Video Exclusiv Reacție fermă după ce UEFA a aprobat afișarea steagului "Ungariei Mari": ”Spun în calitate de cetățean maghiar”
articol scris de Digi Sport21.03.2023, 23:24
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Decizia controversată a UEFA de a aproba afișarea steagului "Ungariei Mari" în tribune a dat naștere la o mulțime de reacții. Însă cea mai importantă vine de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, prin vocea președintelui Csaba Asztalos.
Ce spune CNCD după ce că UEFA a aprobat afișarea steagului "Ungariei Mari" pe stadioane
Acesta bănuiește că UEFA a luat decizia fie din neștiință, fie din ignoranță.
"Sincer, nu înțeleg decizia UEFA. Nu este doar decizia UEFA, ci și a FARE, organism partener al UEFA în combaterea rasismului.
Nu e o decizie înțeleaptă, întrucât această imagine a 'Ungariei Mari', inevitabil, are conotații revizioniste și a creat, creează și va crea tensiuni în relațiile bilaterale sau în relație cu statele vecine ale Ungariei, inclusiv cu România. Ungaria a avut teritorii în întregul bazin carpatic, chiar și în Croația.
Cei de la UEFA și FARE nu au avut toate informațiile sau nu cunosc istorie și nu cunosc însemnătatea acestui simbol. Spun asta în calitate de cetățean maghiar. Sunt interpretări, este un simbol care este interpretat drept unul revizionist de statele vecine Ungariei", a spus Csaba Asztalos, la Fotbal Club.
Pe Harta Ungariei Mari sunt incluse o parte din regiunea Transilvania, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Ucraina, Slovenia și Serbia.
Federațiile din România pot interveni după ce UEFA a aprobat afișarea steagului "Ungariei Mari" pe stadioane
Întrebat cine din statul român ar trebui să reacționeze, Csaba Asztalos a dat răspunsul.
"Cu siguranță că vor fi reacții, sunt convins că și FRF va avea reacții. Consider că nu e o decizie înțeleaptă. Puteau să întrebe și alte federații cu privire la acest simbol.
Noi o să punem în discuția colegiului director, dar cred că, în relațiile externe, potrivit Constituției, Guvernul, ministrul de externe și președintele statului au atribuții.
Dacă vom fi întrebați și ni se va solicita expertiză, ne vom exprima, dar eu consider că acest simbol nu contribuie la relații bilaterale de respect reciproc și nici la reconciliere istorică, e un simbol care divizează.
În sport, eu mi-aș dori mai mult sport decât discurs de ură și simboluri intolerante pe stadioane și terenuri de joc. În competițiile interne, cei care evaluează ce simboluri pot fi afișate sunt federațiile din România, în care nu se implică UEFA, FIFA.
În interpretarea mea și pe legile în vigoare, ordonanța 31/2001 și chiar 137/2000, acest simbol poate fi sancționat contravențional și nu numai. Ca atare, federațiile sportive interne nu au nicio problemă în a califica acest simbol ca fiind unul intolerant și care transmite un mesaj nepotrivit", a precizat Asztalos.
Ungaria a mai avut probleme de acest fel, din cauza suporterilor.
"Din câte îmi amintesc, în preliminariile precedente, naționala Ungariei a fost sancționată pentru utilizarea acestor simboluri pe stadion, inclusiv pentru rasism și au jucat și partide fără spectatori, ceea ce are ca efect pierderi imense.
Fiecare simbol comportă caracteristici proprii, dar probabil că au mai fost alte cazuri. Mesajul meu este de echilibru. Noi avem experiența diversității, în sensul în care jucători de diverse etnii au făcut performanțe în România. Eu fac apel să gestionăm cu înțelepciune situația și să ajungem la o soluție optimă", a concluzionat Csaba Asztalos.
- În 2021, la după EURO, Ungaria a fost sancționată cu disputarea a două meciuri fără spectatori, după acuzațiile de rasism din partida cu Anglia.
Ce a anunțat Federația Maghiară de Fotbal
„În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ (n.r. Federația Maghiară de Fotbal) a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Arpad nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe drapele, precum și scandărilor fanilor. Pe toate acestea, asociația va permite introducerea drapelelor în următoarele două meciuri.
În ultimele zile, atât UEFA, cât și FARE și-au transmis răspunsurile către federația maghiară, care este pe cale să organizeze cele două meciuri ale naționalei (n.r. cu Estonia și cu Bulgaria, în preliminariile EURO 2024). După cum era de așteptat, cele două organizații continuă să lupte împotriva excluderii rasismului și, prin urmare, vor continua să pedepsească drapelele care poartă un astfel de mesaj constituie abatere disciplinara.
În urma negocierilor, asociația va permite ca drapelele care simbolizează respectul Ungariei istorice și solidaritatea cu suporterii din străinătate, să fie aduse pe stadion, cu următoarele condiții:
• poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;
• doar culorile roșu, alb si verde pot fi pe el;
• simbolul trebuie prezentat – in mod obișnuit – datorită conținutului sau controlului de prevenire a incendiilor;
• simbolul din stadion nu poate împiedica suporterii să urmărească meciul netulburați.
În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe drapelul autorizat ca mai sus, sau orice mesaj rasist sau politic este atașat drapelului, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar aceste lucruri dăunează echipei și percepției fotbalului maghiar”, se precizează pe site-ul Federației Maghiare de Fotbal.
Etichete: uefa , ungaria mare , cszaba asztalos , steag ungaria mare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții