Exclusiv Oficialii de la LPF recunosc că nu pot ajuta cluburile cu probleme financiare din Liga 1. Soluțiile propuse
articol scris de Digi Sport16.02.2022, 20:33
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Viorel Duru, șeful serviciului de evaluare financiară a cluburilor din Liga 1, a vorbit despre problemele care există în fotbalul din România.
Situația celor de la Gaz Metan reprezintă un mare semnal de alarmă pentru Liga 1, clubul din Mediaș fiind mai degrabă aproape de falimente, decât de o stabilitate financiară.
Viorel, despre lacunele care există în controlul financiar al cluburilor
Viorel Duru spune că există un anumit control pe care LPF îl face asupra cluburilor, dar din punct de vedere regulamentar nu există un mod prin care formațiile să fie sancționate dacă nu-și respectă angajamentele financiare.
"Încercăm să acoperim o lacună a Ligii privind controlul cluburilor. Până să ajung la LPF, nu a existat un astfel de program. Incercăm să aducem o îmbunătățire a activității. Am lucrat la un set de cerințe pentru cluburi, pentru a le ajuta să nu ajungă în situația pe care o vedem astăzi, dar care s-a întâmplat și în trecut.
Fără veniturile din biletele de meci, probabil că s-au redus cu 10-15 la sută din bugetul cluburilor. În medie, sigur, poate 15 e mult, dar între 10 și 12 sigur e ponderea biletelor de meci. În încercarea de a le ajuta vrem să aducem aceste cerințe. Printr-un control riguros, am putea impune și anumite măsuri pentru a evita situațiile din ziua de azi.
Vrem să convingem cluburile că LPF dorește să ajute, nu să încurce. Am avut de curând cu liga din Spania un contact și ne-au explicat cum funcționează la ei controlul economic. Regulamentul deși prevede prezentarea informațiilor financiare pentru sezonul următor, nu se pot lua măsuri.
Este greu să convingi cluburile să convingi cluburile să cedeze o parte din control. Există obligativitatea de a prezenta bugetul, dar nu este evaluat, pentru că nu există o sancțiune pentru încâlcare. A fost cazul Rapid din 2013 sau 2014, când noi nu am acordat licența clubului pentru prezentarea unui buget neconcludent.
Aveau venituri supraevaluate, iar cheltuielile nu erau trecute. Ei s-au adresa la TAS, și pentru că FRF nu s-a prezentat la proces. Sigur judecătorul a dat dreptate celui care a fost prezent. Atunci am scos din regulament evaluarea bugetelor", a spus Viorel Duru, la Digi Sport Special.
Soluțiile propuse de Viorel Duru
"O măsură este prezentarea bugetului și verificarea acestuia de un auditor, care să verifice că sumele sunt sustenabile. Raportarea trimestrială a bugetelor. Adică după fiecare trimestru, să se facă o situația financiară și să fie prezentată. Să nu ai datorii către cluburi, din activitatea de transfer, să nu ai datorii către angajați și să nu ai datorii către stat. Pentru interesul fotbalului, este ca actorii din această industrie să fie plătiți.
Nu a existat o discuție la nivelul conducerii LPF și eu pot să vă spun doar punctul personal. Nu se poate implementa o asemenea formulă (n.r. garantarea salariilor cu o parte din drepturile TV), pentru că asta ar însemna că nu asiguri cluburilor să își împartă cheltuielile. Federația face două tipuri de control financiar.
Unul pentru acordarea licențelor, unde trebuie să achiți datoriile până la 30 aprilie. Și mai este unul, la 30 noiembrie, în care trebuie să ai toate datoriile recurente plătite. Cluburile care au probleme financiare ar trebui să prezinte lunar situația pe care o au.
Vrem să disciplinăm cluburile, să aibă o responsabilitate din punct de vedere financiar. Dacă Adunarea Generală a Ligii nu consideră că este nevoie de măsuri, atunci o să continuăm așa", a mai completat acesta.
Gabriel de Moura, Vlad Morar, Octavian Vâlceanu, Patricio Matricardi, Răzvan Horj, Mihai Dobrescu, Francisco Junior, Mihai Lixandru, Ioan Filip, Răzvan Grădinaru și Christian Irobiso sunt jucătorii la care ardelenii au fost de acord să renunţe, pentru că nu le puteau achita salariile.
Ioan Filip, mâhnit de situaţia de la Mediaş: ,,Depunctarea ne-a pus capac''
Ioan Filip, fost jucător până luni la Gaz Metan Mediaş şi neplătit de cinci luni de zile, a vorbit despre situaţia clubului ardelean.
,,Am vorbit, ne-am pregătit, cred că toți o să ne găsim echipe. Suntem împărțiți, unii jucători și-au luat banii pe august și septembrie. Este o situație grea, depunctarea a durut cel mai mult, ne-a pus capac jucătorilor care am decis să plecăm. Am renunțat la bani ca să devenim liberi de contract. Trebuie să ne găsim echipă în cinci zile.
Nu mă întorc la Dinamo, au meci greu, chiar și așa cum arată Gaz Metan. Sunt juniori de calitate, o să fie un meci greu, presiunea este foarte mare la ei'', a declarat Ioan Filip.
Documentarul Misiune fără gravitație urmărește prima misiune de pe Stația Spațială Internațională. Hai să vezi, azi de la 21:50, numai pe Digi World!
Gaz Metan a fost deja penalizată în Liga 1 cu două puncte, iar partea a doua a sezonului o va aborda cu mai mulţi juniori. Pe 17 februarie, clubul are termen să plătească aproximativ 70.000 de euro fostului staff al echipei, în caz contrar fiind pasibil de o penalizare, de şase puncte de această dată.
În următoarea rundă, formația din Mediaș, aflată pe locul 14, de baraj, va juca împotriva lui Dinamo, duel programat vineri, de la ora 19:55, în direct la Digi Sport 1.
De asemenea, abonaţii Digi Mobil pot urmări jocul pe Aplicaţia Digi Sport (care poate fi descărcată din Google Play sau App Store) sau pe siteul digisport.ro
Gaz Metan Mediaş se află în acest moment pe locul 14 în Liga 1, cu un total de 22 de puncte, din 26 de etape disputate, după ce din cauza datoriilor i-au fost scăzute două.
Etichete: liga 1 , lpf , frf , probleme financiare , viorel duru , solutii
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții