LPF pregătește plafonarea salariilor din Liga 1: ”Este o variantă funcțională”. Care este soluția aleasă
articol scris de Digi Sport24.05.2022, 18:37
SuperLiga: FC Botoșani - FCSB, joi, 20:00, DGS 1
Media: Fotbal Club, joi, 22:00, DGS 1
Liga Profesionistă de Fotbal se gândește tot mai serios la plafonarea cheltuielilor salariale ale cluburilor din Liga 1, pentru a nu se mai ajunge la situațiile din acest an ale celor de la Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni, care au terminat sezonul ”în genunchi”, din cauza lipsei finanțelor.
Așadar, conducătorii de la LPF au studiat toate posibilitățile pentru a înțelege cum ar fi mai bine pentru fotbalul românesc, bineînțeles, respectând toate normele legislative.
Se pregătește plafonarea salariilor în Liga 1
O primă variantă ar fi fost stabilirea unui plafon salarial fix pentru fiecare club din Liga 1, însă șefii LPF se tem că acest plafon ar putea fi depășit prin alte metode, cum ar fi dublarea contractului sau alte acte adiționale.
”Aveam această preocupare şi totul pleacă de la directorii tehnici sau de la condcerea cluburilor care nu se încadrează în bugetul pe care şi-l propun şi fac greşeli, fac contracte mai mari decât ar trebui sau alte cheltuieli pentru care nu au venituri ca să facă faţă. Împreună cu federaţia şi cu AFAN-ul ne gândim la soluţie pe care am preluat-o din Spania, să vedem cum putem să facem în aşa fel să nu mai fie jucătorii şi staff-urile tehnice neplătiţi la timp.
Nu ştiu dacă putem interveni cu plafonarea salariilor, pentru că noi putem să facem acest lucru, dar cluburile pot face contracte duble sau cu acte adiţionale, pe care noi nu putem să le vedem şi ajungem la aceeaşi situaţie”, a declarat președintre LPF, Gino Iorgulescu.
La urma urmei, cea mai viabilă soluție rămâne stabilirea unui plafon salarial stabilit procentual din bugetul fiecărei echipei. Așadar, fiecare club va fi obligat să prezinte un buget la startul sezonului, apoi, din acest buget, o ”bucată” (procentuală) să fie păstrată doar pentru salarii.
Așadar, cine are bugetul mai mare, va avea și un plafon salarial mai mare. Fiecare, în funcție de posibilități. Prin acestă metodă se dorește evitarea situațiilor în care jucătorii și antrenorii să rămână neplătiți cu lunile. Va exista un cont separat, din acest buget, iar din acel cont banii vor merge doar la membrii echipei.
”Spre deosebire de Liga 2, în momentul în care promovezi în Liga 1, ai minimum un milion de euro asigurat din contractul de drepturi TV. Odată cu promovarea în Liga I, se schimbă lucrurile şi în privinţa parteneriatelor comerciale, pentru că e clar că ai o altă vizibilitate.
Plafonarea salariilor la 5.000 de euro, 10.000 de euro este o soluţie nefuncţională raportată la legislaţia UE. Dar cealaltă variantă, de plafonare raportată la procent din buget este o variantă funcţională, este o variantă pe care am discutat-o cu FRF şi este posibil ca în perioada următoare regulamentele să prevadă, nu ştim dacă imediat, dar în timp să prevadă astfel de plafoane. Cu siguranţă este un aspect care este luat în considerare, inclusiv de FRF”, a completat secretarul general al LPF, Justin Ștefan.
Etichete: lpf , frf , gino iorgulescu , justin stefan , plafonare salarii liga 1
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții