Exclusiv Niciun club nu a mai solicitat test de sânge până la FCSB-Universitatea Craiova. Când se vor afla rezultatele
articol scris de Digi Sport05.04.2021, 11:50
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
ANAD a făcut duminică seară şase teste antidoping la meciul FCSB-Universitatea Craiova, scor 0-0, câte trei jucători de la fiecare echipă.
Pentru prima dată în ultimii ani, un club a cerut şi teste de sânge în timpul competiţiei.
- Miron, Olaru și Moruțan, de la FCSB, respectiv Vătăjelu, Nistor și Marius Constantin, de la Universitatea Craiova, au fost jucătorii testaţi
De trei ani, însă, niciun club nu mai ceruse nici măcar teste de urină, chiar dacă unul standard costă în jur de 300 de euro, adică nu are un cost ieşit din comun!
Pentru prima dată, un club a cerut şi testare de sânge. Din 2018 nu se mai solicitase niciun test antidoping
Costul total al misiunii de testare doping efectuată de ofiţerii de control doping se ridică la aproximativ 6.000 de euro, iar plata va fi făcută de olteni, cei care au cerut acţiunea ANAD.
Conform raportului de pe siteul ANAD, cluburile nu mai ceruseră până acum test de sânge, iar din 2018 nu o mai făcuseră nici pentru urină. În aceşti trei ani, testările s-au făcut doar la solicitarea unor federaţii sau la iniţiativa ANAD.
"Au luat probe de urină şi de sânge de la câte trei jucători de la fiecare echipă. De data aceasta, da, a fost şi oficialul de teste antidoping pentru sânge.
M-am uitat în statistică şi prefer doar să v-o prezint, nu să o comentez. Concluziile le trag oamenii care află. În 2017, în sportul românesc, deci nu neapărat la fotbal, cluburile au făcut 12 comenzi pentru teste de urină. Iar în anii 2018, 2019 şi 2020 nicio solicitare!
În 2021, Universitatea Craiova a cerut acum, când solicitarea a venit şi pentru sânge.
Am mai spus, dacă se analizează doar pentru urină, costă 1.611 lei. Acum s-au cerut teste pentru urină şi pentru sânge, iar suma exactă e 4.850 de lei pentru un jucător, deci aproape 6.000 de euro în total pentru cei şase jucători.", a explicat pentru Digi Sport Cristian Balaj, preşeedintele ANAD.
Cât durează până se află rezultatele testelor antidoping. Pandemia a mărit perioada
"În condiţiile pandemice, conform prevederile la nivel mondial, laboratoarele au obligaţia să ţină două săptămâni flacoanele în camera-frig fără să se atingă de ele.
Apoi are loc procesul de analiză, iar rezultatele sunt aflate după aproximativ trei săptâmâni, timp în care sunt gata şi cele de urină, şi cele de sânge", a explicat Cristian Balaj.
"Vorbesc la modul general, un laborator antidoping care găseşte o probă pozitivă, solicita a doua opinie la un alt laborator acreditat, conform prevederilor WADA, astfel că posibilitatea unui rezultat greşit este infimă", a completat fostul arbitru internaţional.
Testarea antidoping pe baza probelor de sânge
Testarea pe baza probelor de sânge costă 237 de lei dacă se face pentru un aşa numit Paşaport Biologic. Aici analiza hormonului de creştere costă 664 de lei, iar ulterior se apelează la un expert pentru interpretarea Paşaportului Biologic. Care costă 10 euro.
În Paşaportul Biologic sunt trecute rezultatele pentru un sportiv care este supus unui număr de 3-5 testări pe an, iar în funcţie de rezultate, expertul apreciază dacă este atipic sau pozitiv pe Paşaport.
Între 15.000 şi 30.000 de lei sunt amenzile prevătute în acest moment în lege dacă se constată că federaţiile şi clubruile nu au trecute în buget sume destinate efectură testărilor antidoping.
Etichete: cristian balaj , teste antidoping , anad , fcsb-universitatea craiova
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții