Sabrina Voinea, Camelia Voinea și Elisabeta Lipă / Foto: Profimedia

UPDATE: Două scenarii, după audierile de la TAS în cazul gimnastelor noastre. Când este așteptat verdictul

articol scris de Digi Sport
10.08.2024, 15:14
  • Champions League: Juventus - PSV, marți, 19:45, DGS 1

  • Champions League: Milan - Liverpool, marți, 22:00, DGS 1

Ana Maria Bărbosu (18 ani) și Sabrina Voinea (17 ani) au fost dezavantajate de arbitraj în finala probei de gimnastică la sol, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, și își caută dreptatea la TAS.

Două scenarii, după audierile de la TAS. Cel mai probabil, vom avea un verdict până duminică, 11 august

UPDATE 15:14: Cristian Jura, președintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv, a vorbit despre șansele ca Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea să primească o medalie de bronz în urma contestațiilor depuse la TAS.

Specialistul în drept sportiv a dat ca exemplu o situație petrecută chiar la ultima ediție a Jocuilor Olimpice, cea de iarnă, de la Beijing, din 2022, atunci când memoriul înaintat de schioarea Fanny Smith a avut câștig de cauză.

"Nu am văzut acțiunile, nu știu ce s-a depus, dar există acel precedent cu Fanny Smith, unde ulterior s-a acordat o nouă medalie de bronz, e vorba de Jocurile de Iarnă 2022, la schi. A fost o speță asemănătoare, unde TAS s-a pronunțat, cauza s-a judecat după încheierea Jocuilor Olimpice. A primit și ea câștig de cauză, nu a fost retrasă medalia deja acordată, ci i s-a dat și ei o medalie. Avem acest precedent", a precizat Cristian Jura, pentru iAMsport.ro.

Cristian Jura susține că există două scenarii, dar că sunt șanse mari să avem un verdict până duminică, înainte de finalul Jocurilor Olimpice 2024.

”Astea sunt cele două scenarii. Unul dintre ele vizează să se încheie procedura pe durata Jocuilor Olimpice. Noi avem această divizie ad-hoc a TAS. A fost constituită și funcționează doar pe perioada Jocurilor Olimpice. Și atunci unul dintre scenarii este să se pronunțe această divizie până mâine (n.r. duminică), când se închid Jocurile Olimpice.

Dacă nu se pronunță până atunci, urmează să se pronunțe într-o procedură regulată, normală, la TAS, la Lausanne. Atunci nu mai este o chestie de urgență, corect. În general, pe perioada Jocurilor sunt 20-30 de cauze care se soluționeză, legate de diferite chestiuni, începând de la doping. Dar, în general, cele pe perioada Jocurilor se soluționează atunci, pe loc, ca să zic așa", a încheiat Cristian Jura.


TAS judecă la comun cazurile gimnastelor Ana Bărbosu și Sabrina Voinea

UPDATE 12:00: TAS a decis să judece "la comun" cazurile gimnastelor Ana Maria Bărbosu (18 ani) și Sabrina Voinea (17 ani).

"Verdictul va fi unul comun, fără îndoială, dar nu-mi dau seama exact de ce au decis să conexeze cele două cazuri. Sigur, ambele au ca subiect regulamentele FIG și felul în care se aplică", a declarat Cristian Jura, președinte la Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv și arbitru TAS, pentru golazo.ro.

Cei trei membri ai panelului de judecată de la TAS au găsit mai multe lacune în sistemul de arbitraj, după ce au audiat-o pe Donatella Sacchi, mai scrie sursa citată.

Ulterior, la audieri a fost chemată Camelia Voinea, mama Sabrinei Voinea.


Ziua Z! Audierile de la TAS sunt programate azi, 10 august. FIG a decis să fie parte comună cu Donatella Sacchi

Galerie Foto

Cele două au avut o șansă extrem de importantă la medalia de bronz, însă deciziile arbitrilor au influențat ierarhia finală.

Audierile au fost programate pentru azi, 10 august, la ora 09:00.

România și-a îndreptat contestațiile de la TAS împotriva Donatellei Sacchi, scrie golazo.ro.

Acesta a avut o dublă calitate în finala de la sol, în care au fost angrenate Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea, fiind președintele comitetului tehnic feminin și președintele Superior Jury.

Acesta din urmă judecă fiecare contestație depusă de antrenoarele sportivelor din concurs.

La o zi distanță după ce România a depus contestație la TAS, Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a ales să fie parte comună cu arbitra din Italia, pentru a nu o lăsa expusă, mai scrie sursa citată.

Donatella Sacchi (65 de ani) este o fostă gimnastă, care a reprezentat Italia la Jocurile Olimpice 1976, de la Montreal, acolo unde Nadia Comăneci a scris istorie.

Azi, 10 august, Donatella Sacchi este așteptată să ofere lămuriri, online, în cazurile Voinea și Bărbosu.

Donatella Sacchi / Foto: Profimedia

Carmencita Constantin: "Noi am cerut să se acorde 3 medalii de bronz!"

Federația Română de Gimnastică a solicitat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) acordarea medaliei de bronz atât pentru româncele Sabrina Voinea și Ana Bărbosu, cât și pentru americanca Jordan Chiles, a declarat FRG, Carmencita Constantin.

”Noi am cerut medalie de bronz pentru toate trei (n.r. Sabrina Voinea, Ana Bărbosu și Jordan Chiles). Noi am cerut să se acorde trei medalii de bronz: americanca, pentru că e un drept câștigat și judecata se întâmplă după ce și-a câștigat acest drept și nu e vina ei că au fost greșeli de arbitraj. Noi vrem bronz, pentru că ambele sportive ale noastre au fost nedreptățite”, a spus Carmencita Constantin, pentru iAMsport.ro.

Președinta FRG a menționat că nu știe când va începe procesul de la TAS, însă a dezvăluit că toate cerințele României au fost respectate.

”Știm deja că tot completul de judecători este constituit. Din fericire, avem trei judecători, pentru că și asta a fost o emoție. Am cerut noi trei judecători. Absolut tot ce am cerut, am obținut, iar asta este un mare câștig”, a completat Carmencita Constantin.

TAS a decis să amâne audierile în cazul contestației depuse de Sabrina Voinea 

Galerie Foto

Sabrina Voinea (17 ani) a depus contestație la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) în urma finalei de la sol, disputată luni, la Jocurile Olimpice 2024. 

Tribunalul de la Lausanne are o comisie trimisă special în Franța, pe durata Olimpiadei, și erau șanse ca rezultatul să vină joi, însă nu mai este cazul. 

TAS a decis să amâne audierile care urmau să aibă loc joi, conform Euronews. Declarațiile tuturor celor implicați au fost făcute mai târziu, deoarece delegațiile și oficialii țărilor plecaseră deja înapoi spre casă înainte ca Voinea să depună contestație. 

De menționat este că și Federația Română de Gimnastică, precum și Comitetul Olimpic Român au cerut amânarea cu 24 de ore, pentru ca dosarul cu probe și declarații să fie cât mai complet. 

Astfel, decizia rămâne "în aer" și termenul limită la care va fi anunțată este duminică, 11 august, atunci când se și încheie Jocurile Olimpice de la Paris. 

Sabrina Voinea încheiase pe 4 proba de la sol, cu nota 13,700, și a depus pe loc contestație. Gimnasta noastră a negat că a avut călcâiul în afara liniei, motivul care i-a adus o depunctare de o zecime. Cererea a fost respinsă. 

Etichete: gimnastica , tas , jocurile olimpice 2024 , audieri , ana barbosu , sabrina voinea


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Kremlinul continuă să amenințe cu un război nuclear, deși doar 7% din arsenalul său ar fi operațional. Totuși, ceva s-a schimbat

Oficialii ruși continuă să amenințe Occidentul cu arme nucleare. Cu toate acestea, retorica a trecut de la avertismente privind o lovitură directă asupra națiunilor occidentale la sugestii de reluare a testelor nucleare în interiorul granițelor Rusiei.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Video A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. Imagini virale

Ion Țiriac, întrebat direct dacă este un om zgârcit. Miliardarul a răspuns instant, în 3 cuvinte

Exclusiv OUT! Abia a semnat, dar patronul l-a luat la țintă: ”Greșeala mea”. Alți trei jucători, direct pe bancă

Corriere dello Sport anunță o lovitură de proporții: "Negocierile pentru Dennis Man încep de la 30 de milioane €!"

Video GOOOL Andrei Rațiu! Internaționalul român, cel mai bun de pe teren. Nota primită pentru prestația excelentă

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

"Veți folosi echipa a doua în Europa?" Gigi Becali a dat răspunsul pe loc

Exclusiv Fotbaliștii evidențiați de Ilie Dumitrescu, după Rapid - ”U” Cluj 0-2: ”Senzațional!” / ”Mă impresionează”

"Asta ar însemna finalul sezonului!" Scenariu dramatic venit din Italia, după accidentarea lui Valentin Mihăilă

Neymar ”s-a dus în cap”. Cât a ajuns să valoreze, după ce în 2017 a devenit cel mai scump fotbalist din istorie

Citeşte şi

Americanii au aflat legătura dintre șeful juriului și România și n-au stat pe gânduri. Decizia luată în cazul Bărbosu - Chiles

Manchester City riscă să fie EXCLUSĂ din Premier League

PEROZJennifer Aniston, în formă maximă pe covorul roșu. Brațele musculoase și silueta subțire, puse în evidență de o rochie fără bretele

FILM NOWLily Collins, mândră de abdomenul ei. Actrița din „Emily in Paris” și-a etalat pătrățelele în timp ce își promova serialul în New York

Fotbalist de națională, ultimul transfer în Superliga. Unde va juca fundașul din Benin citeşte ştirea pe Prosport.ro

Jordan Chiles nu renunță! Gimnasta din SUA acuză un „grav conflict de interese” și vrea înapoi medalia de bronz citeşte ştirea pe ziare.com

Cum afli cu 25 de secunde înainte să se producă un cutremur în România. Aplicația de care ai nevoie ca să te adăpostești citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Andreea Bănică și-a expus formele neatinse de bisturiu, pe litoralul românesc, în costum de baie: "La vârsta ta, ești nr. 1"

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Andreea Bănică și-a expus formele neatinse de bisturiu, pe litoralul românesc, în costum de baie: "La vârsta ta, ești nr. 1"

Digi World

Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc întotdeauna cremă”

Digi Animal World

Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia