Ion Crăciunescu și Darius Olaru / Foto: colaj Digi Sport / Sport Pictures

Video Exclusiv Verdictul specialistului Ion Crăciunescu după penalty-ul controversat primit de FCSB. ”Spuneam așa: la revedere!”

articol scris de Digi Sport
21.07.2024, 17:21
  • SuperLiga: UTA - Hermannstadt, luni, 18:00, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - U Cluj, luni, 21:00, DGS 1

FCSB a remizat, vineri seară, la Clinceni, în meciul disputat în deplasare cu Unirea Slobozia, scor 2-2, iar la final faza din care Olaru a marcat din penalty a iscat foarte multe comentarii.

Ion Crăciunescu (73 de ani), poate cel mai important arbitru din istoria fotbalului românesc, a văzut ce s-a întâmplat în minutul 51, contactul dintre Antoche și Olaru, și a specificat că decizia VAR a fost una corectă.

Ion Crăciunescu: ”Se duce și pune și brațul și-l dă la o parte”

Fostul mare arbitru a explicat și de ce lovitura de pedeapsă a fost corect acordată, la intervenția VAR.

”Nu este o luptă corp la corp, este o certitudine acest lucru. Da? Deoarece, corp la corp înseamnă să fie umăr contra umăr și contactul să fie unul normal. Nu cu o forță disproporționată, ceea ce se întâmplă aici.

Problema este unde s-a întâmplat, pentru că împingerea este clară. Nu se duce cu umărul, se duce și pune și brațul și-l dă la o parte.

Locul de contact începe, de fapt, din afara suprafeței de pedeapsă, apoi se continuă contactul dintre cei doi și în careu, și după aceea jucătorul...

Uitați-vă, când e dat pe spate, deja e cu picioarele în careu”, a spus Crăciunescu, prezent în studioul emisiunii ”Digi Sport Matinal”.

Crăciunescu: ”Am citit regulamentul de mi-am albit părul prin cap. Penalty clar”

Expertul Digi Sport a explicat că, în astfel de situații, nu contează de unde începe contactul, ci unde se termină.

”Mulți spun că trebuie să te raportezi la locul de unde începe contactul.

Eu spun NU. Nu contează locul de unde începe. Contactul se prelungește și în careu.

Am citit regulamentul de mi-am albit părul prin cap. Sunt interpretări. Eu dădeam penalty aici. Și spuneam așa: Da, domne', a fost contactul în careu. Este în careu? Da. La revedere. E penalty clar”, a mai spus Crăciunescu, la Digi Sport.

VIDEO cu intervenția lui Ion Crăciunescu

Verdictul lui Marius Avram: ”Eu spun că trebuie să se acorde o lovitură liberă. Ar fi fost o decizie, cum se spune în protocolul VAR, factuală”

Spre deosebire de Ion Crăciunescu, un alt fost arbitru FIFA, Marius Avram, a transmis că, din punctul său de vedere, FCSB nu trebuia să primească penalty.

”Începem direct cu faza la care s-a acordat lovitură de la 11 metri. Trebuie să lămurim ce spun legile jocului referitor la locul din care se execută o lovitură liberă. De obicei, la împingere, fault, locul din care se execută lovitura este locul în care are loc primul contact dintre cei doi jucători. Fiind vorba de o împingere, unde anume are loc primul contact? Diferă foarte mult ținere, care este singura excepție specificată în legile jocului, care chiar dacă începe în afară și se continuă în careu și îi dă drumul, se sancționează cu lovitură de pedeapsă.

Din ceea ce văd eu pe această reluare, singura pe care o avem, locul de început de contact dintre cei doi jucători este în afara suprafeței de pedeapsă. Nu reușesc să-mi dau seama dacă există un contact ulterior cu cotul, dar chiar dacă există, ele nu sunt faze distincte. Jucătorul împinge și apoi întinde brațul în mod natural pentru că l-a împins.

Aici e excepția din legile jocului. Deci dacă un jucător aflat în apărare începe să țină un jucător în afara careului și continuă să-l țină și în interiorul suprafeței de pedeapsă, arbitrul trebuie să acorde lovitură de la 11 metri. Este singura excepție, pentru că am vrut să o scot în evidență, dar nu este cazul aici.

Multă lume făcea analogie cu faza lui Ianis Hagi de la Campionatul European. În acea fază avem două faze complet diferite. În primă fază, un contact în afara careului, jucătorul își continuă înaintarea, după care mai are loc încă o piedică, deci sunt două complet diferite.

Aici este o împingere care în mod cert e în afară, iar apoi se continuă în interior, nu se vede o mișcare suplimentară a cotului. Dacă l-ar fi împins, nu cădea, iar apoi îl lovea cu cotul, erau două faze diferite. Aici îl împinge și din aceeași împingere e posibil să-l mai atingă, dar din acest unghi nu pot să-mi dau seama.

Ceea ce este foarte clar din ce văd aici e că faultul începe în afara suprafeței de pedeapsă, iar acela este locul din care ar trebui să fie executată lovitura liberă, și nu lovitura de pedeapsă.

Este foarte greu să-mi explic ce s-a întâmplat în camera VAR, pentru că nu putem vorbi despre o fază în care nu e ușor să-ți dai seama că începe afară. Dacă pui stop cadru se vede unde începe acțiunea.

Din această reluare, eu spun că trebuie să se acorde o lovitură liberă. Ar fi fost o decizie, cum se spune în protocolul VAR, factuală, nu mai are nevoie să-l cheme să vadă la VAR, trebuia pur și simplu să-i comunice că a fost în exterior, iar jocul să se reia cu lovitură liberă și cartonaș galben jucătorului”, a declarat Marius Avram.

VIDEO cu faza penalty-ului acordat celor de la FCSB

VIDEO cu rezumatul partidei Slobozia - FCSB 2-2

Etichete: ion craciunescu , penalty fcsb , darius olaru , unirea slobozia - fcsb 2-2 video


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Premiile Emmy 2024: Ce vedete au strălucit pe covorul roșu. Cele mai elegante ținute de la „Oscarurile din industria TV americană”

La cea de-a 76-a ediţie a premiilor Emmy care a avut loc duminică la Los Angeles, vedetele au câștigat trofee și la categoria vestimentație. Actorii Hiroyuki Sanada şi Anna Sawai au strălucit pe covorul roșu. Jodie Foster, care a câștigat primul Emmy din carieră, a purtat o ținută elegantă și sobră, iar Jennifer Aniston a impresionat cu prezența sa, ca de obicei.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

MERCATO 2024 | Toate transferurile verii sunt AICI. Rapid a dat lovitura verii în România

Debut de coșmar: autogol în minutul 6, cartonaș roșu și înfrângere la scor ”de maidan”

Radu Drăgușin, salvat de Real Madrid? Vestea venită chiar înainte de Tottenham - Arsenal

Până când moartea i-a despărțit, după 51 de ani de căsătorie! Soția lui Gigi Mulțescu: ”Nu mai înţelegeam ce îmi spunea”

”Îngrozitor!” Scoțienii, verdict dur după Dundee United - Rangers. Fanii, mesaj pentru Ianis Hagi

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Presa britanică a văzut ce a pățit Tottenham și l-a cerut titular de urgență pe Radu Drăgușin

"De ce să facă asemenea gesturi? O să-l coste mult!" Mijatovic a văzut "bucuria" lui Vincius Jr. și a reacționat imediat

Video Noul ”Roberto Carlos”: gol de 4.000.000 de vizualizări

Exclusiv "Dumneata m-ai sunat să faci mișto sau vrei să vorbim ceva?" Dialogul Vali Moraru - Gigi Becali, după CFR - FCSB 2-2

Citeşte şi

Exclusiv Ilie Dumitrescu a remarcat un jucător de la FCSB: ”E la un nivel excelent”. Cum a caracterizat reușita lui Munteanu

Octavian Popescu, ”prăbușire” în doar jumătate de an! Darius Olaru e lider detașat! Așa arată Top 10 din SuperLigă

PEROZMix perfect de grație feminină și inocență. Deva Cassel, fiica Monicăi Bellucci și noua stea a modei, pictorial îndrăzneț în Vogue

FILM NOWReacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la filmările "Mad Max: Fury Road": "Presiunea pusă pe noi era copleșitoare"

Unde a ajuns să joace unul dintre cei mai buni fotbaliști străini care a evoluat în Superliga României citeşte ştirea pe Prosport.ro

Începe ”Procesul secolului” în sport. Colosul Manchester City se poate prăbuși citeşte ştirea pe ziare.com

Indicatorul rutier care le dă mari bătăi de cap șoferilor din România. Mulți nu știu ce să facă în momentul în care îl întâlnesc citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Un muzician celebru, anunț teribil pe rețelele sociale: „Mi-am înșelat soția și am avut un copil în afara căsniciei!”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Un muzician celebru, anunț teribil pe rețelele sociale: „Mi-am înșelat soția și am avut un copil în afara căsniciei!”

Digi World

Câți bani au cheltuit doi tineri ca să călătorească în 65 de țări din lume, în doar nouă luni: „Trebuie să fii nebun!”

Digi Animal World

Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit