”Nu pot respira. Sunt atât de speriată!”. Coșmarul fotbalistelor din naționala Afganistanului. Cui i-au cerut ajutorul
articol scris de Digi Sport19.08.2021, 09:51
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Khalida Popal, fostul căpitan al naționalei feminine de fotbal din Afganistan, este complet tulburată de evenimentele care se derulează de câteva zile în țara sa natală, acolo unde talibanii revin la putere după 20 de ani și care au dat peste cap și sportul.
Popal, care acum lucrează în Danemerca, fiind directorul sportiv al naționalei feminine, încearcă din toate puterile, așa cum poate, să-și ajute conaționalii, mai ales femeile, care se tem acum că vor avea de suferit din cauza noului regim.
”Primesc mesaje de la jucătoare din Afganistan, care plâng, care susțin că se simt abandonate, blocate în propriile case de teama de a ieși pe străzi. Le este frică! Toate visele tocmai au dispărut! Este un coșmar.
Primesc multe filmulețe care spun că 'persoanele împotriva cărora am vorbit sunt acum în fața ușii mele. Nu pot respira! Sunt atât de speriată, nu există protecție'!”, a dezvăluit Popal, citată de BBC.
Coșmarul fotbalistelor din naționala Afganistanului. ”Acest fapt provoacă atât de multă durere!”
Pentru a le proteja pe jucătoare, Popal a închis contul de Twitter al naționalei feminine, tocmai pentru a șterge orice urmă de identificare a fotbalistelor. De asemenea, Popal le-a transmis jucătoarelor să-și închidă orice cont personal de pe social-media.
”Am încurajat femeile și fetele să se ridice, să fie curajoase, îndrăznețe, să-și urmeze visurile iar acum le spun să nu mai spună nimic, să-și închidă conturile de pe rețelele sociale.
Acest fapt provoacă atât de multă durere. Jucătoarele au fost vocale, au susținut cu tărie drepturile femeilor, iar acum viața lor este în pericol”, a mai spus Khalida Popal.
Popal trăiește acum în Danemarca, de când a părăsit Afganistanul, în 2011 și a solicitat azil politic în 2016. Fosta sportivă susține că retragerea trupelor internaționale, conduse de forțele SUA și Marea Britanie, după o prezență de 20 de ani în țara sa de origine, a compromis în mare măsură siguranța femeilor și a fetelor.
În timpul guvernării lor anterioare, din 1996 până în 2001, talibanii au oprit fetele să primească orice formă de educație. Femeile nu au putut să iasă din casă fără să fie însoțite de o rudă de sex masculin, nu li s-a permis să lucreze, au fost forțate să aibă mereu corpul complet acoperit și să poarte pe cap celebrul burqa care acoperă fața. În caz contrar, pedepsele și bătăile erau obișnuite pentru cei care sfidau hotărârile mișcării islamiste extreme.
Etichete: khalida popal , evenimente afganistan
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții