Marcel Ciolacu i-a dat replica lui Florin Talpan, în controversa FCSB pe stadionul Ghencea
articol scris de Digi Sport05.11.2022, 09:24
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Speranțele FCSB-ului de a juca pe noul stadion Ghencea au fost reaprinse după declarațiile lui Marcel Ciolacu, președintele PSD-ului.
Marcel Ciolacu i-a dat replica lui Florin Talpan: "A fost prejudiciat bugetul"
Gigi Becali (64 de ani), finanțatorul FCSB-ului, a anunțat că a avut o discuție cu Marcel Ciolacu (54 de ani), iar președintele Camerei Deputaților i-a promis că va rezolva problema stadionului.
Florin Talpan, juristul de la CSA Steaua, a spus că FCSB nu poate să joace în Ghencea întrucât se află într-un conflict de ordin juridic cu CSA, administratorul stadionului.
Marcel Ciolacu l-a contrazis pe Florin Talpan și a explicat de ce FCSB are dreptul legal de a folosi noul stadion Steaua.
"Stadionul Ghencea este al statului român. Construit din banii românilor. Prin urmare, nimeni – rețineți, nimeni, nu își poate aroga vreun drept de proprietate asupra lui sau să dispună după bunul plac cine îl folosește sau nu.
Conform legii, acel stadion poate fi închiriat de oricine plătește și respectă regulile. Adică inclusiv de FCSB!
Litigiile între diferitele părți nu au nicio legătură cu dreptul de a folosi un stadion. Ca să fiu clar: dacă un primar are un proces cu un cetățean, atunci acel cetățean nu mai poate primi nicio autorizație de la primărie pentru că se judecă cu primarul?! Este total absurd!
În plus, orice control al Curții de Conturi ar arăta că într-o situație de genul acesta a fost prejudiciat bugetul prin refuzul de a încasa bani din folosirea stadionului.
Îmi doresc ca noul ministru al Apărării să clarifice toate aceste aspecte pentru că este total neproductiv ca un stadion în care s-au investit zeci de milioane de euro să fie folosit la capacitate minimă doar pentru a hrăni orgoliile unora și altora", a spus Ciolacu, pentru ProSport.
FCSB are cale liberă către stadionul Ghencea, după adoptarea unui proiect de lege
Proiectul de lege inițiat de USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice a fost adoptat în Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților.
Prin urmare, proiectul de lege ar putea fi promulgat în câteva luni, întrucât nu există opoziție. PSD și PNL au dat aviz pozitiv.
Potrivit USR, proiectul de lege are ca scop eliminarea abuzurilor din partea administratorilor infrastructurii sportive, care “dispun de aceste resurse după bunul plac”.
“Administratorii bazelor sportive trebuie să aibă criterii obiective atunci când închiriază spațiul respectiv pentru varii activități sportive. Publicarea lor și a tarifelor de închiriere consituie un pas important în procesul de tansparentizare a procedurilor de închiriere”, a spus senatorul USR, Dan Ivan.
"Cum arată situația actuală? Administratori care dispun de aceste resurse după bunul plac și infrastructură sportivă construită din taxele și impozitele românilor, fără ca aceștia să aibă unde să facă mișcare.
A venit momentul să oprim aceste abuzuri și să revenim la normalitate. Asta nu este o lege cu dedicație. Intenția noastră este să instituim reguli clare, pentru că este vorba despre baze sportive unde se dau bani publici. Vrem ca lumea să aibă acces la aceste baze, să existe transparență și corectitudine", a completat deputatul USR Brian Cristian.
Ce presupune această inițiativă legislativă:
- introducerea unui set de criterii pentru darea în folosință a bazelor sportive publice, obligatorii pentru toți administratorii acestora;
- obligația administratorilor de a face publice aceste criterii, pe avizier și pe site-ul web al instituției, precum și tarifele de închiriere și numele entităților care utilizează infrastructura sportivă;
- amenzi pentru cei care nu respectă aceste prevederi.
Istoricul conflictului juridic între CSA Steaua și FCSB
CSA Steaua a câştigat procesul pentru palmares cu FCSB şi a recuperat marca Steaua de la Gigi Becali.
La Curtea de Apel București, în 2021, CSA Steaua a câștigat în instanță trofeele și performanțele clubului de la înființarea din 1947 până în 1998. CSA Steaua a cerut și palmaresul clubului roș-albastru între anii 1998, când Viorel Păunescu a devenit președintele "militarilor", și 2003.
FCSB a susținut că deține palmaresul echipei din 1998 până în prezent, deoarece a asigurat continuitatea echipei Steaua. O decizie în acest sens n-a fost confirmată de instanță.
În luna mai 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că procesul privind palmaresul Stelei trebuie să fie rejudecat, după ce a admis recursul FCSB-ului.
FCSB a cerut anularea, respectiv decăderea tuturor mărcilor “Steaua” aparținând CSA și constatarea mărcii notorii “Steaua” aparținând FCSB, din anul 2003.
FCSB susține că nu există o marcă notorie a CSA cu denumirea Steaua, în condițiile în care Clubul Sportiv al Armatei nu a folosit mărcile în perioada 2003 - 2017.
În schimb, CSA Steaua susține că este continuatoarea echipei istorice, câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, și pretinde daune în valoare de 37 de milioane de euro, pentru că FCSB ar fi profitat fără temei legal de pe urma mărcii "Steaua" în perioada 2004-2014.
În plus, CSA Steaua a cerut la FRF dezafilierea FCSB-ului și excluderea din cupele europene.
Etichete: steaua , csa steaua , stadionul ghencea , ghencea , fcsb , florin talpan , marcel ciolacu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții