Dinamo campioană. Vlad Hagiu, al treilea pe rândul de jos (de la dreapta), și antrenorul Iulius Kapșa, al treilea pe rândul de sus (de la dreapta) / Foto: arhivă personală Vlad Hagiu

"Era zăpadă pe marginea bazinului Dinamo, dar noi ne antrenam în apă în noiembrie". Vlad Hagiu, marcat de moartea mentorului său, Iulius Kapșa

articol scris de Andru Nenciu
07.10.2020, 09:13
  • SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1

Fostul mare antrenor de polo Iulius Kapșa a murit, în urmă cu trei zile, la vârsta de 77 de ani. Vlad Hagiu, jucător descoperit de Kapșa și unul dintre cei mai valoroși poloiști ai lumii, vorbește pentru Digi Sport despre personalitatea tehnicianului care după 1989 s-a stabilit în Germania. 

Tablou hibernal de noiembrie, 1978. Zăpada acoperă complexul Dinamo ca o pătură de frișcă, dar în zona bazinului e zarvă mare. Țiuituri, pocnete și strigăte de bucurie, semn că poloul nu și-a încetat cursul lui firesc.

Omătul le troienise băieților cu slip și cască ușa vestiarului pe dinafară, dar antrenamentele nu se păcăleau. Niciodată.

Vlad Hagiu: "Apa era foarte caldă și erau aburi. Ieșeam de la vestiare ca printr-un tunel de zăpadă"

"Era nocturnă, apa foarte caldă și erau aburi. Luna noiembrie. Pe marginea bazinului Dinamo era zăpadă. Intram și ieșeam de la vestiare ca printr-un tunel de zăpadă. Undeva, pe la 7-8 seara, ne antrenam după seniori, eram încă la juniori.

A fost super, iar domnul Kapșa era responsabil de felul în care ne desfășuram antrenamentele", întoarce Hagiu o pagină din albumul cu amintiri.

Vlad Hagiu (57 de ani), golgheterul all-time al României și unul dintre jucătorii de top ai lumii, a făcut trecerea de la înot la polo datorită mentorului său, Iulius Kapșa. Nu-și găsea locul pe culoarul de înot. Avea nevoie de acțiune. De joc de echipă. Voia să se hrănească cu bucuria dată de marcarea unui gol. 

"În 1976, practicam înot la Dinamo. Fără prea mare chef! Mă săturasem, nici nu aveam rezultate remarcabile. Așa că profesoara de atunci, Magda Cristescu, mă lăsa duminicile să joc la echipa de copii a clubului Dinamo.

La început mergeam să iau mingea de la centru - înotam foarte bine craul - dar la primul meci am marcat și vreo patru goluri, așa că nea Iulius a pus imediat ochii pe mine. În cele din urmă, a reușit cu multe eforturi să mă ia la polo.

Văzusem și Jocurile Olimpice de la Montreal, unde a fost cel mai nedrept turneu din istoria poloului românesc, printr-un meci aranjat între Italia și Olanda, care ne-a scos pe locul 4 în loc de o medalie.

Și am vrut neapărat să joc și eu polo la nivelul acela înalt", continuă Hagiu.

 Iulius Kapșa era genul de antrenor implicat în munca lui.  Vorbea tot timpul despre băieții săi.  Era parte a poveștii scrisă chiar de el. Știa totul despre elevii săi.
 
Vlad Hagiu / Foto: Sport Pictures

Hagiu, antrenor care a dus România până pe 4 la CM 2005 (Montreal) și 6 la CE 2006 (Belgrad), revede cu ochii minții momentele din urmă cu peste 30 de ani.

Vlad Hagiu: "Nea Iulius a plecat în 1988 în Bulgaria, apoi s-a stabilit în Germania. A făcut din Duisburg a doua cea mai puternică echipă a nemților"

"Știa să fie și dur, dar și haios. Era acea perioadă a comunismului când ascultai tot și făceai. Exista respect, nu scoteai o vorbă. În 1988 a plecat în Bulgaria, iar apoi s-a stabilit în Germania, la Duisburg, unde a transformat echipa în a doua cea mai puternică a Germaniei.

Sunt foarte mâhnit de dispariția celui care mi-a pus mingea în mână, în 1976, suferea de mult timp de acea boală nemiloasă", mai dă Hagiu timpul înapoi.

Pentru Kapșa, Hagiu era copilul lui de suflet. Îi urmărea din Germania cariera și suferea la fiecare meci al naționalei când bucureșteanul ocupa funcția de selecționer, într-o perioadă în care poloul românesc strălucea sub conducerea fostului președinte, George Gaiță. 

"L-am luat pe Vlad de la înot, la 12 ani, și l-am dus până la echipa de seniori. A fost un fenomen!”, povestea Kapșa, în urmă cu șapte ani.

  • 420 de selecții a strâns Hagiu la națională
  • 1.152 de goluri a marcat Hagiu pentru națională
Iuliu Kapșa s-a stins din viață la 77 de ani / Foto: arhivă personală Vlad Hagiu

Campion cu Dinamo de șapte ori la seniori și finalist al Cupei Campionilor Europeni, Iulius Kapșa și-a dedicat peste 40 de ani din viață poloului. A trăit pentru sportul cu mingea pe apă.

"Nea Iulius a avut curaj și mare merit de a promova tineri la echipa de seniori a clubului Dinamo. În 1979, împreună cu Cătălin Moiceanu, Florin Ardelean Florin și Dan Cristian, am evoluat alături de alți tineri tot de nea Iulius promovați: Șerban Popescu, Eugen Ionescu, Doru Ciobaniuc sau Gheorghe Popescu în echipa mare a lui Dinamo.

Acolo jucau deja nume mari ale poloului dinamovist, dar și oameni de bază ai naționalei lui Tolea Grințescu: Dinu Popescu, Viorel Rus, Adrian Nastasiu, George Gaiță, Doru Spânu, Liviu Răducanu, Adrian Munteanu.

Aceștia ne-au primit foarte bine lânga ei și am reușit să luăm în 1980 campionatul de la eterna rivală Rapid. Apoi a urmat confirmarea. Am mai luat cu nea Iulius încă trei titluri la seniori și patru la juniorii mici și mari", mai evocă Hagiu personalitatea omului care l-a lansat în polo, sport considerat la fel de dur precum hocheiul pe gheață și rugbyul.

Visul lui Iulius Kapșa, un om care a trăit pentru polo

Iulius Kapșa a antrenat în perioada în care în România numărai pe degete bazinele din România. Urmărea cu un zâmbet amar și anii în care naționala făcea performanțe între 2005 și 2013, dar tot era denumită "Țara Ligheanelor". A apucat să mai vadă cum, în ultimii șapte ani, s-au mai ridicat la Steaua, la Dinamo, dar și prin țară, câteva piscine moderne. 

Ca un balsam care-i mai alina rănile cauzate de situația precară a infrastructurii sportului românesc. 

Își mai dorea doar să vadă din nou România la Jocurile Olimpice. Generațiile actuale și viitoare de poloiști ai naționalei au și în Iulius Kapșa un model pe care trebuie să-l urmeze. 

Etichete: dinamo , polo , vlad hagiu , bazin dinamo , moarte iuliu kapsa , iulius kapsa


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, satisfăcut de anunțul privind lansarea primului atac rusesc cu rachetă balistică în Ucraina, a postat pe rețeaua X (fostă Twitter) un mesaj adresat comunității internaționale. 

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Lovitura anului: au început negocierile pentru transferul lui Cristiano Ronaldo în Europa!

Gata! România nu poate întâlni Kosovo în preliminariile CM 2026

S-a dezbrăcat complet și a intrat pe teren, în fața a peste 50.000 de oameni, iar internetul ”a explodat”! Sancțiunea primită

A fost ultima șansă la FCSB?! Scos iar la pauză, pare ieșit definitiv de pe lista de favoriți a lui Becali

Exclusiv Specialiștii s-au pronunțat rapid, după acuzațiile făcute de Ștefan Târnovanu: nu s-a respectat regulamentul în Botoșani - FCSB!

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Nu l-a iertat pe Gigi Becali după ce finanțatorul FCSB-ului a spus: ”nu că nu-i batem, le dăm de la două în sus”

Pleacă de la Real Madrid, după 10 ani: o altă echipă i-a pregătit deja contractul

Șumudică, ironic după afirmațiile lui Hadnagy: ”Industria Sârmei Deșertul Gobi”

Vizită complet neașteptată pentru Reghecampf după ce a semnat cu Esperance Tunis: "Am avut plăcerea să-l primim aici"

Citeşte şi

Exclusiv ”Dinamo ne înjură”. Laszlo Dioszegi și-a spus supărarea despre scandările xenofobe din SuperLiga

Andrei Nicolescu a dezvăluit cum a ”pierdut” Dinamo 12.000.000 de euro

PEROZS-a lovit la cap și a uitat că iubita s-a despărțit de el. Ce s-a petrecut în viața unor tineri la 7 luni de la separare e demn de film

FILM NOWRichard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai tânără decât el cu 34 de ani

Nelu Varga l-a transferat la CFR Cluj pe noul star din Superliga, descoperit de același om care l-a ochit pe Bîrligea citeşte ştirea pe Prosport.ro

România a scăpat de cele mai tari adversare în drumul spre Mondiale! Lista completă a echipelor cu care nu putem pica la tragerea la sorți citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”

Digi Animal World

Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt virale: „E inconștient!”