Celebra publicație care l-a numit pe David Popovici "Ultimul Tarzan al înotului". FOTO Imaginile care vor rămâne în istorie
articol scris de Digi Sport23.06.2022, 12:49
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Presa internaţională a salutat naşterea unui nou superstar al înotului mondial, după ce sportivul român David Popovici, la doar 17 ani, a cucerit de o manieră spectaculoasă două medalii de aur (100 şi 200 m liber) la Mondialele de înot de la Budapesta.
Ce scrie presa internațională despre David Popovici. FOTO Imaginile cursei istorice
Galerie Foto
Popovici a devenit al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după americanul Jim Montgomery, care a reuşit acest lucru în 1973, la Belgrad.
Gazzetta dello Sport a titrat supă succesele românului "Cine este Popovici, ultimul Tarzan al înotului: 'Eu, Seneca şi limitele care nu există'".
"Moştenitorul lui Dressel este român, are 17 ani şi iubeşte filozofia, latina şi este un fan al Italiei: la Mondialele de la Budapesta a marcat o dublă la 100 şi 200 liber şi a devenit deja un mit", scrie prestigiosul ziar italian.
The Times îl supranumeşte printr-un joc de cuvinte ''noua torpilă'' (New Thorpedo), cu referinţă la marele campion australian Ian Thorpe, cvintuplu campion olimpic şi de zece ori campion mondial în probele de la stilul liber. Thorpe, regele probei de 200 m liber, a devenit la doar 15 ani cel mai tânăr campion mondial la 400 m, dar, conform Times, acum toţi ochii sunt pe ''Thorpedo, un adolescent talentat, care şi-a depăşit colegii mai în vârstă şi mai experimentaţi şi care posedă aceleaşi atribute fizice şi perspicacitate tactică care l-au făcut pe australian cel mai bun la stilul liber din toate timpurile''.
L'Equipe regretă că Maxime Grousset, medaliat cu argint la 100 m liber, nu a reuşit să câştige prima medalie de aur pentru Franţa în această probă, dar subliniază dubla lui David Popovici, la 100 şi 200 m liber, proba mai lungă fiind câştigată cu al patrulea timp din toate timpurile, în timp ce Alain Bernard, campion olimpic la 100 m liber, l-a descris pe Popovici ca un înotător extraordinar, iar duelul dintre cei doi pentru aurul la 100 m liber reprezintă ''duelul unei noi generaţii''.
Ziarul Marca a titrat "Dublă istorică pentru tânărul Popovici, care s-a impus şi la 100 m liber" şi "Noul fenomen al stilului liber".
"Noul campion este chemat să scrie multe pagini glorioase din sportul său. A confirmat asta în primele lui declaraţii imediat ce a ieşit din piscină. 'Acesta este doar începutul unui drum lung, lung', s-a aventurat Popovici cu multă încredere în sine", conform ziarului spaniol.
Ziarul AS a salutat apariţia a două noi staruri, românul David Popovici, campion la 100 şi 200 m liber, respectiv Leon Marchand (20 ani), campion mondial la 200 şi 400 m mixt. ''Marchand şi Popovici sunt senzaţiile unei competiţii mai bogate decât se aştepta în ciuda absenţei ruşilor şi în timpul unui an post-olimpic'', a scris AS.
Agenţia France Presse a scris că Popovici este ''noul rege al cursei regine'', după victoria românului la 100 m liber, în timp ce agenţia spaniolă EFE a relevat că David ''a devenit stindardul autenticei revoluţii de tineret care se desfăşoară la Campionatele Mondiale de la Budapesta, după ce şi-a agăţat la gât a doua medalie de aur în capitala maghiară, câştigând finala la 100 m liber''.
''Dar dacă dubla lui David Popovici a confirmat naşterea unui nou superstar mondial, timpul său câştigător de 47.58 a arătat clar că românul are destul loc de îmbunătăţire'', a adăugat EFE.
David Popovici (CS Dinamo), debutant la Mondialele de seniori, a adus primele două titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. România mai are două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de patru medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.
"Regele David" este ultima poreclă cu care s-a ales David Popovici în presa mondială. Aterizase la Budapesta cu supranumele "Racheta din România"
Galerie Foto
Mulţi au remarcat în discursurile sale faptul că mereu s-a raportat la români. Le-a mulţumit că s-au trezit să-i vadă cursa, că trimit sute, mii de mesaje şi se bucură că le-a oferit motive de mândrie. La Campionatele Mondiale de Nataţie de la Budapesta s-a "prezentat" cu porecla "Racheta din România". Spune că unchiul său este cel care o foloseşte foarte des prin comentarii în mediul online.
"Îmi place să mi se spună Racheta din România, da. Cum sunt eu? Un puşti care înoată repede, un tip banal care este capabil să facă lucruri extraordinare şi inspiră oameni", a declarat David, după cursa în care a ieşit a doua oară campion mondial.
Presa din ţări cu tradiţie mare în nataţie şi cu sportivi pe măsură s-a gândit că cel mai bine i se potriveşte porecla "Regele David", cel care l-a învins pe marele Goliat, aşa cum el i-a învins pe toţi favoriţii la Budapesta.
Puţini ştiu despre tânărul campion mondial, elev la liceul „George Coșbuc” din Capitală, la profil bilingv, româno-englez, că este fascinat de istorie şi de georgrafie, iar povestea a fost spusă de antrenorul său, Adrian Rădulescu: „Chiar avem un joculeț simpatic între noi când trebuie să recunoaștem steagurile unor țări, ne contrazicem dacă e Mali sau Senegal sau Camerun. Iar Micul Google le recunoaște imediat”.
Însă una dintre poreclele care lui îi place foarte mult lui David este Kahuna. "Aşa mi se spune. A început să-mi spună un coleg de la bazin când eram mic. Aveam părul lung. Şi Kahuna înseamna în Hawai vrăjitor şi i s-a părut lui că mi se potriveşte. Şi aşa mi-a rămas”, a explicat campionul-vrăjitor.
Doecamdată acestea sunt poreclele cunoscute ale lui David Popovici. Dar mai are atâţia ani în faţă pentru a ne obliga să găsim altele şi altele pentru a ilustra cât mai bine realizările sale mpresionante.
Etichete: david popovici , campionatele mondiale de natatie
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții