Jucătorii de la FCSB chiar au de ce să-i spună ”Profesorul” lui Mihai Teja. E peste Dică, Rădoi, Lăcătuș sau Hagi
13.01.2019, 09:58SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Mihai Teja (40 de ani) a fost instalat ca ”principal” la FCSB pentru a da jocului echipei o altă ”față”, dar, în principal, pentru a câștiga campionatul. Tehnicianul machidon mai trebuie să facă și ce n-a reușit Nicolae Dică (38 de ani), predecesorul său, și anume de a se impune în vestiar. La prima vedere, numirea lui Teja a surprins, mai ales că nu este un nume consacrat în tagma antrenorilor. La prima vedere, pentru că la o simplă analiză constatăm faptul că Teja, la momentul numirii ca principal al roș-albaștrilor, are un CV mult mai impresionant decât alți foști antrenori ai echipei, cum ar fi Gică Hagi, Marius Lăcătuș, Ilie Dumitrescu, Mirel Rădoi, Costel Gâlcă sau Nicolae Dică.
Înainte de a-și pune parafa pe contract, Teja a obținut un lucru foarte important de la Gigi Becali și anume promisiunea de a-l lăsa până la finalul sezonului să-și facă treaba așa cum știe el mai bine. Și chiar a fost îndreptățit cu o astfel de cerere, mai ales că are în spate peste 10 ani de experiență ca antrenor! A fost ”secund” al lui Gică Hagi și Mircea Rednic, a acumulat o experiență în campionatul Belgiei și a obținut și rezultate notabile. Teja a fost în staff-ul roș-albilor la cel mai recent titlul câștigat de gruparea din ”Ștefan cel Mare”, în urmă cu 12 ani, sezonul 2006-2007, antrenor principal fiind atunci, ca și acum, Mircea Rednic. Ca ”principal” a eșuat la Dinamo, numai că perioada petrecută acolo a fost insignifiantă.
În comparație cu Teja, ultimii antrenori numiți la FCSB nu s-au putut lăuda cu astfel de experiențe în momentul în care au început treaba. Sigur, excepție au făcut Oleg Protasov, Țiți Dumitriu sau Mihai Stoichiță, antrenori cu ștate vechi, deși actualul președinte al Comisiei Tehnice din cadrul FRF, nu avea nici el mare experiență în momentul în care a preluat ca principal pe FCSB, la mijlocul anilor ’90.
În schimb, Nicolae Dică antrenase doar o echipă de Liga 3, SCM Pitești, actualul FC Argeș, cu care a promovat în Liga 2, Laurențiu Reghecampf venea de la Concordia Chiajna, Costel Gâlcă, de la naționala U17, Ilie Dumitrescu, de la România U21, FCM Bacău și scurte experiențe prin Grecia, pe la AEK Atena, PAOK și Panathinaikos, fără rezultate notabile. De altfel, înainte de a ajunge în Ghencea, Dumitrescu bifase trei ani fără niciun contract. Nici Gică Hagi și nici Marius Lăcătuș nu se puteau lăuda cu experiențe notabile.
Rămâne de văzut acum ce va face Teja ca principal la FCSB. Docamdată, în primele zile, a încercat să se impună în vestiar. Le-a spus jucătorilor cum vrea să fie apelat și a încercat prin vocea și temperamentul său să arate că ”el este șeful!”. Astfel, Dragoș Nedelcu a spus că Mihai Teja le-a cerut să nu îi spună pe nume. "Dânsul ne-a spus că nu-şi doreşte să îi spunem Mihai şi că putem să-i spunem, la alegere, Mister, Profe, Profesore. A vrut doar să nu-i spunem pe nume”, a declarat Dragoș Nedelcu pentru Gazetă.
Cine este Mihai Teja, antrenorul care trebuie să aducă titlul la FCSB după trei sezoane ratate
Mihai Teja s-a născut pe 22 septembrie 1978, în București și a fost junior al FCSB, într-o grupă condusă de regretatul Petre Mihai, care îl avea în componență, printre alții, pe Marian Aliuță. A renunțat prematur la fotbal, obligat fiind din cauza unor probleme cu inima, a fost diagnosticat cu sindromul VPV, însă a rămas în domeniu, absolvind Școala de Preparatori Fizici de la Coverciano, dar a urmat și cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din București.
A început activitatea la Dinamo, de la 21 de ani, la copii și juniori, dar a ajuns să colaboreze pentru prima dată și cu Mircea Rednic, la Vaslui și mai apoi la Dinamo, fiind părtaș la cel mai recent tilul câștigat de ”câini”, acum 12 ani, sezonul 2006-2007. După aceea, în vara lui 2007 a ajuns la FCSB, în staff-ul lui Gheorghe Hagi, ca antrenor secund. A rămas în Ghencea până în vara lui 2010, având, în mandatele lui Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuș, Dorinel Munteanu, Cristiano Bergodi sau Mihai Stoichiță, rolul de antrenor secund. A reluat colaborarea cu Mircea Rednic, alături de care a antrenat Astra, Petrolul sau Standard Liege, precum si cea cu Daniel Isăilă, al cărui secund a fost la Astra.
În octombrie 2013 a devenit principal pentru prima dată, la Universitatea Cluj, pe care a pregătit-o aproape un an de zile. A urmat apoi echipa națională de tineret, pe care a pregătit-o doar un meci, fiind convins să semneze, la începutul lui 2015, cu Dinamo, la care a fost antrenor principal doar două luni. Au urmat noi mandate la Universitatea Cluj și Pandurii Târgu-Jiu, o nouă colaborare cu Mircea Rednic la Mouscron, în Belgia, pentru ca în vara lui 2018 să o preia pe Gaz Metan Mediaș, echipă aflată în insolvență, dar pe care a urcat-o pe loc de play-off până la finalul anului.
FCSB va juca trei amicale în stagiul de pregătire din Spania
FCSB va efectua o ședință de pregătire pe 9 ianuarie, iar pe 10 ianuarie va pleca în Spania, la Costa del Sol.
Acolo, vicecampioana va disputa trei meciuri amicale, cu FC Luzern, Shanghai Greenland Shenhua și Dinamo Kiev, ultimul fiind un adevărat test pentru noul antrenor al roș-albaștrilor, Mihai Teja.
Programul FCSB în Spania
- 17 ianuarie - FCSB - FC Luzern (Elveția)
- 20 ianuarie - FCSB - Shanghai Greenland Shenhua FC FC (China)
- 23 ianuarie - FCSB - FC Dynamo Kyiv (Ucraina)
Etichete: nicolae dica , gigi becali , mihai teja , program fcsb , transferuri fcsb , amicale fcsb
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții