Naționala Italiei, campioană mondială în 1934 / Foto: Profimedia

REMEMBER: Cupa Mondială 1934, din Italia. România, din nou prezentă

articol scris de Digi Sport
18.10.2022, 11:05
  • SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1

A doua ediţie a Cupei Mondiale s-a desfăşurat în Italia, între 27 mai şi 10 iunie 1934. A fost primul campionat mondial de fotbal disputat pe pământ european.

Cupa Mondială 1934, din Italia, prima desfășurată în Europa

Galerie Foto

A fost şi singura ediţie în care echipa ce deţinea titlul, Uruguay, a refuzat să participe, pe motiv că nici italienii nu au onorat invitaţia la ediţia precedentă, desfăşurată la Montevideo, informează fifa.com, citată de Agerpres.

În octombrie 1932, liderii fotbalului au ales Italia drept ţară organizatoare. Dacă la ediţia din Uruguay au fost luate în calcul doar 3stadioane, toate amplasate în acelaşi oraş, italienii au venit cu 8 oraşe gazdă, fiecare dispunând de câte o arenă inclusă în competiţie: stadionul San Siro din Milano, Stadio Nazionale PNF din Roma, Stadio Littoriale din Bologna, arenele Giovanni Berta din Florenţa, Luigi Ferraris din Genova, Giorgio Ascarelli din Napoli, Littorio din Trieste şi stadionul Benito Mussolini din Torino.

Pentru prima dată, au fost transmisii radio LIVE în 12 ţări participante la marea competiţie.

16 echipe au participat la Cupa Mondială 1934, din Italia. România, printre ele

La turneul final au participat 16 echipe, iar în total s-au disputat 17 partide. De data aceasta, competiţia s-a desfăşurat după un format diferit, în sistem eliminatoriu. Nu s-au mai format grupe, ci s-au jucat direct optimile de finală. Echipele care câştigau în optimi erau direct calificate în sferturile de finală.

Cele 16 reprezentative care au luat startul la a doua ediţie a Cupei Mondiale au fost: 12 din Europa (Austria, Belgia, Cehoslovacia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, România, Spania, Suedia şi Ungaria), două din America de Sud (Brazilia şi Argentina), una din America de Nord (SUA) şi una din Africa (Egipt). Ţara gazdă, Italia, a trebuit să joace meciul de calificare în compania selecţionatei din Grecia.

Pe 3 iunie, au avut loc semifinalele. Italia a trecut de Austria cu 1-0 (gol Enrique Guaita), iar Cehoslovacia a învins Germania cu 3-1. Nemţii s-au consolat cu medalia de bronz, câştigată în urma disputării finalei mici, la 7 iunie, împotriva Austriei, pe care au surclasat-o cu 3-2.

Italia şi Cehoslovacia urmau să participe la marele act de la Roma. În finala disputată la 10 iunie 1934 la Roma, Italia a învins Cehoslovacia cu 2-1, cu un gol marcat în prelungiri, în minutul 95, de Angelo Schiavio.

La Cupa Mondială din 1934, s-au marcat 70 de goluri. Media reuşitelor a fost de 4,1 goluri pe meci, notează www.fifa.com.

Golgheterul ediţiei a fost atacantul cehoslovac Oldrich Nejedly, care a reuşit să înscrie de cinci ori, fiind urmat de germanul Edmund Conen şi de italianul Angelo Schiavio (câte patru goluri).

România, prezentă și la a doua ediție a Cupei Mondiale

România a fost prezentă şi la cea de-a doua ediţie a Campionatului Mondial de fotbal. Pentru a putea participa la turneul final, România a disputat două partide: la 29 octombrie 1933, la Berna, împotriva Elveţiei, scor final 2-2, şi la 29 aprilie 1934, la Bucureşti, împotriva Iugoslaviei, pe care a învins-o cu 2-1. Astfel, a obţinut biletul spre Italia.

În optimile de finală, România a întâlnit Cehoslovacia la 27 mai, pe stadionul Littorio din Trieste. A fost singurul meci disputat de echipa noastră la acel turneu final.

România a pierdut cu scorul de 1-2, după ce a deschis scorul în minutul 11 prin Ştefan Dobay. Echipa Cehoslovaciei, care urma să devină vicecampioană mondială, a întors scorul în minutele 50 şi 67, prin golurile înscrise de Antonin Puc, respectiv Oldrich Nejedly.

Echipa noastră a fost antrenată de austriacul Josef Uridil. Lotul românilor era compus din 15 jucători: portarii Adalbert Pullock şi William Zombory; fundaşii Gheorghe Albu şi Lazăr Sfera; mijlocaşii Alexandru Cuedan, Emerich Vogl, Josif Moravetz, Rudolf Kotormany şi Vasile Deheleanu; atacanţii Gheorghe Ciolac, Graţian Sepi, Iuliu Bodola, Nicolae Kovacs, Silviu Bindea şi Ştefan Dobay. Dintre aceştia, Vogl şi Kovacs trăiseră aventura de peste ocean din 1930, de la Cupa Mondială din Uruguay.

Cel mai vârstnic jucător român al lotului era mijlocaşul Emerich Vogl (29 de ani neîmpliniţi), iar cel mai tânăr fotbalist era atacantul Silviu Bindea (21 de ani).

Etichete: italia , cupa mondiala 1934


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora

Primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au fost publicate pe site-ul prezența.roaep.ro. Pe primul loc se află candidatul PSD Marcel Ciolacu, urmat de Călin Georgescu, Elena Lasconi și George Simion. 14 candidați au fost pe buletinele de vot.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Antonio Conte l-a caracterizat într-un singur cuvânt pe căpitanul naționalei din Kosovo

”Să-l dea afară”. Nu au mai rezistat, după meciul în care Ianis Hagi a fost introdus la pauză de Philippe Clement

UEFA a venit cu o precizare, după ce a dat verdictul pentru România - Kosovo: ”Rețineți”

Au apărut imaginile: ce a făcut căpitanul lui Tottenham, după ce l-a văzut pe Radu Drăgușin la finalul meciului cu City

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv ȘAPTE cuvinte! Ilie Dumitrescu nu are dubii în legătură cu transferul de 5.000.000 € al lui Darius Olaru

S-a aflat! De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a fi 100% sigură de prezența în play-off-ul Europa League

Exclusiv ”Este o performanță extraordinară”! Remarcatul serii, după Petrolul - Dinamo

Nebunie! Andrei Rațiu e dat ca transferat la Napoli, dar Barcelona vrea să intervină: informația venită din Spania

Citeşte şi

Video Finala Cupei Davis: Italia - Olanda 2-0. Peninsularii și-au adjudecat trofeul pentru al doilea an la rând!

Video GOL după GOL! Răzvan Marin a înscris pentru Cagliari în remiza cu Genoa

PEROZAna De Armas, surprinsă în ipostaze tandre cu fiul vitreg al președintelui din Cuba. Cei doi s-au sărutat pe străzile din Spania

FILM NOWNicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom Cruise: „Eu cred că minte!”

Cine este Horia Culcescu, bărbatul pe care Gigi Becali l-a împrumutat cu 2.000.000 de euro citeşte ştirea pe Prosport.ro

„N-OR DISpărea hoții”. Românul care a jucat în Premier League, mesaj postat după ce a votat citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară

Digi World

Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"

Digi Animal World

Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a ajuns la noi?!”