COSR a anunțat cine va purta drapelul României la Jocurile Olimpice de la Tokyo!
articol scris de Digi Sport01.07.2021, 13:02
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Canotoarea Mădălina Bereş şi înotătorul Robert Glinţă au fost desemnaţi purtătorii de drapel ai echipei României la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august), a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.
În urmă cu câteva luni, s-a iscat o întreagă controversă privind portdrapelul României la Tokyo. Considerată sportiva cu cele mai mare șanse să poarte steagul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, Simona Halep a fost atacată dur de fosta înotătoare Beatrice Câșlaru.
La o săptămână după anunțul Simonei că nu va participa la JO de la Tokyo, Comitetul Executiv al COSR a decis prin vot desemnarea celor doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, pe 23 iulie. Este pentru prima oară când România are doi purtători de drapel.
Mădălina Bereș și Robert Glință, purtătorii de drapel ai României la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Mădălina Bereş este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 şi campioană mondială cu barca de 8+1 a României. În palmaresul său figurează 6 titluri europene. Ea este reprezentantul celei mai numeroase delegaţii din Team Romania. Canotajul a calificat 36 de sportivi la JO de la Tokyo. Mădălina este al treilea reprezentant al acestei discipline care va purta steagul după Iulică Ruican (Atlanta 1996) şi Elisabeta Lipă (Sydney 2000, Atena 2004).
Robert Glinţă este primul înotător din România care a reuşit să câştige aur la Campionatele Europene şi a fost primul sportiv calificat la JO de la Tokyo. El este multiplu medaliat european şi va fi primul reprezentant al acestei discipline care va purta drapelul la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
- Recordul de a duce tricolorul în stadionul olimpic la deschidere îl deţine kaiacistul Aurel Vernescu, de trei ori consecutiv purtător de drapel, la Tokyo 1964, Mexico 1968 şi Munchen 1972.
Primul campion olimpic al sportului românesc, Iosif Sârbu (tir sportiv), a avut onoarea de a purta drapelul la Melbourne 1956. Prima sportivă care a purtat drapelul României la JO a fost Elisabeta Lipă. De cinci ori campioană olimpică şi desemnată canotoarea secolului, Elisabeta Lipă a avut de două ori această onoare, la Sydney 2000 şi la Atena 2004.
Ponor a fost portdrapel la Rio de Janeiro
Cea mai titrată disciplină olimpică a sportului românesc, gimnastica artistică, 71 de medalii câştigate, dintre care 26 de aur, a dat prima purtătoare de drapel abia la JO Rio 2016. Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică la Atena 2004, a fost cea care a condus Team România la festivitatea de deschidere.
''Ce poate fi mai înălţător decât să porţi drapelul ţării tale la cea mai importantă competiţie sportivă a planetei? Să conduci Echipa Olimpică 'Team Romania' în arenă şi să transmiţi onoare şi mândrie naţională. Noi, Team România, suntem mândri să-l purtăm în arena olimpică. Mari campioni ai sportului românesc au avut onoarea de a purta drapelul la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice de Vară. Simbolul naţional, drapelul tricolor, a fost de fiecare dată cinstit prin victoriile olimpice'', se arată în mesajul Echipei Olimpice a României.
COSR precizează, totodată, că desemnarea celor care au purtat drapelul la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice a ţinut mereu cont de palmaresul sportivilor, de sportul pe care îl reprezintă, de prestanţă şi de respect pentru valorile olimpice, informează Agerpres.
Etichete: cosr , robert glinta , portdrapel romania jocurile olimpice , mădălina bereş , romania jo tokyo
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții