A doua dragoste a lui Neto
articol scris de Andru Nenciu18.03.2021, 09:16
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Anton Netolitzchi, unul dintre cei mai valoroși baschetbaliști din istoria României, s-a stins ieri, la vârsta de 63 de ani.
Neto a trăit pentru sportul care te ține mereu cu privirea sus, dar și-a trăit mai multe picături ale vieții și pentru polo. Una dintre cele mai dure discipline l-a provocat și l-a încântat. În anii 2000, Anton Netolitzchi a fost manager la Steaua. De fapt, un adevărat "om-orchestră", liderul care se ocupa ca totul să iasă bine pentru echipa care avea să câștige două titluri consecutiv.
În Floreasca privea antrenamentele din înaltul tribunei, pe Tineretului sau la Dinamo avea locul său și își acoperea creștetul capului cu o șapcă atunci când soarele ardea sau cerul se descuia și vărsa o ploaie rece.
Pe retina multor foști jucători de la Steaua rămâne și acum imaginea cu Neto, după titlul din 2005, plonjând în bazinul Dinamo, gazda Final Four-ului, cu o sticlă de șampanie, alături de poloiști.
Vlad Hagiu: "Simțeam respectul lui, a fost un manager foarte bun"
Neto era manager la Steaua, dar și membru în Biroul Federal al FR de polo, condusă în acea perioadă de George Gaiță. Era perioada în care naționala lui Vlad Hagiu se bătea de la egal la egal cu marile puteri din sportul cu mingea pe apă. Ulterior, în 2009, când a trecut pe banca Stelei, golgheterul CM din 1991 a cucerit Cupa României, cu Netolitzchi manager.
"În singurul an când am antrenat Steaua, în 2009, Neto era manager. M-a primit foarte bine, simțeam respectul lui. A fost un mare jucător de baschet și un manager la fel de bun.
Sunt foarte trist de când am auzit că ne-a părăsit, am petrecut un an frumos cu el la Steaua. În perioada în care România a cunoscut cele mai mari rezultate cu antrenor român (n.r. Hagiu selecționer / George Gaiță - președinte FRP) el era în Biroul Federal, a fost în câteva deplasări cu noi, iar la Mondialul din Melbourne (n.r.: 2007) a fost șef de delegație.
Neto m-a invitat în 2004, când eram selecționer, la Amersfoort, Steaua juca în Cupa Campionilor Europeni. Atunci Berti (n.r.: Bertini Nenciu) a închis poarta și am zis, pe loc: "De mâine te prezinți la echipa națională", dă timpul înapoi Vlad Hagiu, selecționerul cu care România a încheiat pe 4 CE de la Belgrad și pe 6 CM de la Montreal.
Cum și-l amintește Bertini Nenciu: "Am fost cu Neto în Grecia, îi plăcea foarte mult istoria. Îmi vorbea despre zeița victoriei în mitologia greacă"
Hagiu vorbește despre Bertini Nenciu, unul dintre marii portari ai naționalei de polo. În prezent antrenor secund al echipei de polo Dinamo, Berti a colaborat la Steaua cu Netolitzchi, pe vremea în care "militarii" cucereau două titluri consecutiv.
"Jos pălăria în fața lui Neto, un om priceput, care reușea să construiască. Orice îi cereai lui Neto, el rezolva, a fost un tip senzațional. Un om cult, citit, cu un simț al umorului desăvârșit, impresiona de multe ori și prin sarcasmul lui.
Îi plăcea foarte mult istoria, știa toate războaiele, adora istoria Greciei, chiar am fost împreună cu Steaua în Grecia și îmi vorbea despre toți zeii. Mi-aduc aminte și acum că-mi povestea despre zeița victoriei în mitologia greacă, Nike.
Nu-mi vine să cred nici acum că a plecat, el mereu îmi spunea că are două zile de naștere: 4 martie și 6 martie. Pe 4 martie 1977 obișnuia să spună că s-a născut a doua oară", povestește Bertini Nenciu.
De ce spunea Neto că s-a născut a doua oară pe 4 martie. "Plătisem consumația, fiecare cu destinul lui!" Cutremurul din 1977 l-a prins în cofetăria Scala
De ce spunea Neto că s-a născut a doua oară pe 4 martie? În 1977, pe 4 martie, fostul baschetbalist se afla în cofetăria Scala împreună cu patru amici. "Eram cu patru colegi de echipă de la Liceul Sportiv nr.35, mâncam o prăjitură. La ora 21:21 am fost șocați de zgomotul înfiorător al geamurilor mari din cofetărie care au început să tremure. Masa se clătina! Pământul se cutremura!
Gigi Neculce, unul dintre prietenii cu care eram, a conștientizat primul ce se petrece. Ne-am ridicat de la masă, plătisem consumația și fiecare cu destinul lui!", îi povestea Netolitzchi reporterului, în urmă cu câțiva ani, scenele înfiorătoare de la cutremurul din '77.
Neto și prietenii lui au avut reacție la cutremurul din '77. O parte a blocului la parterul căruia se afla cofetăria s-a prăbușit în partea dreaptă, paralel cu bulevardul Magheru. Au fost 55 de secunde terifiante, dar Neto și colegii săi au avut zile. "Am ajuns în mijlocul bulevardului printre mașini și autobuze. Afară a urmat un vuiet puternic și a apărut un nor de praf provocat de prăbușirea unei porțiuni din blocul Scala", mai spunea Neto.
Alex Matei îi subliniază calitățile de lider. "E greu după viața de sportiv să devii și manager, iar el a reușit. Organiza totul, era atent la fiecare detaliu"
Fost component important al naționalei, Alex Matei (40 de ani) a jucat și la Steaua, și la Dinamo. E autorul golului decisiv prin care România învingea în sferturile Europeanului din 2006, la Belgrad, naționala Italiei, scor 10-9, după ce tricolorii erau conduși cu 9-6 în ultimul sfert de Alessandro Calccaterra și colegii lui.
Matei a colaborat cu Netolitzchi la Steaua, echipă cu care a câștigat două titluri, 2004 și 2005. "Când m-am întors din Franța, el a avut un rol decisiv când m-am transferat la Steaua și i-am mulțumit mereu. Îmi pare rău că a lăsat în urmă o familie foarte frumoasă.
Neto a fost coleg de școală cu mama, el a făcut baschet, mama a practicat voleiul. Sub conducerea lui am câștigat două titluri cu Steaua, a fost unul dintre cei mai buni manageri pe care i-am cunoscut, dincolo de cariera lui extraordinară în baschet.
E greu după viața de sportiv să devii și manager, iar el a reușit, iar noi în acea perioadă dominam poloul din România. Neto avea abilitatea de a organiza totul, era atent la fiecare detaliu", povestește componentul României la JO 2012.
Flavius Amarie, amintiri puternice cu Neto. "Am plâns când am auzit vestea, eu îi spuneam 'comandantul'! În cantonamente jucam table împreună"
Dublu campion cu Steaua, Flavius Amarie a avut o relație specială cu fostul baschetbalist. Au colaborat la Steaua și îi leagă momente speciale.
"Pentru mine el a fost comandantul. Eu am plâns azi (n.r.: - ieri) când am auzit vestea. Modul lui de a fi și de a percepe viața... Pentru mine a fost mai mult decât un manager.
Pe mine m-a ajutat și cu nunta și cu alte chestii. Eu am fost cel mai apropiat de el în sensul că a venit la cununie, m-a plăcut și el pe mine, aveam același vibe, eram pe aceeași lungime de undă. Era un adevărat manager, nu era ca Becali, îi lăsa pe toți să-și facă treaba.
Eu mi-am făcut cont Facebook în pandemie. Când l-am găsit pe Facebook, i-am scris: <<Mă bucur că vă revăd, comandante!>>. Apoi l-am văzut pe Facebook foarte atent și galant cu soția lui și m-am bucurat să-l regăsesc așa, plin de viață.
Se nasc greu oameni care știu să vorbească și cu ăla mare, și cu ăla mic! Mulți se cred împărați sau vor să fie. El era cu adevărat un împărat. Jucam table cu el în cantonament, era genul de jucător care se exterioriza, urla. Se uita și la meciurile de fotbal ale Stelei, era un împătimit. Dispariția lui Neto e o mare pierdere pentru sportul românesc", mai spune actualul antrenor de înot și polo de la clubul bucureștean Aqua Sport.
Personalitate complexă și legendă a baschetului, Anton Netolitzchi, de 11 ori campion cu Steaua și de patru ori participant cu naționala la Campionatele Europene, a iubit și sportul cu mingea pe apă.
Mărturie stau poveștile împărtășite mai sus, pentru digisport.ro, de oamenii din polo cu care a colaborat. Toți și-l vor aminti mereu pe Neto zâmbind sau aruncând o glumă menită să detensioneze orice situație mai dificilă.
Etichete: steaua , vlad hagiu , alex matei , anton netolitzchi , a murit anton netolitzchi , neto - polo , bertini nenciu , flavius amariei
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții