Suporterii lui Dinamo / Foto: Profimedia

LPF, prima reacție după ce fanii au primit liber pe stadioane: "Să nu uităm prin ceea ce am trecut!"

articol scris de Digi Sport
14.05.2021, 14:25
  • La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1

  • SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, relaxarea restricțiilor în România. Printre măsurile anunțate se numără și redeschiderea stadioanelor, în limita a 25% din capacitatea totală, care va intra în vigoare din 15 mai.

Astfel, fanii vor putea asista, cel puțin teoretic, la meciurile disputate în acest weekend în Liga 1, însă cluburile așteaptă un protocol sanitar pe care să-l urmeze. Universitatea Craiova a anunțat deja că este pregătită să primească fanii pe stadion la meciul cu CFR Cluj, programat sâmbătă, de la ora 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport, 1 dar așteaptă mai întâi undă verde din partea FRF și LPF.

LPF, prima reacție după ce fanii au primit liber pe stadioane

Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a oferit prima reacție din partea forurilor fotbalistice din România, după decizia anunțată ieri de președintele Klaus Iohannis. Oficialul Ligii a salutat hotărârea, dar nu a oferit informații suplimentare legate de protocolul care va trebui urmat.

"În sfârșit, stadioanele vor avea dreptul să-și privească în ochi, de aproape, oamenii pentru care au fost construite. La fel, și jucătorii, antrenorii, toți se vor revedea cu fanii pe care îi așteaptă de atâta timp. Și reciproca e la fel de valabilă, desigur.

Din acest sfârșit de săptămână, apoi sâmbăta viitoare, odată cu disputarea ediției, din actualul sezon, a finalei Cupei României, dintre Universitatea Craiova și Astra Giurgiu, accesul spectatorilor va fi permis. Liga Profesionistă de Fotbal a salutat decizia comună luată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului de a permite revenirea, din data de 15 mai, a fanilor, acolo unde le este locul, fie și în proporție de doar un sfert din capacitatea stadioanelor.

În același spirit de pasiune pentru fotbal, pe care cred că nu puțini l-am demonstrat în toată această perioadă extrem de grea, de la declanșarea primei stări de urgență, în 16 martie anul trecut, urmată de mai multe perioade în care, cu toții, ne-am aflat în stare de alertă, iată-ne acum într-o altă stare, cea de a permite celor mai importanți oameni din fenomenul fotbal să vadă de aproape ceea ce au trăit, în acest timp, de la distanță.

Reguli respectate, dialog permanent cu autoritățile sanitare, cu MTS și FRF, deopotrivă, acestea sunt elementele care au permis spectatorilor fotbalului să se întoarcă, în aceste zile, acasă.

De asemenea, transparența, responsabilitatea și solidaritatea unei lumi, cea a sportului-rege, au avut darul de a mișca lucrurile și oamenii, în sensul recuperării unei stări de spirit care părea pierdută, la un moment dat. Și, iată, în cele din urmă, am reușit.

E, însă, o discuție mai amplă aici, care depășește strict aria sportului, fără a o exclude, totuși. Și anume cea despre așteptare. Despre răbdare, despre puterea de a absorbi trecerea timpului și de a o percepe ca pe un factor cu final fericit. Pe scurt, despre speranță în vremuri care, pe mulți, ne-au speriat. Și, îmi place să cred că e adevărat și acest lucru, vremuri care ne-au și făcut mai rezistenți la amenințările unei societăți globale răvășite, la rându-i, de teamă și neprevăzut.

La fotbal nimic nu s-a pierdut. Nici puterea de seducție, nici cea de crea performanță, nici măcar aceea de a susține o anumită stare polemică. Ziua în care fanii au putut fi prezenți la TOATE meciurile din Casa Liga 1 a venit, fie ea și supusă unor reguli și condiții impuse de starea generală de sănătate a societății. Tocmai de aceea nu trebuie să uităm prin ceea ce am trecut, câte eforturi materiale și chiar și emoționale s-au făcut, cât am crezut în această secvență petrecută în spațiu-timp: stadioane cu fani în tribune! Și cu tot ce presupune acest lucru.

De aici înainte însă, să nu pierdem nicio clipă din vedere această ipoteză, totul va fi și mai atent planificat, spectacolul va fi cumva altul, în aceeași măsură în care desfășurarea faptelor din societate nu era simplă nici înainte de pandemie.

Fanii vor remarca, și pe bună dreptate, că stadioanele vor fi trei sferturi goale. Că întoarcerea în tribune e așa cum e. Că peste criteriile și obligațiile impuse de fotbal, și cu care se obișnuiseră, vor fi apărut altele, transferate dintr-o societate aflată ea însăși sub stare de asediu de mai bine de un an. Dar toate acestea sunt, în același timp, și cu o doză de paradoxal împrumutată din viața reală, semne ale normalității.

Pentru că fanii urmează niște pași, urcă niște trepte, ca noi toți, până la a putea fi acolo unde merită, într-un număr pe care ei îl vor. Și asta ține tot de specificul perioadei.

Să sperăm, însă, că nu peste mult timp, vom putea privi înapoi cu credința că am făcut pentru ei măcar tot atât cât au făcut ei pentru fotbal în atâția și atâția ani", a transmis Justin Ștefan, pe site-ul LPF.

Finala Cupei României, cu 7.500 de spectatori

Federația Română de Fotbal a anunțat că a depus o cerere oficială pentru ca finala Cupei României dintre Universitatea Craiova și Astra Giurgiu, de la Ploiești, din 22 mai, să găzduiască circa 7.500 de spectatori, adică jumătate din capacitatea arenei:

"FRF confirmă faptul că a înaintat Comisiei de Tineret și Sport din Camera Deputaților, în urma dialogului avut cu domnul Tudor Pop, președintele comisiei, propunerea ca finala Cupei României la fotbal să se desfășoare cu spectatori, la o capacitate de 50% a stadionului Ilie Oană din Ploiești.

Meciul va avea loc pe data de 22 mai, iar FRF va invita și reprezentanții altor federații sportive dar și ai cluburilor pentru a le prezenta procedurile de acces al publicului ținând cont de restricțiile pandemice. O astfel de experiență reușită ar încuraja deschiderea stadioanelor și pentru alte sporturi", anunță FRF.

Conform Digi 24, mai întâi vor fi organizate meciuri-pilot în care va  fi permis accesul persoanelor vaccinate, al celor care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore, și al celor care au dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de ultimele 15 zile.

"Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

Prin excepție de la prevederile anterioare, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15 și a 90 a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, în condițiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății", se arată în decizia Guvernului.

Etichete: liga 1 , lpf , suporteri , justin stefan


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”

Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar al Dianei Șoșoacă, a stârnit indignare după ce a făcut declarații provocatoare în Parlament. După ce a hărțuit o jurnalistă pe holurile legislativului, Makaveli a lansat alte amenințări. „Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri. Cine nu, ce crezi, îi băgăm amendă”.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Foto Și-a făcut bagajele și a plecat din România, la câteva zile după ce Becali i-a zis "Du-te, mă, acasă"

OUT de la Genoa! Italienii anunță prima "victimă" a lui Dan Șucu

Exclusiv ”Gigi, ai făcut o achiziție foarte bună!” Primul transfer din 2025 al FCSB-ului, elogiat

Rușinos! Clubul din România care nu și-a mai plătit jucătorii de NOUĂ luni. După meci, n-a mai rezistat: ”Plângem noaptea”

”Ar urma să-și ia rămas-bun”. Ce a scris presa din Anglia despre iubita lui Radu Drăgușin

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Asociația clubului Genoa i-a transmis un mesaj cât se poate de clar lui Dan Șucu, după ce a devenit noul patron

E scandal după ”lupta secolului”, Fury - Usyk! ”O mizerie absolută!”

Video Balotelli, prima "bilă neagră" în era Dan Șucu! Îi putea face cadoul perfect, dar a ratat din 6 metri

Lovitura carierei: îl vor pe Ianis Hagi!

Citeşte şi

”Sunt pisălog”. Concluziile lui Ioan Ovidiu Sabău, după ce U Cluj a obținut doar un egal cu Sepsi

”M-a făcut mândru”. Primul fotbalist al Rapidului care a reacționat, după ce Dan Șucu a devenit patron la Genoa

PEROZKim Kardashian, într-o rochie roșie cu decolteu amplu, la o petrecere în L.A. Și-a uimit iar fanii: „Tu nu îmbătrânești!”

FILM NOWI-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată pe actorul Justin Baldoni

20.000.000 de euro pe an ar fi făcut Giovanni Becali dacă era impresarul lui CR7: "Când merge rău, la asta mă gândesc" citeşte ştirea pe Prosport.ro

S-a terminat marele meci dintre Usyk și Tyson Fury! Decizie unanimă a arbitrilor citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate așa?"

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate așa?"

Digi World

Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an

Digi Animal World

Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului prinț”