Răzvan Burleanu intervine în cazul antrenorilor fără licență PRO din Liga 1. Ce le recomandă lui Iosif sau Croitoru
articol scris de Digi Sport30.08.2021, 18:32
Premier League: Brighton - Brentford, vineri, 21:30, DGS 1
Premier League: Arsenal - Ipswich, vineri, 22:15, DGS 1
Răzvan Burleanu, președintele FRF, a reacționat după ce antrenorilor Marius Croitoru, Mihai Iosif, Ilie Poenaru și Andrei Prepelită, care nu au licență PRO și nu mai pot da indicații în timpul meciurilor.
Răzvan Burleanu intervine în cazul antrenorilor fără licență PRO din Liga 1
Conform ROAF, niciunul dintre cei patru nu poate da indicaţii câtă vreme pe bancă sunt alţi angajaţi în staff-ul tehnic peste ei ca ierarhie. Dacă nu se conformează, aceștia riscă suspendări de 4-6 etape și amenzi de până la 13.570 de lei.
Răzvan Burleanu nu dă înapoi și le recomandă antrenorilor să ia legătura cu Școala Federală de Antrenori pentru a se înscrie la cursurile necesare.
"Avem o convenție UEFA care stabilește că la cel mai înalt nivel profesionist ai nevoie de cea mai înaltă certificare, licența Pro. Regulamentul nu s-a schimbat în ultimii ani. Regulamentul nu este nou, îl avem de câțiva ani buni. Le recomand să ia legătura cu directorul Școlii Federale de Antrenori și să se înscrie la programele de pregătire.
Aceste programe sunt pentru ei. În trecut, Federația era criticată pentru că nu intervine pe acest subiect. Acum, FRF este criticată tocmai pentru că intervine.
Regulamentul prevede că indicațiile pot fi date de către delegatul de joc, antrenorul principal sau antrenorul secund. Cam aceasta este situația. În această vară au fost două ședințe de Comitet Executiv unde diverși membri au ridicat această întrebare. În momentul de față, avem această sesizare a Școlii Federale de Antrenori în ceea ce privește câteva cazuri din Liga 1. Școala Federală de Antrenori a sesizat faptul că regulamentul nu este respectat", a declarat Răzvan Burleanu, după ședința Comitetului Executiv al FRF.
Comunicatul FRF în legătură cu antrenorii din Liga 1 care nu au Licenţă PRO
"Ca urmare a informațiilor lansate în spațiul public referitoare la antrenorii aflați sub contract cu cluburi din Liga 1 și care nu dețin licențele necesare rolului pe care și-l asumă și pentru o mai bună informare a opiniei publice, Federația Română de Fotbal și Școala Federală de Antrenori fac următoarele precizări:
Articolul 59 alin. 3 din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) prevede că „Persoanele autorizate să ia loc pe banca de rezerve sunt înscrise în raportul de arbitraj şi trebuie identificate înainte de începerea jocului. Aceste persoane trebuie să respecte următoarele reguli:
a) Pe rând, o singură persoană este autorizată să comunice instrucțiuni tactice din suprafața tehnică;
b) Oficialii şi jucătorii nu au dreptul să iasă din suprafaţa tehnică;
c) Antrenorii şi celelalte persoane prezente în suprafaţa tehnică trebuie să rămână aşezaţi pe bancă şi să aibă un comportament adecvat.
Pot da instrucțiuni în timpul jocului doar Directorul Tehnic, antrenorul principal sau antrenorul secund. În cazuri excepționale (de ex. antrenorul principal și antrenorul secund sunt suspendați) antrenorul cu portarii va avea dreptul de a da instrucțiuni în timpul jocului”.
Conform art. 20 alin 2 litera a) din Regulamentul privind Statutul Antrenorului, la nivelul Ligii 1, antrenorul principal trebuie să fie posesor al licenței UEFA PRO, antrenorul secund cel puțin al licenței UEFA A, iar antrenorul cu portarii cel puțin al licenței UEFA B și al unei diplome care să ateste specializarea ca antrenor pentru pregătirea portarilor.
Articolul 61 din ROAF prevede la litera d că „organizarea unei conferinţe de presă în ziua dinaintea jocului, preferabil în localitatea în care va avea loc jocul, cu participarea antrenorului principal şi a unuia sau a doi jucători”, iar la litera g că „[…] Antrenorul principal al fiecărei echipe este obligat să participe la conferinţa de presă, primul invitat fiind cel al echipei vizitatoare”.
Regulamentul privind Statutul Antrenorului prevede, la articolul 21 alin. 3.2, printre atribuțiile antrenorului principal, conform fișei postului: „conduce de pe margine echipa la jocurile oficiale și amicale prin diferite mesaje și simboluri tehnice”, ”participă la conferințele de presă, răspunde solicitărilor media”.
Aceste prevederi nu sunt noi, iar pentru fiecare dintre acestea sunt prevăzute diferite sancțiuni: penalități sportive și suspendări.
Prin decizia Comitetului Executiv FRF din 19 iulie 2021 s-a aprobat ca sesizarea Comisiei de Disciplină și Etică a FRF cu privire la nerespectarea funcțiilor din cadrul staff-ului tehnic sau exercitarea atribuțiilor de antrenor principal de către persoane care nu dețin calificările necesare să se efectueze de către Școala Federală de Antrenori (SFA) sau de către delegatul de joc.
Până în prezent, de la startul ediției 2021-2022 a Ligii 1, Școala Federală de Antrenori a sesizat Comisia de Disciplină și Etică a FRF cu privire la eventuale încălcări ale regulamentului de către 4 cluburi din Liga 1 și 4 antrenori aflați sub contract cu acestea, doi dintre aceștia posesori ai licenței UEFA A, iar doi ai licenței UEFA B.
Școala Federală de Antrenori apreciază activitatea și rezultatele antrenorilor care fac subiectul acestor sesizări. În același timp, unul dintre principalele obiective ale FRF este prevenirea și sancționarea oricăror încălcări ale statutului, regulamentelor, directivelor și deciziilor FRF, FIFA, UEFA.
Prin urmare, SFA are obligația de a respecta și proteja regulamentele în vigoare, dar și de a respecta eforturile tuturor antrenorilor din România în parcursul de dobândire a calificărilor și licențelor necesare pentru activarea în fiecare eșalon fotbalistic. În prezent la nivelul țării există 195 de antrenori cu licență UEFA PRO eliberată de SFA", se precizează în comunicatul FRF.
Etichete: frf , antrenori , marius croitoru , razvan burleanu , licenta pro , mihai iosif
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții