca modernă a poloului transmisiunile se fac și cu camere video subacvatice, montate în puncte cheie.
"În general, înveți când urmează să vină o lovitură și, oarecum, te protejezi. Însă există și cazuri când nu apuci să mai faci nimic și atunci poate fi destul de dureros.
În 2004, la calificările pentru Jocurile Olimpice, la începutul ultimei reprize, în meciul decisiv de calificare împotriva Rusiei, am primit un genunchi în testicule.
A fost suficient de rău să nu mă mai pot întoarce în apărare, apoi să fiu ajutat să ies din apă și să nu mai pot continua meciul până la sfârșit. Dar am scăpat fără mari sechele", dezvăluie Radu.
- 850 de goluri în 459 de meciuri pentru națională a înscris Cosmin Radu
Cele mai dure lovituri din luptele subacvatice sunt cele în testicule și în ficat. Din acest motiv, poloiștii nu stau aproape niciodată cu abdomenul relaxat, pentru a preveni durerea firească provocată de un posibil croșeu la ficat.
În vârtejul din bazin, unii poloiști se rezumă la loviturile tradiționale, cu cotul sau cu palma. Și, chiar dacă o cască ar trebui să le protejeze urechile, fisurile de timpan sunt des întâlnite. La fel cum se derulează unele acțiuni, strategiile de autoapărare devin ineficiente.
De multe ori, totul depinde de capacitatea jucătorilor de a controla situațiile limită. Dar și de intuiție sau gradul de risc pe care și-l asumă.
Cosmin Radu: "Am avut timpanul fisurat de două ori"
Fostul număr 2, un adevărat ghimpe în coasta defensivelor, mai face o trecere prin zona din fața porții.
"Îmi aduc aminte că în 2014, la Europene, am jucat jumătate din turneu cu o coastă fisurată după ce un adversar m-a luat prin surprindere și m-a lovit. Am avut timpanul fisurat de două ori și o întindere a ligamentului umărului stâng care a fost mai serioasă.
În rest au fost doar accidentări de scurtă durată cu viteza de recuperare de numărul zilelor. Spre norocul meu, nu am avut foarte multe accidentări serioase de-a lungul carierei", mai spune fostul centru, actual vicepreședinte al FR de Polo.
De multe ori se ivesc nenumărate controverse pe seama eliminărilor. Dacă un jucător comite un fault major, el e eliminat timp de 20 de secunde. Echipa care ajunge să joace în superioritate numerică are un avantaj clar.
Galerie Foto
"Nu am vreo regulă în mod special pe care aș vrea să o schimb în polo, ca să fiu sincer. Nu mă deranjează prea multe lucruri, poate doar faptul că arbitrajul nu reușește sa fie uniform, dar asta nu e regulă de schimbat", opinează Cosmin, provocat să-și exprime părerea despre ce regulă ar înlocui în sportul introdus la JO în 1900 - cel mai vechi sport de echipă.
Te-ai antrenat pentru loviturile pe care urma să le încasezi, cred, încă din 1992, de când aveai 11 ani, la bazinul Rapid. Cum era acolo?
Într-adevăr am început poloul la Rapid in 1992 si am apucat pentru o perioada foarte scurta de timp sa ma antrenez acolo însă nu am jucat niciun meci oficial în acel bazin.
Cosmin Radu, dezamăgit de felul în care a fost reabilitat bazinul Rapid
Ai văzut bazinul nou din Giulești, cum ți se pare?
Mă bucur că după aproape 30 de ani Rapid are din nou un bazin unde poate juca dar ca să fiu sincer se vede ca a fost reabilitat de către persoane care nu au nicio treabă cu sportul și mă opresc aici, nu intru în detalii pentru că e inutil în momentul ăsta.
De ce, la ce te referi?
Nu vreau să intru în detalii.
Te întreb altceva. Când ai simțit că poloul te răsfață?
Nu pot spune neapărat că sunt răsfățat, ci că prin munca pe care am depus-o în bazin am ajuns în poziția în care m-am simțit răsfățat. Când eram în Italia, nu îmi aduc aminte anul, m-a sunat prietenul meu care în momentul acela era încă la muncă și urma să termine 8 ore de program. M-a întrebat ce fac...
Și ce făceai?
Răspunsul meu a fost destul de amuzant la momentul respectiv, dar m-a făcut să apreciez avantajele faptului că fac sport. Stăteam pe canapea și mă uitam la desene animate. Mereu m-am gândit la asta și la ce șansă am să pot face ceva ceea ce îmi place și să fiu și bun ca bonus.
Care e cea mai grea înfrângere?
Înfrângerea care m-a marcat cel mai mult a fost în 2008 la calificările pentru Olimpiadă, unde in meciul decisiv am pierdut în detrimentul Canadei, ei mergând la Olimpiada și noi rămânând acasă. Înfrângerea de la calificările din 2008 m-a afectat foarte mult. Timp de mai multe luni am fost extrem de trist, aș putea spune chiar depresiv.
Cosmin Radu: "Bogăția mea a fost că am făcut mereu ce-mi place"
Și cea mai importantă victorie?
Când vine vorba de victorii îmi e greu să numesc doar una pentru că au fost mai multe. La Belgrad în 2006 și la Roma în 2009 împotriva Italiei, meciul 5 din finala campionatului croat, în 2015 împotriva lui Jug Dubrovnik, de altfel toate finalele pe care le-am jucat au ceva aparte, indiferent dacă am câștigat sau am pierdut.
O penultimă întrebare. Care e cea mai mare bogăție a ta?
Bogăția mea a fost și este faptul ca fac ceea ce îmi place și de aceea sunt mereu fericit. Asta a fost de fapt mereu țelul meu, să fiu fericit și cred că mi-a ieșit destul de bine până acum.
O ultimă întrebare. Știu că ai o casă în Croația. Ce alegi? Croația sau București, orașul tău natal? Unde preferi să ieși în București.
Am o casă la Rijeka și ceea ce îmi place cel mai mult e faptul că în fiecare dimineață când mă trezesc, dîn pat am posibilitatea să privesc marea. E ceva deosebit și mă bucur să am posibilitatea asta. Când vine vorba de București, nu pot spune că am un loc anume pentru că foarte rar se întâmplă să merg în același loc de mai multe ori, în afară de cinematograf.
Mulțumesc și succes pe mai departe!
Mulțumesc!
Etichete: polo , cosmin radu , interviu cosmin radu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții