Programul complet al românilor din prima zi de la JO 2024! Elizabeta Samara a debutat cu victorie la Paris
articol scris de Digi Sport27.07.2024, 23:59
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Sportivii români au luat startul în prima zi de la Jocurile Olimpice de la Paris.
Andrei Muntean a obținut locul 25 în calificări, la paralele
Sportivul român Andrei Muntean s-a clasat pe locul 25 în calificările de la paralele, sâmbătă, 27 iulie, în concursul masculin de gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, cu 14,366 puncte.
Muntean, care a evoluat în prima subdiviziune, a fost departe de cei mai buni opt, care şi-au asigurat prezenţa în finală.
Cea mai mare notă la acest aparat a obţinut-o chinezul Jingyuan Zou, 16,200, în timp ce ultimul care a prins finala (locul 8) a fost japonezul Wataru Tanigawa, cu 15,000 puncte.
Nu mai puţin de 65 de gimnaşti au evoluat la paralele. China (263,028 puncte), Japonia, Marea Britanie, Ucraina, SUA, Italia, Elveţia şi Canada s-au calificat în finala pe echipe.
La individual compus, chinezul Boheng Zhang a ocupat primul loc în calificări, cu 88,597 puncte.
Elizabeta Samara a debutat cu victorie la Jocurile Olimpice
Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara (35 de ani) a învins-o la mare luptă pe ucraineanca Solimia Brateiko (25 de ani), cu scorul de 4-3 (6-11, 11-3, 8-11, 11-9, 13-11, 9-11, 11-4), sâmbătă, 27 iulie, pe ”South Paris Arena”, în primul tur al probei de feminine de simplu, de la Jocurile Olimpice 2024.
Samara, cap de serie numărul 25, s-a impus după 54 de minute de joc, după ce a revenit de la 1-2 la seturi.
În şaisprezecimile de finală, pe 29 iulie, Samara o va înfrunta pe câştigătoarea dintre taiwaneza I-Ching Cheng, a şaptea favorită, şi cameruneza Sarah Hanffou, meci care va avea loc duminică.
Samara se află la a cincea ediţie a Jocurilor Olimpice din carieră, după ce în 2008 s-a clasat pe locul 33, în 2012 a fost a 9-a, în 2016 a 17-a, iar în 2021 tot a 17-a. Cel mai bun rezultat olimpic al său este locul 5 cu echipa, la Tokyo, în urmă cu trei ani.
La simplu feminin, România va fi reprezentată şi de Bernadette Szocs, a cincea favorită, care va juca duminică împotriva singaporezei Jingyi Zhou.
Jaqueline Cristian a învins-o pe Caroline Garcia și s-a calificat în turul secund la Jocurile Olimpice
Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian (26 ani, 61 WTA) a debutat cu o victorie în proba de simplu din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, scor 5-7, 6-3, 6-4 cu Caroline Garcia (30 ani, 25 WTA), sâmbătă, 27 iulie, pe terenul ”Suzanne-Lenglen” de la Roland Garros.
Sportiva din România, care a pierdut joi, în ”sferturi” la turneul WTA de la Iaşi, a obţinut o victorie spectaculoasă, după două ore şi 35 de minute, în faţa unei reprezentante a gazdelor.
Jaqueline Cristian trebuia să joace iniţial cu Elena Rîbakina, numărul 4 mondial, dar aceasta a declarat forfait şi Caroline Garcia, cap de serie numărul 17, a înlocuit-o.
Românca, debutantă la Jocurile Olimpice, a comis 7 duble greșeli în meciul cu franțuzoaica, dar a făcut în total mai puține erori neforțate decât Caroline Garcia, la primul lor duel.
Jaqueline Cristian, singura reprezentantă a României rămasă în cursă la simplu, după ce Irina Begu a fost eliminată de liderul mondial Iga Swiatek, iar Ana Bogdan de italianca Jasmine Paolini, numărul cinci mondial, va juca în turul secund cu un fost lider mondial, japoneza Naomi Osaka sau germanca Angelique Kerber.
Cristian va evolua şi la dublu feminin, alături de Ana Bogdan. Adversarele din primul tur vor fi japonezele Shuko Aoyama/Eni Shibahara.
Ovidiu Ionescu și Bernadette Szocs s-au calificat în ”sferturi” la dublu mixt
Perechea română Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs s-a calificat în sferturile de finală ale probei de dublu mixt la tenis de masă, sâmbătă, 27 iulie, la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a învins cuplul australian Nicholas Lum/Minhyung Jee cu scorul de 4-1 (11-5, 6-11, 14-12, 11-4, 11-3).
Cei doi români au obţinut o victorie clară după 37 de minute şi mai au nevoie de un succes pentru a-şi asigura o medalie, care ar fi una istorică, prima pentru tenisul de masă românesc la Jocurile Olimpice.
Ionescu şi Szocs sunt capi de serie numărul şapte la Paris, iar în ”sferturi” vor înfrunta favoriţii numărul trei, sud-coreenii Jonghoon Lim/Yubin Shin, care au trecut cu 4-0 (12-10, 11-9, 12-10, 11-6) de perechea germană Dang Qiu/Nina Mittelham, cap de serie numărul 10.
- Sferturile de finală sunt programate duminică 28 iulie.
- La JO 2020, Ionescu şi Szocs au pierdut în sferturile de finală şi s-au clasat pe locul 5.
Irina Begu a fost eliminată de Iga Swiatek
Irina Begu a fost învinsă de poloneza Iga Swiatek, liderul mondial la zi, scor 6-2, 7-5, în prima rundă a probei feminine de simplu din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, turneu găzduit de arenele de la Roland Garros.
Swiatek (23 de ani) s-a impus după o oră şi 45 de minute, revenind în setul al doilea după ce Begu (33 de ani, 136 WTA) a avut 5-3.
Swaitek câştigase şi primul lor meci direct, în 2021, în turul al treilea la Wimbledon, cu 6-1, 6-0.
Meciul s-a desfăşurat pe terenul Philippe-Chatrier, cu acoperişul tras, din cauza ploii.
- Begu se află la a treia sa ediţie a Jocurilor Olimpice, după ce a pierdut în primul tur la simplu şi în 2012 la Londra şi în 2016 la Rio. Cel mai bun rezultat olimpic al său este atingerea sferturilor de finală la dublu mixt în 2016, alături de Horia Tecău.
Irina Begu va juca la Paris şi la dublu feminin, alături de Monica Niculescu, împotriva taiwanezelor Su-Wei Hsieh/Chia Yi Tsao.
Ana Bogdan, eliminată în turul 1 de Jasmine Paolini
Ana Bogdan a fost învinsă de italianca Jasmine Paolini, cu scorul de 7-5, 6-3, sâmbătă, în prima rundă a probei feminine de simplu, la Jocurile Olimpice 2024, turneu găzduit de arenele de la Roland Garros.
Românca (31 ani, 96 WTA), aflată la debutul său olimpic, s-a înclinat după o oră şi 40 de minute în faţa numărul cinci mondial, una dintre cele mai în formă jucătoare din circuit, cu finale la Roland Garros şi Wimbledon în acest an.
Ana Bogdan nu traversează un moment prea bun, aceasta fiind a cincea sa înfrângere consecutivă, serie începută chiar la Roland Garros în turul al treilea.
Sportiva de 31 de ani a avut un debut bun de meci şi a condus cu 4-1 în primul set, dar apoi a pierdut patru ghemuri la rând, fiind învinsă cu 7-5. Paolini a controlat actul secund, câştigând cu 6-3.
- Meciul s-a desfăşurat pe terenul Suzanne-Lenglen, cu acoperişul tras, din cauza ploii, anunță Agerpres.
Ana Bogdan va juca şi la dublu feminin, alături de Jaqueline Cristian, adversarele din primul tur fiind japonezele Shuko Aoyama/Eni Shibahara.
Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş s-au calificat în semifinalele probei feminine de dublu vâsle
Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioanele olimpice en titre, s-au calificat în semifinalele probei feminine de dublu vâsle, la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce au câştigat clar a treia serie.
Bodnar şi Radiş au fost cronometrate cu timpul de 6 min 48 sec 49 /100, fiind mai rapide cu aproape şapte secunde faţă de Cehia, a doua clasată în serie. Primele trei echipaje din fiecare serie s-au calificat în semifinale.
Cele două românce au stabilit la Tokyo, în 2021, cel mai bun timp olimpic în această probă, 6 min 41 sec 03/100.
Semifinalele probei feminine de dublu vâsle vor avea loc pe 30 iulie, iar finala este programată pe 1 august.
Echipajul de patru vâsle masculin va evolua în recalificări
Echipajul de patru vâsle masculin al României (Leontin Nuţescu, Andrei Lungu, Florin Horodişteanu, Ioan Prundeanu) s-a clasat pe locul cinci, ultimul, în prima serie a calificărilor, sâmbătă, la Jocurile Olimpice de la Paris, astfel că va evolua în recalificări.
Canotorii români, care au fost pe doi la 1.000 de metri şi pe trei la 1.500 metri, au fost cronometraţi în 5 min 51 sec 14/100.
Primele două echipaje din serie (Olanda, Marea Britanie) s-au calificat direct în Finala A, în timp ce următoarele trei (Germania, Norvegia, România) vor lua startul în recalificări, pe 29 iulie (12:20).
Mihai Chiruţă s-a calificat în sferturile de finală
Chiruţă a fost cronometrat cu timpul de 6 min 51 sec 51/100, fiind urmat de croatul Damir Martin, 6 min 54 sec 83/100.
- Canotorul debutant la Jocurile Olimpice, va evolua în sferturi pe 30 iulie, de la ora 11:10.
Mihai Chiriuță nu este singurul sportiv care va lua startul la JO în cursul zilei de sâmbătă.
Florin Enache și Andrei Cornea sunt în semifinalele probei de dublu vâsle masculin
Canotorul Mihai Chiruţă s-a calificat în sferturile de finală ale probei de simplu vâsle masculin, după ce câștigat seria a doua.
Canotorii români Andrei Cornea şi Marian Enache s-au calificat direct în semifinalele probei de dublu vâsle masculin, la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce au câştigat clar seria a doua.
Tricolorii au fost cronometraţi cu timpul de 6 min 16 sec 47/100, fiind urmaţi de Norvegia la aproape şase secunde. Primele trei echipaje s-au calificat direct în semifinale, care vor avea loc pe 30 iulie.
Enache a participa şi la JO de la Tokyo, tot la dublu vâsle, clasându-se pe locul 9, anunță Agerpres.
Andrei Muntean, notat cu 14,366 în calificările de la paralele
Andrei Muntean a fost notat cu 14,366 în calificările de la paralele, sâmbătă, în concursul masculin de gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Muntean a evoluat în prima rotaţie din prima subdiviziune, alături de maghiarul Krisztofer Meszaros, care a reuşit un exerciţiu mai bun, primind 14,733 puncte, şi de lituanianul Robert Tvorogal (13,166).
Andrei Muntean, aflat la ultima sa participare la Jocurile Olimpice, va trebui să aştepte desfăşurarea şi celorlalte două subdiviziuni pentru a afla dacă şi-a asigurat prezenţa în finala la acest aparat.
- Muntean (31 ani) a participat şi la JO de la Rio, din 2016, clasându-se pe 6 la paralele.
Cum arată programul sportivilor români de la JO de sâmbătă, 27 iulie
Canotaj
12:40
Dublu vâsle (2x) masculin – Calificări: Florin Enache, Andrei Cornea
13:20
Dublu vâsle (2x) feminin – Calificări: Simona Radiş, Ancuţa Bodnar
13:30
Patru vâsle (4x) feminin – Calificări: Patricia Cireș, Alexandra Ungureanu, Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu
13:50
Patru vâsle (4x) masculin – Calificări: Ioan Prundeanu, Florin Horodişteanu, Leontin Nuţescu, Andrei Lungu
12:00 - 14:30 Gimnastică artistică, Arena Paris Bercy
Paralele masculin – Calificări (subdiviziunea 1): Andrei Muntean
13:00 - 00:00 Tenis, Roland Garros
Simplu feminin - Turul 1:
Irina Begu - Iga Swiatek (Polonia)
Ana Bogdan - Jasmine Paolini (Italia)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia (Franța)
Dublu feminin - Turul 1:
Irina Begu/Monica Niculescu, Ana Bogdan/Jaqueline Cristian
Tenis de masă, Arena 4 Paris Sud
17:30
Dublu mixt, optimi: Bernadette Szocs, Ovidiu Ionescu - Minhyung Jee, Nicholas Lum (Australia)
21:00
Simplu feminin, turul 1: Eliza Samara - Solomiya Brateyko (Ucraina)
23:15
Simplu masculin, turul 1: Eduard Ionescu - Aruna Quadri (Nigeria)
Grandios! Cum și-a făcut apariția delegația României pe Sena, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice
Ceremonia de deschidere de la Jocurile Olimpice 2024 s-a ținut vineri seară și a fost organizată într-un mod inedit.
Nu pe un stadion, cum e obiceiul, ci în incinta Turnului Eiffel și a fluviului Sena. Fiecare delegație a sosit pe apă, iar cea a României și-a făcut apariția pe un vas de croazieră spectaculos.
Galerie Foto
Unele delegații cu reprezentanți mai puțini și-au făcut "intrarea" pe bărci modeste, dar, cum România numără nu mai puțin de 106 sportivi la Olimpiadă, a fost nevoie de un vas mult mai mare.
Cu pelerine galbene, deoarece la Paris a plouat puternic chiar în timpul ceremoniei, sportivii și antrenorii care ne vor reprezenta țara au dat o pată de culoare fluviului care traversează capitala Franței.
Pe nava "tricoloră" s-a aflat și delegația Rwandei, care a avut un număr foarte mic de reprezentanți.
Etichete: jocurile olimpice , romania , paris , jocurile olimpice paris
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții