Marius Croitoru / Foto: captură Digi Sport

Exclusiv Un antrenor care își închirează licența PRO va fi suspendat doi ani și amendat cu 20.000 de lei

articol scris de Digi Sport
08.06.2024, 12:01
  • Champions League: Juventus - PSV, marți, 19:45, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - U Cluj, luni, 21:00, DGS 1

Un moment zero este pregătit de Federația Română de Fotbal în domeniul antrenoratului. Până acum, tehnicienii fără documentele necesare primeau sancțiuni, dar unele mult mai mici decât cele care puteau fi dictate. Iar lucrurile se vor schimba din sezonul viitor.

Fotbalul din SuperLiga României s-a confruntat în trecutul apropiat cu mai multe cazuri în care echipele au fost conduse de antrenori principali care nu aveau calificările necesare eșalonului respectiv. Ca să respecte regulamentul, cluburile din SuperLigă angajau un deținător de licență UEFA PRO care să fie paravan pentru ”numărul 1”.

În primul eșalon s-a întâmplat la Botoșani, Voluntari, FCSB, Rapid, FCU Craiova, FC Argeș. În cazul lui Marius Croitoru, acum, el poate antrena fără probleme pe FCU Craiova în eșalonul al doilea pentru că are Licență A.

Clubul din SuperLigă care angajează un antrenor principal fără Licență UEFA Pro va fi amendat cu 200.000 de euro, iar antrenorului ”paravan” i se va suspenda doi ani Licența și va fi amendat drastic

Iar sancțiunile prevăzute de Regulamentul disciplinar în Articolul 87, la Punctul 16 prevede sancționarea drastică a clubului, a antrenorului fără licență și chiar a antrenorului care își ”închiriază” licența. De fapt, acesta din urmă va fi cel mai aspru pedepsit.

Concret, celui care își închiriază licența, dacă se poate spune așa, îi va fi suspendat doi ani documentul care îi atestă calificarea și îi va fi aplicată o amendă de 20.000 de lei. 

Clubul care este dovedit vinovat de aceste nereguli va primi o amendă de 200.000 de lei, iar antrenorul care beneficiază de ”parvan” va primi o amendă de 25.000 de lei, plus o suspendare conformă cu prevederile regulamentare.

Directorul Școlii Federale de Antrenori a confirmat analizarea atentă a modului în care cluburile angajează antrenori

Lucian Burchel, directorul Școlii Federale de Antrenori, a intervenit, vineri, la emisiunea Liga Digisport și a lăsat de înțeles că sancțiunile în viitorul sezon vor fi extrem de drastice pentru antrenorii și pentru cluburile care încalcă regulamentul.

(n.r. despre modificarea regulamentului FRF privind angajarea antrenorilor de fatada) ”Eu cred că este o măsură potrivită pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Cine muncește, trebuie să-și obțină drepturuile, iar cine mai are de lucru trebuie să urmeze pașii corespunzători.

Importantă este menționarea că orice persoana interesantă poate face o sesizare către noi. Nu trebuie să verificăm foarte atent filmulețe de la meciuri, cine conduce echipa. Pedepsele sunt destul de usturătoare. În ultimul timp, pare că lucrurile s-au mai așezat. Am avut doi-trei conducători de cluburi care au cerut relații la mine despre anumiți antrenori pe care voiau să-i aducă la echipă. Ei ne-au urmat recomandările”, a comentat Burchel la emisiunea Liga Digisport.

Ce sancțiuni riscă antrenorii și cluburile dacă nu este respectată reglementarea legată de licența antrenorului

”Articolul din Regulamentul Disciplinar legat de situația antrenorilor prevede sancțiuni deosebit de drastice. 

16. Fapta unui antrenor de a incheia cu un club un contract pentru o functie pe care acesta in fapt nu o va exercita, facilitand astfel clubului respectiv folosirea licentei sale in scopul indeplinirii in mod formal a unei cerinte regulamentare, astfel incat sa permita unei alte persoane, care nu detine calificarea si/sau licenta necesara, sa exercite fara drept functia respectiva, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza astfel:

1. Suspendarea licentei UEFA utilizate pentru savarsirea faptei pentru o perioada de 2 ani si penalitate sportiva de 20.000 de lei. Prin suspendarea licentei UEFA se intelege faptul ca antrenorul in cauza nu va putea exercita nicio functie pentru care este necesara detinerea respectivei licente si nu va beneficia de niciun drept aferent detinerii licentei respective pentru o perioada de 2 ani.

2. Persoana care exercita in fapt functia pentru care nu detine calificarea si /sau licenta necesara, va fi sanctionat conform prevederilor regulamentare in vigoare la care se adauga o penalitate sportiva de minim 25.000 de lei.

3. Clubul in cauza va fi considerat ca fiind cel care a determinat faptele persoanelor de mai sus si se sanctioneaza cu penalitate sportiva de 200.000 de lei.

4. In caz de recidiva penalitatea aplicabila pentru incalcarea acestui articol se va dubla”, este trecut în Regulament.

Etichete: licenta antrenori , lucian burchel , sanctiuni antrenori , director sfa


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cutremur cu magnitudinea 5,4 în România, luni după-amiază. S-a simțit în toată țara

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs luni după amiaza în zona seismică Vrancea. Seismul a fost simțit în toată țara.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Radu Drăgușin, salvat de Real Madrid? Vestea venită chiar înainte de Tottenham - Arsenal

Până când moartea i-a despărțit, după 51 de ani de căsătorie! Soția lui Gigi Mulțescu: ”Nu mai înţelegeam ce îmi spunea”

”Îngrozitor!” Scoțienii, verdict dur după Dundee United - Rangers. Fanii, mesaj pentru Ianis Hagi

După ce a rămas ”mască” la rugămintea lui Popovici, Țiriac i-a transmis un mesaj ferm campionului olimpic! ”Așa am ajuns?”

Ion Țiriac, întrebat direct dacă este un om zgârcit. Miliardarul a răspuns instant, în 3 cuvinte

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Live Video&Text Rapid București - 'U' Cluj 0-1, ACUM, la Digi Sport 1. ”Șepcile Roșii” au dat lovitura în Giulești

Italienii au dat verdictul despre Dennis Man, după ”dezastrul” Parmei din meciul cu Udinese

Decizia radicală luată de fanii Rapidului care l-au ironizat pe Șumudică, la 5 zile după ce ”au făcut pace” cu antrenorul

Reacția lui MM Stoica, după cutremurul cu magnitudinea de 5,4 din România! PATRU cuvinte și sute de aprecieri

Citeşte şi

"Gata, totul are o limită!" Becali scoate artileria grea: "Ştiţi ce făcea Anamaria prin cantonamente? Se văitau nevestele fotbaliştilor"

Jigniri fără precedent şi ameninţări după ce Gigi Becali a dezvăluit "ce făcea Anamaria Prodan prin cantonamente"

PEROZMix perfect de grație feminină și inocență. Deva Cassel, fiica Monicăi Bellucci și noua stea a modei, pictorial îndrăzneț în Vogue

FILM NOWNu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce mama actriței a murit

Pancu și Ovidiu Burcă, surprinși mâncând la restaurantul unde ANPC a găsit gândaci! Imagini inedite cu cei doi antrenori citeşte ştirea pe Prosport.ro

Atacantul naționalei, umilit de antrenorul său în Turcia: ”Un eșec” citeşte ştirea pe ziare.com

Cum afli cu 25 de secunde înainte să se producă un cutremur în România. Aplicația de care ai nevoie ca să te adăpostești citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Andreea Bănică, poze printre valuri, pe litoral, în costum de baie. A impresionat cu felul în care arată la 46 de ani: Nu îmbătrânești

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Andreea Bănică, poze printre valuri, pe litoral, în costum de baie. A impresionat cu felul în care arată la 46 de ani: Nu îmbătrânești

Digi World

Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc întotdeauna cremă”

Digi Animal World

Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit