ASU Poli Timișoara, academia juniorilor cu inimi de cavaler. Un proiect pornit din pasiune a depășit cluburi din Liga 1
articol scris de Octavian Vasilescu09.11.2020, 16:37
Premier League: Liverpool - Manchester United, duminică, 18:30, DGS 1
Serie A: AS Roma - Lazio, duminică, 21:45, DGS 1
ASU Poli Timișoara este un club care a pornit la drum de jos, din Liga 5, iar acum se luptă pentru promovarea în Liga 1 și se mândrește cu una dintre cele mai dotate academii din România.
Coordonatorul Centrului de Copii și Juniori de la ASU Poli Timișoara, Iulian Prodana, a explicat rețeta proiectului sănătos din Banat.
În această toamnă, ASU Poli Timișoara l-a vândut pe portarul Alexandru Borbei (17 ani) la Lecce, iar de aici a pornit și discuția cu Iulian Prodana:"Transferul lui Borbei este un prim pas. Acesta este și obiectivul centrului de copii și juniori, promovarea tinerilor către nivelul superior. Cea mai mare generație din club este generația 2003, care a fost aici de la început. Ăsta e obiectivul, de asta au fost mai mulți copii promovați timpuriu, unii chiar de la 14 ani.
ASU Poli Timișoara, academia juniorilor cu inimi de cavaler
Eu m-am atașat acestui proiect încă din fașă, din Liga 5. Noi am început să dezvoltăm centrul de copii și juniori în 2016, prin cooptarea unor antrenori și grupe de la anumite cluburi din oraș.
Fiecare club știe mai bine cum să se organizeze, când să promoveze jucători. Noi avem antrenori dedicați, venim în întâmpinarea lor cu anumite oferte. Dacă un copil promovează din centru, antrenorul care l-a format primește un anumit bonus. Trebuie să fie stimulați și antrenorii de la juniori.
Academia noastră a urcat și în clasificarea pe țară. Anul trecut am fost pe locul 17, iar anul acesta eram undeva pe poziția 9. Încercăm să ajungem încet, încet în primele șase pe țară", a spus Iulian Prodana, pentru Digi Sport.
- La ultima acțiune a echipei naționale U18, ASU Poli Timișoara a trimis cinci jucători: Ralf Kuhn, Rareș Bîrlovean, Demetris Cristodulo, Denis Radu și Denis Bot.
- ASU Poli Timișoara are o medie de vârstă de 23.8 ani, asta pentru că tinerii jucători promivați la echipa mare au lângă ei câțiva jucători cu experiență de la care pot "fura" meserie. "Veteranii" sunt: Alexandru Munteanu, Sergiu Popovici, Alin Ignea, Petre Ivanovici, Cristian Scutaru, Ioan Mera și Mircea Axente.
- În 2016, ASU Poli Timișoara a cucerit titlul naţional la juniori D. În echipa respectivă evolua și Alexandru Borbei, portarul care a făcut acum pasul spre Lecce. Un alt component din generația respectivă, Lucian Simedru, ajuns între timp la CFR Cluj.
Paul Codrea, antrenor la ASU Poli Timișoara. Centrul are 300 de copii
ASU Poli Timișoara a reușit să atragă nume importante în acest an. Până ca Dan Alexa să preia funcția de manager general în cadrul clubului, Paul Codrea a fost adus pentru a antrena Grupa 2007: "Îl avem ca antrenor și pe Paul Codrea, l-am mai adus și pe Octavian Popescu. La juniorii U19 l-am cooptat pe Sorin Vlaicu, mai sunt nume.
De un an și jumătate am format o Comisie Tehnică în cadrul clubului, a centrului, în care antrenorii sunt împărțiți pe niște paliere: coordonatori, pe inițiere, pe dezvoltare, perfecționare. Acum avem 300 de copii, iar de anul trecut ne-am înscris și la fotbalul feminin.
Cum sunt promovați juniorii la ACS Poli Timișoara
Nu ne-am grăbit, am făcut pas cu pas și cred că se poate și mai bine. Avem susținerea Druckeriei, susținerea Politehncii, așa am ajuns să ne dezvoltăm. Sunt condiții bune. Politehnica ne pune la dispoziție partea de infrastructură, transportul pentru jocurile din deplasare și cantonamente. Partea financiară o gestionăm cu câțiva reprezentanți din Politehnică.
Sunt foarte multe academii care sunt peste noi, cred că trebuie încurajată mai mult promovarea juniorilor. Noi nu promovăm câte zece jucători din centru. Merg în pregătire câte cinci-șase copii, dar sunt promovați în echipa mare câte doi-trei în fiecare an. Un caz a fost Borbei, mai sunt și alți copii", a mai declarat Iulian Prodana, pentru Digi Sport.
Galerie Foto
Tinerii fotbaliști au doar doi idoli: Messi și Cristiano Ronaldo
Iulian Prodana a mai spus că ASU Poli încearcă să-i învețe pe tinerii jucători care este istoria fotbalului românesc, ce jucători legendari am avut în trecut și ce performanțe au obținut echipele autohtone: "Psihologul nostru sportiv i-a întrebat pe cei mici care sunt echipele lor favorite, ce jucători urmăresc, iar cam toți au spus Barcelona, Real Madrid, Messi și Ronaldo.
Din păcate, acest fenomen a devenit destul de monopolizat. Nimeni nu știe istoria fotbalului românesc, ce jucători mari am avut... Cu toții au spus nume din străinătate. Încercăm să le transmitem istoria noastră, să știe și copiii istoria fotbalului nostru. Asta chiar dacă situația naționalei nu e extraordinară", a spus Iulian Prodana.
ASU Poli Timișoara, locul 8 în topul academiilor din România
FRF a demarat din 2019 procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii și juniori și centrelor pentru fotbal juvenil din România.
Academiile sunt aranjate în clasament pe baza unui punctaj. În 2019, ASU Poli Timișoara a obținut 56.6 puncte în această anchetă a FRF. În 2020, academia de pe Bega a avut un salt impresionant, ajungând pe locul 8 pe țară, cu 81.1 puncte. În 2019, academia de la ASU Poli Timișoara s-a situat pe locul 17.
Top 10 academii din România, conform FRF:
- Viitorul - 93.42 p.
- FCSB - 88.18 p.
- Dinamo - 84.84 p.
- Concordia Chiajna - 84.81 p.
- Csikszereda Miercurea Ciuc - 83.9 p.
- Sport Team București - 83.34 p.
- Universitatea Craiova - 81.59 p.
- FC Voluntari - 81.13 p.
- ASU Poli Timișoara - 81.10 p.
- CFR Cluj - 80.12 p.
Cum se punctează academiile din România
Conform FRF, procedura de evaluare acoperă șapte domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii.
Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală. Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din 7 domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total.
Iată cele 7 domenii și ponderea lor la total (100%), fiecare academie putând obține maximum 100 de puncte:
- STRATEGIE ȘI FILOZOFIE 10,6 %
- ECHIPE ȘI JUCĂTORI 12,1%
- STAFF TEHNIC 19,4%
- STAFF SUPORT 6,8%
- ANTRENAMENTE ȘI MECIURI 9,7%
- INFRASTRUCTURĂ ȘI FACILITĂȚI 20,8%
- REZULTATE 20,6%
Ce spuneau fanii echipei ASU Poli Timișoara despre acest proiect în urmă cu 7 ani
În 2012, când ASU Poli a plecat la drum din Liga 5, unul dintre liderii galeriei timișorene, Goran Mrakic, a acordat un interviu pentru site-ul digisport.ro.
Iată ce așteptări aveau fanii în urmă cu șapte ani, la început de aventură: "Noi reprezentăm o comunitate în adevăratul sens al cuvântului, un termen care pentru alții și-a pierdut orice însemnătate. Suntem mulțumiți de ce am realizat până acum, dar simțim că avem energie pentru fapte mai mari. Totul depinde de noi.
Viitorul îl văd strălucit, pentru că nu avem ce pierde. Iar dacă va fi să dispărem de pe scenă, o vom face cu demnitate. Toți suporterii cu mintea sănătoasă și cu sufletul deschis pentru un fotbal curat au fost impresionați de inițiativa noastră, iar acest lucru ne împlinește și pe noi", spunea atunci Gorna Mrakic, pentru Digi Sport.
Așa arată acum clasamentul din Liga 2, cu ASU Poli Timișoara pe poziția 3
Etichete: poli timisoara , asu poli timisoara , centrul de copii si juniori , galerie poli , iulian prodana
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții