Video Exclusiv Mihai Rotaru susține impunerea unui plafon salarial în Liga 1: ”Multe cluburi își fac bugetul din pix!”
articol scris de Digi Sport22.02.2022, 19:07
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Răzvan Burleanu (37 de ani) a declarat după ultima ședință a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal că ia în considerare impunerea unui plafon salarial cluburilor din Liga 1.
Mihai Rotaru susține impunerea unui plafon salarial în Liga 1: ”Multe cluburi își fac bugetul din pix!”
Mihai Rotaru, finanțatorul celor de la Universitatea Craiova, este de părere că soluția este bună, dar totul depinde de felul în care este aplicată. Patronul oltenilor spune că un exemplu demn de urmat este cel din MLS, unde există o serie de criterii prin care sunt stabilite salariile jucătorilor, dar și campionatul Belgiei, unde, dacă este depășit un plafon salarial, clubul trebuie să plătească taxe suplimentare.
”Consider că nu trebuie garantate cu drepturile tv, ci trebuie garantate. Fiecare club trebuie să vină cu o garanție în ceea ce privește drepturile salariale. Ar fi necesară o bugetare corectă. 80% din cluburile din Liga 1 își fac bugetul din pix. În momentul în care pui o plafonare pe salarii să spui exact cum e in MLS. Mi-a plăcut sistemul și l-am studiat când l-am transferat pe Mitriță. Ai doi MVP. Poți să îi dai un salariu de 1 milion de euro, la următorii doi-trei, niște salarii de 500 de mii de euro și tot așa. Ultimii zece de lot aveau salarii de 40 de mii pe an. Mitriță avea un milion, iar ultimii aveau 40 de mii de dolari pe an.
Având în vedere această plafonare a salariilor și indirect a bugetului, să controlăm această bugetare, să nu mai fie făcută din pix. Să vii să garantezi. Eu vreau să dau la salarii trei milioane. Liga să îți permită să dai maximum trei milioane de euro sau să facă la nivelul Ligii 1. În Belgia, Screciu avea zece mii de euro pe lună. Dacă sărea la plafonul următor de 150 de mii, clubul plătea o taxă de 2-3 ori mai mare. Nu inventăm nimic, dai copy-paste, dar trebuie doar să ai binevoința să studiezi.
Se pot face mult mai multe lucruri. Răspunsul, chiar dacă e diplomat, e că nu. Vreau să încercăm să facem mai multe lucruri pentru Liga 1, pentru fotbalul romanesc în general. În mod direct ne interesează ce se întâmplă în Liga 1. Vitrina fotbalului românesc este dată de performanța echipelor de club și de cea a echipei naționale. Sunt interdependente. Dacă nu ai performanță cu echipa de club, nu cred că vom face performanță cu echipa națională”, a declarat Mihai Rotaru la Digi Sport Special.
FRF vrea să introducă un plafon salarial pentru cluburile din Liga 1
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunțat că, alături de conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal, vor fi analizate mai multe soluții pentru gestionarea situației financiare a cluburilor din Liga 1.
Mai multe cluburi din Liga 1 se confruntă cu probleme financiare, iar situațiile de la Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni sunt cele mai grave. În plus, Dinamo este în insolvență.
Răzvan Burleanu a declarat că majoritatea cluburilor din Liga 1 trebuie să-și reducă bugetul pentru salariile jucătorilor.
”Obiectivul principal este să oprim șirul promisiunilor neonorate privind salariile din Liga 1. Vrem să modificăm sistemul de licențiere, să creștem perioada de monitorizare financiară și să renunțăm la anumite termene de grație. O altă intervenție este să monitorizăm bugetul planificat. Fiecare club va trebuie să transmită o planificare, pe care să o putem urmări. O altă direcție luată în calcul este introducerea unui plafon salarial ca un procent din totalul veniturilor. În plus, vrem să încurajăm cluburile să dea un credit mult mai mare jucătorilor tineri, care pot reprezenta surse de venit", a spus Răzvan Burleanu, în cadrul unei conferințe de presă.
Etichete: liga 1 , universitatea craiova , frf , buget , plafon salarial , mihai rotaru , razvan burleanu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții