"Schema" lui Șucu și milionarii care-i sunt alături la Genoa. Tot planul a fost dat în vileag după o investigație de o lună
articol scris de Emanuel Roșu08.01.2025, 21:30
Supercupa Spaniei: Real Madrid - Mallorca, joi, 21:00, DGS 1
Scoția Premiership: Dundee - Rangers, joi, 22:00, DGS 2
Dan Șucu (61 de ani) este omul cu deciziile la Genoa, după ce strategia sa de preluare a pachetului majoritar de acțiuni s-a soldat cu o reușită preliminară în luna decembrie.
Jurnaliștii de la site-ul de investigații Josimar se așteaptă însă ca bătălia pentru controlul clubului să nu se fi încheiat. Pentru Șucu ar urma să existe procese care l-ar putea lăsa, în cel mai negru scenariu, fără pachetul de 77% din acțiuni pe care a anunțat că l-a cumpărat.
Din datele obținute de publicația citată, miliardarii români Adrian și Dragoș Pavăl (proprietarii Dedeman), precum și Florin Talpeș (fondatorul Bitdefender) ar fi implicați în afacere.
Această informație a fost publicată în premieră de digisport.ro înainte de Crăciun, imediat ce Dan Șucu a fost anunțat drept nou proprietar al clubului.
Acțiunea se mută în tribunale pentru Dan Șucu
Josimar detaliază schema de preluare a clubului Genoa, precum și rolul jucat de Șucu în salvarea echipei de la faliment pe termen scurt.
"Şucu era familiarizat cu acest tip de proces, deoarece acesta este modul în care a preluat controlul asupra Rapidului, cu doar 2 ani în urmă. Punctul crucial aici, și unul care ar putea fi decisiv în bătălia juridică ce urmează, este ce a vrut să spună Şucu atunci când a menționat momentul venirii reprezentanților de la Genoa în România pentru discuții. Pare puțin probabil ca el să fi făcut această mișcare atât de repede pe cât sugerează cronologia oficială.
Ar fi ciudat să ia decizia de a injecta 40 de milioane de euro (o sumă uriașă pentru el, așa cum vom vedea) în doar 4 zile și într-un club în dificultate. De ce 4 zile? Atâtea au trecut între decizia consiliului de administrație de la Genoa de a declanșa majorarea capitalului și anunțul preluării.
Șucu a spus, într-un interviu acordat în România, că a făcut o verificare amănunțită din punct de vedere economic, financiar și juridic și a considerat că ar trebui să investească.
O astfel de verificare amănunțită necesită, de obicei, luni. Cu siguranță nu doar 4 zile", notează jurnaliștii Paul Brown și Philippe Auclair.
Este subliniată, apoi, implicarea lui Răzvan Raț în tratative. Fostul căpitan al naționalei este prezentat drept "consultant" al lui Șucu și legătura între acesta și Andres Blazquez. Cu spaniolul, Raț are o relație de prietenie de mai mulți ani.
"Legăturile dintre Blazquez și fotbalul românesc, inclusiv cu Şucu, preced preluarea clubului Genoa. Nu vorbim de luni, ci de ani și sunt mult mai profunde decât par la prima vedere.
Executivul spaniol manifestase anterior interes pentru achiziționarea unui pachet de acțiuni la clubul lui Gheorghe Hagi, Farul Constanța, și este prieten de 10 ani cu Răzvan Raț, fost fundaș stânga și internațional român devenit consilier apropiat al lui Şucu,
Blazquez și Raț au fost fotografiați împreună pe terenul stadionului Luigi Ferraris din Genova, în octombrie 2023. Potrivit presei românești, tot Raț, acum în vârstă de 43 de ani, a fost cel care a orchestrat transferul fundașului Radu Drăgușin de la Juventus la Genoa în 2022. Raț urmează acum să se alăture consiliului de administrație al clubului Genoa", scrie Josimar.
"Șucu, alături de frații Pavăl și de Florin Talpeș la Genoa"
Cu toate că Șucu și-a asumat public controlul clubului Genoa, alături de el, în afacere, sunt implicate și alte nume importante din business-ul românesc. Frații Adrian și Dragoș Pavăl, precum și Florin Talpeș au interese la echipă.
"Deși bogat, Șucu nu este el însuși miliardar. Averea sa este estimată la cel mult 360 de milioane de euro (unele surse sugerează că ar fi doar jumătate din această sumă sau chiar mai puțin), ceea ce face puțin probabil ca el să fie singura sursă a investiției de 40 de milioane de euro în Genoa.
Niciun om de afaceri nu ar risca 11% din întreaga sa avere pentru a achiziționa un activ care generează pierderi și care va necesita, probabil, injecții suplimentare și foarte substanțiale de capital doar pentru a rămâne pe linia de plutire în viitorul apropiat.
Procesele verbale ale ședințelor consiliului de administrație estimează că nevoile clubului pentru sezonul 2024-2025 vor fi de cel puțin 68 de milioane de euro.
Aceasta explică de ce, încă de la început, s-a presupus că Şucu a fost în principal un paravan pentru alți investitori cu resurse financiare mult mai mari decât ale sale.
Toate informațiile primite de Josimar indică faptul că așa este și că principalii parteneri ai lui Şucu în această operațiune sunt frații Dragoș și Adrian Pavăl – proprietarii companiei românești de construcții Dedeman, evaluată la câteva miliarde – și „Regele IT-ului” din România, Florin Talpeș, fondatorul companiei de securitate cibernetică Bitdefender.
Împreună, acești bărbați ar avea o avere estimată la 4 miliarde de euro. Talpeș nu are un interes real în sport, în timp ce frații Pavăl și-au limitat până acum pasiunea pentru fotbal la achiziționarea clubului FC Bacău, care reprezintă orașul în care și-au început afacerea și care ocupă în prezent primul loc într-una din seriile ligii a 3-a din România", concluzionează publicația.
Dan Șucu a fost în tribunele Via del Mare la meciul dintre Lecce și Genoa și e așteptat duminică la prânz să vadă Genoa-Parma, meci vital în calculele pentru evitarea retrogradării.
Etichete: dan sucu , dan sucu genoa , dan sucu preluare genoa
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții