Galerie Foto Ea are grijă de dieta celor de la Liverpool și totul e pură știință. Klopp: "N-am mai văzut așa ceva. E inima și sufletul"
articol scris de Digi Sport16.10.2021, 07:55
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Jurgen Klopp mereu dă un răspuns interesant atunci când este întrebat care e cel mai important transfer făcut de el la Liverpool. Antrenorul "cormoranilor" o consideră pe Mona Nemmer "inima și sufletul" echipei.
Nutriționista lui Liverpool, Mona Nemmer, e considerată de Klopp "inima și sufletul" echipei
Mona Nemmer este nutriționista clubului, care decide absolut tot ce mănâncă jucătorii pentru a da randament maxim pe teren.
Potrivit publicației Goal, Nemmer este foarte populară și foarte respectată printre jucători, iar Klopp spune că ea este "un personaj transformant pentru fotbalul profesionist" și "unul dintre cei mai importanți membri din staff-ul lui Liverpool".
"Mona și bucătarii ei joacă un rol foarte important în succesul nostru", a precizat Virgil Van Dijk, iar Joe Gomez crede că "ea a dus complet la un alt nivel" înțelegerea despre ceea ce trebuie să mâncăm. Nemțoaica e lăudată și de Andy Robertson: "Mona face o treabă incredibilă, este impresionantă".
Galerie Foto
Mona Nemmer a lucrat la naționala Germaniei U21 și la Bayern, cu Pep Guardiola
Nemmer lucrează în fotbal din 2009. A fost bucătarul șef al naționalei U21 a Germaniei timp de 4 ani, iar apoi a fost nutriționist la Bayern pentru 3 ani, acolo unde a lucrat cu Pep Guardiola. A ajuns la Liverpool în 2016, adusă de Jurgen Klopp, care a primit o mulțime de referințe foarte bune despre ea.
"Importanța nutriției pentru sportivii profesioniști a devenit evidentă și eu doream tot ce e mai bun pentru Liverpool. Am întrebat jucători, antrenori și manageri din toată lumea și același nume tot apărea: Mona", a spus Jurgen Klopp.
Mona Nemmer nu poate uita momentul sosirii sale la Liverpool. A ajuns într-o pauză competițională, când echipa se afla în cantonament, în California. Emoțiile nu i-au lipsit.
"Am călătorit două sau trei zile până să ajung la jucători. Știam, de când am aterizat, că totul trebuia să meargă strună. Când încerci să schimbi nutriția oamenilor, trebuie să fii foarte convingător. Ai o singură șansă, iar aceea e chiar prima ta șansă.
Am consumat multă energie și m-am gândit cum să-i impresionez. Și nu numai să-i impresionez o singură dată, ci să le câștig încrederea pe termen lung. Nutriția este foarte legată de încredere, pentru că, odată ce încrederea e prezentă, atunci poți să începi să construiești și să te joci cu schimbările și manevrele", a spus Mona Nemmer.
Jurgen Klopp susține că prezența nutriționistei îi ajută pe jucători și la socializare
Impactul prezenței sale a fost instantaneu. I-a cerut lui Klopp să nu o prezinte în mod formal jucătorilor, sperând ca munca ei și meniul pe care îl punea în fața echipei la hotel să vorbească de la sine.
Și așa a fost. Klopp a remarcat în doar două zile că jucătorii stăteau mai mult împreună în sala de mese și discutau cu Nemmer și cu echipa ei de bucătari, pentru că erau intrigați oarecum de oferta vastă din meniu.
"Nu am mai văzut până atunci acea atmosferă. De obicei, în pre-sezon, jucătorii mănâncă ce vor și cât vor. Dar ei stăteau mai mult la masă și le plăcea", a spus Klopp.
La șase ani distanță, influența lui Nemmer este pretutindeni, de la planurile personalizate de nutriție, bazate pe știință, pe care fiecare jucător trebuie să le urmeze, până la amenajarea cantinei de la centrul de pregătire.
"Treaba mea este să mă asigur că jucătorii mănâncă mâncarea adecvată și o fac la momentul adecvat. Dar nutriția înseamnă mai mult decât aportul de mâncare, este vorba despre cum este preparată mâncarea, cum este prezentată și ce rol au aceste aspecte în sănătatea noastră și în starea de bine", a spus Mona.
Nutriționista susține că la cantină "e ca la supermarket", unde oferta este largă, iar ingredientele, pe cât posibil, sunt organice și provin din sursă locală și totul este preparat pe loc. Printre preparatele consumate des de jucători se numără acel "9.30", adică o combinație între iaurt, granola și fructe de pădure, care se servește ca și gustare de seară, iar de aici provine și numele.
Nutriția jucătorilor lui Liverpool este dusă de Mona Nemmer la rang de artă
Mona are grijă și la amenajarea sălii de mese, acolo unde unele detalii sunt scrise cu cretă pe o tablă, pentru a le aminti jucătorilor importanța unor aspecte precum hidratarea, vitaminele, proteinele sau carbihidrații. Scopul este ca jucătorii nu doar să mănânce, ci și să învețe.
"Noi suntem lângă ei. Alegerea mâncării este foarte colorată și interesantă, așa că nu poți să alegi ceva greșit", a explicat Mona Nemmer, care spune că jucătorii servesc 4 mese pe zi, însă de exemplu, ceea de mănâncă Salah poate fi foarte diferit de ceea ce îi place lui Matip sau lui Henderson.
"Aceasta este problema cu un sport de echipă, avem mulți jucători diferiți, apoi avem etnii diferite, compoziții corporale diferite, înălțime și greutate diferite.
Sunt unii jucători care joacă constant, meci de meci, iar alții care poate nu joacă prea multe minute. De aceea, e necesar să asigurăm ceva individual pentru ca fiecare să fie pregătit", a spus nutriționista.
Alison Becker e "as" în bucătărie, iar Naby Keita e "catastrofă"
În plus, Nemmer primește toate detaliile de la stafful tehnic, de la preparatorii fizici și de la departamentul medical și folosește datele GPS din antrenamente, precum și informații despre metabolismul fiecăruia în timpul ședințelor de pregătire. Întotdeauna ea îi încurajează pe jucători să învețe, să pună întrebări și să ia singuri decizii.
Mona Nemmer a avut timp să culeagă informații despre toți jucătorii. Unii dintre ei, precum Gomez sau Alisson Becker, sunt pasionați de gătit acasă, în timp ce alții, precum Van Dijk sau Fabinho, susțin că nu se pricep prea bine. Naby Kaita, de exemplu, și-a amintit că a fost aproape de o "catastrofă" când a încercat să gătească pește, pentru că a fost aproape să dea foc casei.
Tot ce face Mona Nemmer a devenit chiar o știință. Ea oferă sfaturi jucătorilor la orice oră și chiar formează grupuri de lucru pentru jucători, care pot veni și cu familiile lor. La baza de pregătire există până și o mică grădină cu legume, fructe și diverse alte plante, plasată pe acoperișul unei clădiri.
Mona Nemmer a lansat și o carte, numită "A Taste of Liverpool Way", prefațată chiar de Jurgen Klopp.
Etichete: liverpool , jurgen klopp , mona nemmer , nutritionist liverpool
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții