A fost demarată o campanie de căutare a jucătoarei de tenis dispărută după ce a acuzat de viol un oficial de rang înalt
articol scris de Digi Sport14.11.2021, 12:30
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Shuai Peng (35 de ani), fost lider mondial WTA la dublu și câștigătoare a două turnee de Grand Slam, a fost dată dispărută după ce l-a acuzat public de agresiuni sexuale pe un fost vicepremier al Chinei, Gaoli Zhang (75 de ani).
La 10 zile după ce jucătoarea a povestit în detaliu cum a fost violată de fostul vicepremier chinez Gaoli Zhang, nimeni nu mai știe nimic de ea. Vestea a făcut repede înconjurul lumii, iar pe rețelele sociale a pornit o campanie de căutare a lui Shuai Peng.
Galerie Foto
Campanie de căutare a lui Shuai Peng, jucătoarea de tenis din China dispărută după ce l-a acuzat de viol pe un fost vicepremier
Alize Cornet a fost prima jucătoare de tenis care a distribuit mesajul ”#Where is Peng Shuai? (n.r.- Unde este Shuai Peng?)” și și-a rugat urmăritorii și colegele din circuit să nu rămână indiferenți față de situația în care se află sportiva din China.
- Shuai Peng a fost prima jucătoare din China care a ocupat locul 1 în clasamentul mondial WTA, la dublu, în 2014. A câștigat titlul la Wimbledon (2013) și la Roland Garros (2014), alături de Su-Wei Hsieh.
- La simplu, Shuai Peng a câștigat două turnee WTA. A câștigat aproape 10 milioane de dolari din tenis. Nu și-a anunțat retragerea, dar în 2021 n-a participat la niciun turneu.
China a cunoscut mai multe scandaluri în cadrul valului #MeToo în ultimii ani, însă cenzura şi controlul justiţiei de către Partidul Comunist Chinez (PCC) au împiedicat mişcarea să ia avânt. Este prima oară când asemenea acuzaţii de viol vizează un oficial cu un rang de înalt în cadrul PCC. Însă tăcerea totală a jucătoarei după ce afacerea a devenit publică ridică temeri pentru ce este mai rău în privinţa sa.
Lunga relatare a lui Shuai Peng a rămas circa douăzeci de minute pe Weibo (n.r.- echivalentul chinez al Twitter-ului), suficient pentru ca mii de utilizatori să aibă timp pentru a face capturi de ecran pe care apoi le-au partajat. De atunci, contul fostei jucătoare nu a publicat nimic nou. Comentariile au fost dezactivate, iar subiectul este supus unei cenzuri stricte pe reţelele de socializare chineze. În ziua când au fost făcute dezvăluirile, până şi cuvântul "tenis" ("wangqiu") a fost interzis de Weibo.
Perfecţionate de-a lungul anilor, instrumentele cenzurii sunt de acum capabile a recunoaşte capturi de ecran sau imagini utilizate pentru a face aluzie la o situaţie sau la o persoană. Pe reţeaua de socializare Douban, o responsabilă a unui grup de discuţii consacrat drepturilor femeilor le-a cerut membrilor să nu vorbească despre acest subiect, pentru a evita închiderea grupului.
Etichete: shuai peng , zhang gaoli , shuai peng disparuta , shuai peng viol , campanie gasire shuai peng
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții