Jocurile Olimpice de la Paris 2024 / Foto: Profimedia

START la Jocurile Olimpice 2024, de la Paris! Tot ce trebuie să știi despre ceremonia de deschidere

articol scris de Digi Sport
26.07.2024, 09:41
  • Champions League: Juventus - PSV, marți, 19:45, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - U Cluj, luni, 21:00, DGS 1

Jocurile Olimpice de vară de la Paris vor debuta oficial vineri seara, cu o ceremonie de deschidere inedită, desfăşurată în premieră în afara unui stadion, pe fluviul Sena, care străbate capitala Franţei.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024, pe Sena

Începând cu ora 20:30, cele 206 delegații vor ''defila'' pe 85 de ambarcaţiuni pe Sena, trecând pe lângă obiective turistice precum Catedrala Notre-Dame, Luvru sau Muzeul Orsay, pe o distanţă de şase kilometri, de la Pont d'Austerlitz până la Trocadero, lângă Turnul Eiffel, informează Agerpres.

În total, la Jocurile Olimpice 2024 vor lua parte 10.500 de sportivi, dintre care 571 din Franţa.

Nu se ştie deocamdată cine va aprinde vasul olimpic, dar, conform unor relatări, onoare îi va reveni fostei atlete Marie-Jose Perec, triplă campioană olimpică, un alt candidat fiind fostul mare fotbalist Zinedine Zidane.

Peste 400 de dansatori şi 3.000 de artişti vor performa în timpul ceremoniei de deschidere, pe bărcile care vor pluti pe Sena, cât şi pe podurile care traversează fluviul.

Celine Dion și Lady Gaga vor cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Conform unor surse, superstarul Celine Dion va cânta în timpul ceremoniei alături de Lady Gaga. Printre ultimii purtători ai torţei olimpice se va afla şi rapperul american Snoop Dogg.

Circa 326.000 de spectatori vor asista la această ceremonie, estimată să dureze patru ore. Dintre aceştia 222.000 au primit bilete gratuite, iar 104.000 au plătit tichete pentru cheiurile joase. Peste 80 de ecrane uriaşe, plasate strategic, vor permite spectatorilor să se bucure de atmosferă şi să urmărească spectacolul de-a lungul fluviului.

Peste 120 de şefi de state şi guverne au confirmat prezenţa la ceremonie, printre care cancelarul german Olaf Scholz şi Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden. Jocurile vor fi declarate deschise în mod oficial de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Planul de securitate pentru ceremonia de deschidere este unul nemaiîntâlnit de amplu, peste 45.000 de persoane urmând să se ocupe de desfăşurarea lucrurilor în ordine. Spaţiul aerian pe o arie de 150 de kilometri în jurul Parisului va fi închis vineri seara, la fel cum sunt închise traficului şi numeroase zone de-a lungul Senei.

Parisul găzduieşte Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară, după ediţiile din 1900 şi 1924.

România, reprezentată de 106 sportivi la Jocurile Olimpice 2024

România participă la Jocurile Olimpice 2024 cu o delegaţie de 106 sportivi (atleta Florentina Iuşco a fost suspendată joi pentru dopaj şi exclusă din echipa olimpică), care vor concura la 18 discipline sportive, cu obiectivul de a avea un bilanţ mai bun decât la ediţia precedentă, de la Tokyo, unde România a cucerit patru medalii, una de aur şi trei de argint.

Portdrapelul României la ceremonia de deschidere va fi familia de canotori Cozmiuc, Ionela şi Marius.

Jocurile Olimpice de la Paris se vor desfăşura în intervalul 26 iulie-11 august, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc în perioada 28 august-8 septembrie.

În cele 19 zile ale competiţiei olimpice se vor desfăşura 329 de probe sportive. Un număr de 20.000 de jurnalişti sunt acreditaţi pentru a relata din cele 35 de locaţii dedicate ale competiţiei olimpice, iar 45.000 de voluntari s-au angajat să se implice pentru a sprijini buna desfăşurare a acestei ediţii a Jocurilor Olimpice.

Etichete: program jocurile olimpice 2024 , ceremonie deschidere jo 2024 , romania jo 2024


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cutremur cu magnitudinea 5,4 în România, luni după-amiază. S-a simțit în toată țara

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs luni după amiaza în zona seismică Vrancea. Seismul a fost simțit în toată țara.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Radu Drăgușin, salvat de Real Madrid? Vestea venită chiar înainte de Tottenham - Arsenal

Până când moartea i-a despărțit, după 51 de ani de căsătorie! Soția lui Gigi Mulțescu: ”Nu mai înţelegeam ce îmi spunea”

”Îngrozitor!” Scoțienii, verdict dur după Dundee United - Rangers. Fanii, mesaj pentru Ianis Hagi

După ce a rămas ”mască” la rugămintea lui Popovici, Țiriac i-a transmis un mesaj ferm campionului olimpic! ”Așa am ajuns?”

Exclusiv OUT! Abia a semnat, dar patronul l-a luat la țintă: ”Greșeala mea”. Alți trei jucători, direct pe bancă

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Live Video&Text Rapid București - 'U' Cluj 0-0, ACUM, la Digi Sport 1. ”Șepcile Roșii”, fără înfrângere în acest sezon

Ofertă pentru Ianis Stoica: salariul, de trei ori mai mare decât la Hermannstadt! Atacantul a dat deja răspunsul

Mircea Rednic, după ce UTA a rămas cu o singură victorie în 9 meciuri: ”Am exagerat!”

Live Video&Score Parma - Udinese 2-2, ACUM, Digi Sport 2. Man și Mihăilă, câte un assist!

Citeşte şi

Surpriză de proporții! Decizia luată de FIG în cazul Sabrinei Voinea, după scandalul izbucnit la Jocurile Olimpice

Fundația Țiriac s-a răzgândit, după ce a promis o mașină fiecărui român medaliat cu aur la Jocurile Olimpice

PEROZMix perfect de grație feminină și inocență. Deva Cassel, fiica Monicăi Bellucci și noua stea a modei, pictorial îndrăzneț în Vogue

FILM NOWNu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce mama actriței a murit

Pancu și Ovidiu Burcă, surprinși mâncând la restaurantul unde ANPC a găsit gândaci! Imagini inedite cu cei doi antrenori citeşte ştirea pe Prosport.ro

Atacantul naționalei, umilit de antrenorul său în Turcia: ”Un eșec” citeşte ştirea pe ziare.com

Cum afli cu 25 de secunde înainte să se producă un cutremur în România. Aplicația de care ai nevoie ca să te adăpostești citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Andreea Bănică, poze printre valuri, pe litoral, în costum de baie. A impresionat cu felul în care arată la 46 de ani: Nu îmbătrânești

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Andreea Bănică, poze printre valuri, pe litoral, în costum de baie. A impresionat cu felul în care arată la 46 de ani: Nu îmbătrânești

Digi World

Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc întotdeauna cremă”

Digi Animal World

Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit