Exclusiv Un român născut și crescut în Franța a ajuns acum în Ligue 1 și așteaptă debutul: "Vreau la națională!"
articol scris de Alex Stanila27.08.2020, 14:45
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
România se poate mândri, în curând, cu un nou fotbalist în Ligue 1. Bogdan Racovițan (20 de ani), fundaș central la Dijon, face deja parte din lotul primei echipe, iar în etapa inaugurală a noului sezon a fost rezervă cu Angers.
Bogdan Racovițan este un nume foarte puțin cunoscut în fotbalul românesc. Inclusiv pe site-ul oficial al clubului apare drapelul Franței în dreptul său, însă tânărul născut și crescut la Dijon, cu dublă cetățenie, este convins că își dorește să reprezinte naționala României.
Bogdan Racovițan: "Obiectivul este să debutez în Ligue 1 și să ajung la naționala României"
Tatăl lui Bogdan este român, însă acesta a emigrat în Franța la scurt timp după Revoluție. Bogdan s-a născut pe 6 iunie 2000, iar la 5 ani a făcut primii pași în fotbal. În 2013, fundașul a ajuns la academia clubului care acum evoluează în Ligue 1, trecând prin toate grupele și întâlnind jucători care deja impresionează în Champions League.
Căpitan la echipele U17 și U19 ale lui Dijon, Racovițan posedă, pe lângă calitățile de lider, și un fizic impunător: 1.85m și 79kg. În afara postului său de bază, cel de fundaș central, tânărul jucător spune că poate evolua și ca apărător lateral, dar și ca închizător.
Bogdan, felicitări pentru promovarea la prima echipă! Cum a fost această perioadă?
Încă n-am semnat contract de profesionist, dar încă de anul trecut am fost la multe antrenamente cu prima echipă, iar înainte de acest sezon am făcut cantonamentul cu seniorii. Am avut trei meciuri de pregătire, iar în prima etapă am fost în lot cu Angers.
Galerie Foto
Bănuiesc că aștepți cu nerăbdare debutul în Ligue 1, poate chiar în etapa următoare, cu Lyon.
Da, asta îmi doresc. Sincer, nu cred că se va întâmpla la meciul cu Lyon, dar aștept. Ăsta mi-e obiectivul, să debutez în Ligue 1 și să ajung la naționala României.
Legăturile cu România care sunt? Cât de des ajungi aici?
Tatăl meu e român, mama e franțuzoaică. Vin în România aproape în fiecare an, în Oradea. Tata a plecat din țară undeva în perioada 1990-1992. Am bunicii, am unchiul în Oradea.
Bogdan Racovițan, un singur meci la naționalele României de juniori: "Dacă mă sună, sunt disponibil"
Cu cei de la Federație Română ai discutat până acum, te urmăresc?
Am avut o selecție la naționala României U16, în 2016, pentru un meci cu Italia, doar că nu m-a lăsat clubul să merg, pentru că aveam meci important aici. Tatăl meu mai ține legătura cu cineva de la departamentul de scouting al Federației. Din câte știu, mă urmărește.
De atunci ai mai primit vreo convocare?
Da, tot în 2016, pentru un turneu amical la Târgu Mureș. Atunci am putut merge, pentru că era terminat campionatul la noi. Eram puțin ieșit din ritm, nu eram pregătit foarte bine și am jucat doar un meci. Am mai participat la un trial organizat de FRF, în 2015, cu domnul Țicleanu, la Paris. Nu a fost o selecție, ci un simplu trial, deci toți românii din Occident puteau să participe.
Principala opțiune pentru tine rămâne naționala României? Te întreb pentru că începem să avem câteva exemple de fotbaliști români născuți în străinătate care aleg să refuze naționala noastră.
Da, îmi doresc la naționala României. De aici, din Franța, nu am primit niciodată convocare. Eu sunt pregătit. Nu știu dacă mă sună, aștept cu plăcere. Dacă mă sună, sunt disponibil.
Dueluri la juniori cu noile staruri ale Franței pentru Racovițan
Ai strâns deja 7 ani la juniorii lui Dijon, cum a fost această perioadă?
Am avut condiții bune la club încă de la 13 ani. Am fost la centrul de formare și am făcut și centru de excelență la U13. Am fost întotdeauna titular la grupele de juniori, dar și căpitan la echipele U17 și U19. În 2017 am avut ruptură de ligament încrucișat. Am revenit foarte bine, după 8 luni, și mi-am recâștigat locul de titular.
Toate cluburile profesioniste din Franța au academie pe care se bazează pentru a scoate jucători, dar academia lui Dijon este încă destul de nouă. Când am ajuns eu la Dijon, încă nu aveau academie acceptată de Federatie și abia acum încep sa apăra jucători tineri ca mine la echipa mare.
Academiile din Franța produc jucători de calitate pe bandă rulantă. Cât de greu a fost pentru voi, aflați la o echipă ceva mai mică, contra unor juniori de la Lyon sau PSG?
Clubul a evoluat foarte mult la juniori. La U16 am fost aproape de retrogradare, însă anul următor, la U17, cu mai multă experiență, am câștigat o grupă cu Lyon, Auxerre și Saint-Etienne și am ajuns în play-off. La U19 am terminat pe primul loc într-o grupă cu Lyon și am pierdut în semifinalele play-off-ului contra lui Rennes.
Au fost mulți jucători buni în generația mea. De la Lyon am jucat contra lui Maxence Caqueret, Armine Gouiri, Pierre Kalulu sau Rayan Cherki. La meciurile cu Saint-Etienne i-am avut adversari pe William Saliba, Wesley Fofana, Charles Abi, iar de la PSG erau Timothy Weah și Yacine Adli, printre alții.
Bogdan Racovițan: "Chivu mi-a plăcut pe postul meu. De la Keșeru am primit un trening"
Acum ai și un român alături de tine, pe Alex Dobre. Ai mai cunoscut și alții în perioada de juniorat, poate cu o poveste asemănătoare cu a ta?
Nu am mai întâlnit alți români. Prima dată când m-am întâlnit cu un român a fost acum, cu Alex. Am așteptat mult până la primul român.
Cum ți se pare Alex, ai apucat să-ți faci o impresie?
Ne-am împrietenit. Îmi place de el. Pe teren nu l-am văzut foarte mult, dar mi se pare că e bun, din ce am văzut la antrenament. Lucrează mult, se vede.
Ai vreun fundaș preferat în fotbalul european?
Sergio Ramos îmi place mult, dar și Virgil van Dijk, mai recent. Nu știu dacă mă asemăn cu vreunul dintre ei, dar încerc. Mă uit să văd cum mă pot apropia de ei.
Dar din România ai avut vreun model? Poate cineva care a jucat în Ligue 1?
Încă de când eram mai mic, Chivu mi-a plăcut pe postul meu. Din campionatul Franței i-am urmărit pe toți românii. Chiar am primit un trening de la Keșeru, în 2012, când juca la Angers, în Ligue 2, contra lui Dijon.
Apropo de România, urmărești fotbalul de aici?
Urmăresc toate echipele românești în cupele europene, naționala U21 și naționala mare, dar la campionat nu prea mă uit la meciuri, doar la rezultate. Țin cu CFR Cluj, și acum cu UTA Arad, după promovare. M-am bucurat foarte mult când CFR a câștigat cu Rennes. Eram mândru că o echipă românească învinge o echipă tare de la noi, mai ales că toată lumea de la club știe că sunt român.
Etichete: franta , ligue 1 , dijon , bogdan racovițan
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții