Ion Crăciunescu și Darius Olaru / Foto: colaj Digi Sport / Sport Pictures

Video Exclusiv Verdictul specialistului Ion Crăciunescu după penalty-ul controversat primit de FCSB. ”Spuneam așa: la revedere!”

articol scris de Digi Sport
21.07.2024, 17:21
  • SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1

FCSB a remizat, vineri seară, la Clinceni, în meciul disputat în deplasare cu Unirea Slobozia, scor 2-2, iar la final faza din care Olaru a marcat din penalty a iscat foarte multe comentarii.

Ion Crăciunescu (73 de ani), poate cel mai important arbitru din istoria fotbalului românesc, a văzut ce s-a întâmplat în minutul 51, contactul dintre Antoche și Olaru, și a specificat că decizia VAR a fost una corectă.

Ion Crăciunescu: ”Se duce și pune și brațul și-l dă la o parte”

Fostul mare arbitru a explicat și de ce lovitura de pedeapsă a fost corect acordată, la intervenția VAR.

”Nu este o luptă corp la corp, este o certitudine acest lucru. Da? Deoarece, corp la corp înseamnă să fie umăr contra umăr și contactul să fie unul normal. Nu cu o forță disproporționată, ceea ce se întâmplă aici.

Problema este unde s-a întâmplat, pentru că împingerea este clară. Nu se duce cu umărul, se duce și pune și brațul și-l dă la o parte.

Locul de contact începe, de fapt, din afara suprafeței de pedeapsă, apoi se continuă contactul dintre cei doi și în careu, și după aceea jucătorul...

Uitați-vă, când e dat pe spate, deja e cu picioarele în careu”, a spus Crăciunescu, prezent în studioul emisiunii ”Digi Sport Matinal”.

Crăciunescu: ”Am citit regulamentul de mi-am albit părul prin cap. Penalty clar”

Expertul Digi Sport a explicat că, în astfel de situații, nu contează de unde începe contactul, ci unde se termină.

”Mulți spun că trebuie să te raportezi la locul de unde începe contactul.

Eu spun NU. Nu contează locul de unde începe. Contactul se prelungește și în careu.

Am citit regulamentul de mi-am albit părul prin cap. Sunt interpretări. Eu dădeam penalty aici. Și spuneam așa: Da, domne', a fost contactul în careu. Este în careu? Da. La revedere. E penalty clar”, a mai spus Crăciunescu, la Digi Sport.

VIDEO cu intervenția lui Ion Crăciunescu

Verdictul lui Marius Avram: ”Eu spun că trebuie să se acorde o lovitură liberă. Ar fi fost o decizie, cum se spune în protocolul VAR, factuală”

Spre deosebire de Ion Crăciunescu, un alt fost arbitru FIFA, Marius Avram, a transmis că, din punctul său de vedere, FCSB nu trebuia să primească penalty.

”Începem direct cu faza la care s-a acordat lovitură de la 11 metri. Trebuie să lămurim ce spun legile jocului referitor la locul din care se execută o lovitură liberă. De obicei, la împingere, fault, locul din care se execută lovitura este locul în care are loc primul contact dintre cei doi jucători. Fiind vorba de o împingere, unde anume are loc primul contact? Diferă foarte mult ținere, care este singura excepție specificată în legile jocului, care chiar dacă începe în afară și se continuă în careu și îi dă drumul, se sancționează cu lovitură de pedeapsă.

Din ceea ce văd eu pe această reluare, singura pe care o avem, locul de început de contact dintre cei doi jucători este în afara suprafeței de pedeapsă. Nu reușesc să-mi dau seama dacă există un contact ulterior cu cotul, dar chiar dacă există, ele nu sunt faze distincte. Jucătorul împinge și apoi întinde brațul în mod natural pentru că l-a împins.

Aici e excepția din legile jocului. Deci dacă un jucător aflat în apărare începe să țină un jucător în afara careului și continuă să-l țină și în interiorul suprafeței de pedeapsă, arbitrul trebuie să acorde lovitură de la 11 metri. Este singura excepție, pentru că am vrut să o scot în evidență, dar nu este cazul aici.

Multă lume făcea analogie cu faza lui Ianis Hagi de la Campionatul European. În acea fază avem două faze complet diferite. În primă fază, un contact în afara careului, jucătorul își continuă înaintarea, după care mai are loc încă o piedică, deci sunt două complet diferite.

Aici este o împingere care în mod cert e în afară, iar apoi se continuă în interior, nu se vede o mișcare suplimentară a cotului. Dacă l-ar fi împins, nu cădea, iar apoi îl lovea cu cotul, erau două faze diferite. Aici îl împinge și din aceeași împingere e posibil să-l mai atingă, dar din acest unghi nu pot să-mi dau seama.

Ceea ce este foarte clar din ce văd aici e că faultul începe în afara suprafeței de pedeapsă, iar acela este locul din care ar trebui să fie executată lovitura liberă, și nu lovitura de pedeapsă.

Este foarte greu să-mi explic ce s-a întâmplat în camera VAR, pentru că nu putem vorbi despre o fază în care nu e ușor să-ți dai seama că începe afară. Dacă pui stop cadru se vede unde începe acțiunea.

Din această reluare, eu spun că trebuie să se acorde o lovitură liberă. Ar fi fost o decizie, cum se spune în protocolul VAR, factuală, nu mai are nevoie să-l cheme să vadă la VAR, trebuia pur și simplu să-i comunice că a fost în exterior, iar jocul să se reia cu lovitură liberă și cartonaș galben jucătorului”, a declarat Marius Avram.

VIDEO cu faza penalty-ului acordat celor de la FCSB

VIDEO cu rezumatul partidei Slobozia - FCSB 2-2

Etichete: ion craciunescu , penalty fcsb , darius olaru , unirea slobozia - fcsb 2-2 video


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare, având capacitatea de a utiliza imigrarea ilegală şi alte probleme pentru a submina blocul comunitar, a declarat duminică premierul italian Giorgia Meloni, potrivit Reuters.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Dan Șucu a avut nevoie de doar ZECE minute! Decizia luată în privința lui Mario Balotelli

Exclusiv ”Gigi, ai făcut o achiziție foarte bună!” Primul transfer din 2025 al FCSB-ului, elogiat

OUT de la Genoa! Italienii anunță prima "victimă" a lui Dan Șucu

Volodimir Zelenski a reacționat imediat după marea victorie a lui Oleksandr Usyk: 340.000 de like-uri!

Lovitura carierei: îl vor pe Ianis Hagi!

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Pancu l-a auzit pe Șumudică și nu s-a abținut: ”Nu se poate! Nu s-a întâmplat niciodată la echipa asta”

Fără precedent: Drăgușin, ZERO! După ce Tottenham a încasat 6 goluri, l-au ”mitraliat”: ”Nu se poate descrie cât de slab a fost”

Nota lui Andrei Rațiu! A jucat 96 de minute în La Liga, contra celor de la Betis

Marius Șumudică a anunțat TREI transferuri la Rapid! ”Ținta numărul 1” e din SuperLigă + Doi jucători din Serie A

Citeşte şi

Darius Olaru, în fața transferului de la FCSB: ”5 milioane și pleacă”. Anunțul surprinzător al lui Giovanni Becali

3.800.000€ pentru Daniel Bîrligea și 7.500.000€ pentru Darius Olaru

PEROZTânăra cu cele mai lungi picioare din lume, misiune imposibilă să-și găsească un iubit sau blugii potriviți: "Mi-am urât înălțimea"

FILM NOWI-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată pe actorul Justin Baldoni

Ce se întâmplă cu Dan Petrescu. Neluțu Varga îi dă vestea, chiar de ziua lui citeşte ştirea pe Prosport.ro

S-a terminat marele meci dintre Usyk și Tyson Fury! Decizie unanimă a arbitrilor citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Digi World

O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de persoane din lume. Beandri a îmbătrânit prematur

Digi Animal World

Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”