Iulian Roșu și Alibec, după titlul câștigat cu Astra în 2016 / Foto: Sport Pictures

Exclusiv Roșu aprins. Slalom printre "șmecherii" Depay și Emre Can, energicul de la Steaua și talentul de la Astra. "Informația e putere"

articol scris de Andru Nenciu
19.09.2020, 08:21
  • SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1

Iulian Roșu (26 de ani), campion în România cu FCSB și Astra Giurgiu, evoluează în prezent la Gloria Buzău, echipă antrenată de Ilie Stan, omul care l-a debutat în Ghencea, acum aproape un deceniu.

Absolvent de ANEFS și Teologie, mijlocașul formației din Liga 2 are o poveste impresionantă pe care ați putut-o descoperi pe Digi Sport, în urmă cu două zile. În a doua parte a materialului, componentul României la Euro U17 din Serbia (2011) abordează mai multe subiecte interesante. De la condiția fotbalistului tânăr de azi, la rolul unui antrenor care deține capacitatea de a transforma jucătorii. 

Ai crescut la juniorii din Ghencea, ai luat titlul cu Steaua într-o echipă plină de jucători de top, apoi vântul carierei te-a purtat la mai multe echipe. Regreți ceva?
Nu-mi place să trăiesc din amintiri, să acumulez frustrări, așa a fost să fie atunci. Nu mi-au plăcut niciodată etichete gen <<perlă>> atribuite fotbaliștilor tineri. Fiecare jucător gândește fotbalul într-un fel, e unic, e greu să copiezi pe cineva din afară.

Poți doar să admiri geniul lui Xavi, geniul lui Zidane. Noi, indiferent de ce calități am avea, suntem mai slab cotați decât sârbii sau croații. Iar acest aspect e confirmat și de sumele de transfer, și de salarii.

"Azi trăim într-o eră a tehnologiei, a răspândirii rapide a informației, iar informația înseamnă putere. Asta-i ajută pe jucătorii tineri de azi, cu reale calități"

Ai fost titular în naționala U17 condusă de Adrian Văsâi care evolua la Europeanul din 2011 din Serbia. Cum te-a schimbat acel moment?
Mi-am dat seama că se poate să joci de la egal la egal cu fotbaliști care crescuseră într-un mediu propice marii performanțe. Și am reușit să le ținem piept și să le punem probleme. Acesta era nivelul nostru de-atunci, sunt realist. Olanda îl avea pe Memphis Depay, Germania pe Emre Can. Fotbaliști șmecheri!

Sunt convins că eram foarte talentați, și noi dar și alți fotbaliști de dinaintea noastră, dar nu eram atât de mediatizați. Azi trăim într-o eră a tehnologiei, a răspândirii rapide a informației, iar informația înseamnă putere mai ales în fotbalul de azi. Asta-i ajută pe jucătorii tineri de azi, cu reale calități.

  • Lotul României la Euro 2011 din Serbia. Portari: Brănescu (Juventus Torino), Șerban (Academia Hagi); Fundași: Geo Misu ("U" Craiova), Schuller (Unirea Alba Iulia), Mitache (Academia Hagi), Puțanu (Academia Hagi), Neag ("U" Cluj), Petresc (Muresul Deva), Vaștag (Banatul Timisoara). Mijlocași: Steliano Filip (Banatul Timisoara), Țîru (Academia Hagi),  Bumba (FC Baia Mare), Roman (Banatul Timisoara), Birău (Banatul Timisoara), Rosu (Steaua); Atacanți: Himcinschi (Unirea Alba Iulia), Darius Buia (Banatul Timisoara), Paiuș (Academia Hagi). Selecționer: Adrian Văsâi.  Secunzi: Lucian Tetileanu, Dorin Arcanu, Marian Lupu.
  • Rezultatele tricolorilor la Euro 2011 din Serbia, Grupa B: Cehia - România 1-1 (Himcinschi), Olanda - Romaânia 1-0, România - Germania 0-1. 

Cine era cel mai talentat din acea generație?
Iancu. Dar erau mulți fotbaliști buni: Himcinschi, Darius Buia, erau foarte mulți jucători talentați. Contează mult și oamenii pe care-i întâlnești în viață. Ion Toma (n.r. - Tomiță) și Dumitru Uzunea (n.r. - secundul lui Costel Gâlcă la Vejle BK) m-au ajutat foarte mult în carieră.

Nu cred că aș fi putut să-mi cizelez calitățile pe care le posed fără ei. Sunt doi oameni foarte pasionați de munca lor, niște profesioniști. E frumos să ajungi să practici hobby-ul din copilărie, iar eu mă simt privilegiat pentru că fac ceea ce-mi place, pentru că există oameni care merg la un serviciu zi de zi și nu le place ceea ce fac. 

"Lumea era foarte rece în Germania, axată mai mult pe succesul individual, nu pe cel colectiv"

Spune-mi ce te-a determinat să pleci în Liga a patra din Germania. Erai campion cu Steaua și Astra, jucasei și la Rapid, dar care sunt motivele care te-au făcut să pleci la Berliner AK?
În Liga a patra din Germania n-a fost o chestie prea bine gândită, mi-a zis un impresar despre posibilitatea de a crește într-un alt mediu, dar era foarte greu. Lumea era foarte rece, axată mai mult pe succesul individual, nu pe cel colectiv. Apoi m-am accidentat, n-a fost ceva de operat, dar m-a măcinat ușor-ușor. La Gloria Buzău, acum, am mediul pe care mi-l doresc și totul e perfect. Ilie Stan, antrenorul care m-a debutat la Steaua, e un profesionist desăvârșit.

  • Gloria Buzău joacă azi, în deplasare, în etapa a patra a Ligii a doua, cu Farul
  • Echipa condusă de Ilie Stan se situează pe locul 9 în clasament (5 puncte), cu o victorie și două egaluri 
  • Lider e Rapid, cu nouă puncte din tot atâtea posibile

"La Steaua, Adi Rocha avea niște calități formidabile"

Te-am văzut jucând și fundaș dreapta...
Cel mai mult îmi place să joc număr 8, box-to-box, dar am jucat și 9 fals pe când eram la Rapid. Am jucat și fundaș dreapta. Repartizarea mea pe mai multe posturi m-a ajutat să-mi dezvolt calitățile. Gerrard și Lampard mi-au plăcut cel mai mult de pe acest post. Și Bourceanu la Steaua. El era un fel de tătic pentru mine. Toată lumea îl percepea drept agresiv, dar el nu e agresiv, ci doar energic. 

Apropo de fundași dreapta, citeam mai demult că Emeghara era preferatul tău la Steaua din acea echipă.
Îmi plăcea cum se pregătea la antrenamente, indiferent de starea fizică în care se afla, nu se menaja deloc. Dar Bourceanu era preferatul meu. Și să-ți mai spun ceva. Să știi că și Adi Rocha avea niște calități formidabile. 

Galerie Foto

"Budescu e cel mai talentat fotbalist lângă care am jucat"

Ai finalizat și tu, pe când erai la Astra, într-un meci cu Poli Timișoara, în deplasare, 3-1, cu o execuție spectaculoasă. Preluare cu dreptul, pivotare, și gol cu stângul. Mi-aduc aminte că execuția ta a fost comparată de comentatori atunci cu cele ale lui Bergkamp.
Ca atacant care finalizează n-ai timp prea mult să gândești faza, doar reacționezi și te bazezi pe instinctul de marcator. A fost un gol frumos.

Cum marchează și Budescu?
E greu să înscrii cum o face el. Budescu e cel mai talentat fotbalist lângă care am evoluat. Posedă niște calități formidabile, face totul din talent, e încântător. La Astra nu am avut foarte multe pretenții să joc (n.r. - 10 meciuri / 1 gol), dar mi-am făcut treaba când am fost introdus de Marius Șumudică. Era o generație extraordinară cu care am luat campionatul, iar un fotbalist precum Geraldo e un exemplu pentru toată lumea. 

"Șumudică are un feeling foarte bun la schimbări"

Spune-mi în câteva cuvinte despre ce îl face special pe Marius Șumudică?
Șumudică știe să pregătească foarte bine fiecare meci, are un feeling foarte bun la schimbări, e ca un frate mai mare pentru jucători. Avea inspirație și din acea perioadă. De foarte multe ori, jucătorul introdus pe parcurs reușea să și marcheze.

Pe final aș vrea să te mai întreb și de perioada Poli Timișoara. Ai fost antrenat de Ionuț Popa.
Ionuț Popa stătea de dimineață până seară la stadion, vorbea cu toată lumea și le aranja pe toate pentru ca echipei să-i fie bine. Și cu îngrijitorii terenului, cu toată lumea discuta. Și era implicat în orice discuție. Noi plecam acasă și, când ne întorceam, tot acolo îl găseam. Un om deosebit.

Ce ți-ai propus cu Gloria Buzău?
Să facem meciuri cât mai bune și să urcăm cât mai sus. Să-l mulțumim pe Coach (n.r. - Ilie Stan), un om deosebit. Avem jucători valoroși, iar Ciprian Petre, cu o vastă experiență în Liga 1, e un exemplu pentru noi. Liga 2 a crescut foarte mult în acest sezon. Vor fi meciuri spectaculoase, o să vedeți! 

Citește și PRIMA PARTE a materialului cu Iulian Roșu. "Mi-am petrecut copilăria pe holurile spitalului"

Etichete: ionut popa , xavi , sumudica , bourceanu , gloria buzau , budescu , gerrard , iulian rosu , fcsb


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Georgescu e pe primul loc. Luptă strânsă între Lasconi și Ciolacu pentru locul 2

Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au fost publicate pe site-ul prezența.roaep.ro. Pe primul loc se află candidatul independent Călin Georgescu, urmat de Marcel Ciolacu, Elena Lasconi și George Simion. 14 candidați au fost pe buletinele de vot.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Antonio Conte l-a caracterizat într-un singur cuvânt pe căpitanul naționalei din Kosovo

”Să-l dea afară”. Nu au mai rezistat, după meciul în care Ianis Hagi a fost introdus la pauză de Philippe Clement

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Au apărut imaginile: ce a făcut căpitanul lui Tottenham, după ce l-a văzut pe Radu Drăgușin la finalul meciului cu City

Foto 45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv ȘAPTE cuvinte! Ilie Dumitrescu nu are dubii în legătură cu transferul de 5.000.000 € al lui Darius Olaru

S-a aflat! De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a fi 100% sigură de prezența în play-off-ul Europa League

Exclusiv ”Este o performanță extraordinară”! Remarcatul serii, după Petrolul - Dinamo

Nebunie! Andrei Rațiu e dat ca transferat la Napoli, dar Barcelona vrea să intervină: informația venită din Spania

Citeşte şi

”Mie îmi e rușine!” Adrian Mihalcea a ”tunat”, după FCSB - Unirea Slobozia 3-0

Anunțul răspicat al lui Elias Charalambous, după victoria cu Unirea Slobozia: ”Acesta este obiectivul”

PEROZAna De Armas, surprinsă în ipostaze tandre cu fiul vitreg al președintelui din Cuba. Cei doi s-au sărutat pe străzile din Spania

FILM NOWNicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom Cruise: „Eu cred că minte!”

Cine este Horia Culcescu, bărbatul pe care Gigi Becali l-a împrumutat cu 2.000.000 de euro citeşte ştirea pe Prosport.ro

„N-OR DISpărea hoții”. Românul care a jucat în Premier League, mesaj postat după ce a votat citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară

Digi World

Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"

Digi Animal World

Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a ajuns la noi?!”