Exclusiv FRF, luată la rost de UEFA pentru decizia din Comitetul Executiv desfășurat miercuri
articol scris de Digi Sport22.12.2022, 13:24
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Multe echipe din fotbalul românesc îi tratează pe angajați mai rău decât se întâmplă în fotbalul european.
Tocmai pentru a limita abuzurile angajatorului, Uniunea Europeană a impus încă din 2013 un contract cadru, care acum se dorește implementat și la noi.
Numai că nu toți actorii din fotbalul românesc ar fi bucuroși cu așa ceva. Tocmai în această idee, în ultimele luni a avut loc o presiune constantă din partea UEFA și a sindicatului mondial al fotbaliștilor pentru aprobarea unui astfel de cadru juridic în România.
Cluburile din fotbalul românesc nu sunt bucuroase cu implementarea unui contract cadru
Acest subiect a fost pe ordinea de zi a Comitetului Executiv al FRF, ședință desfășurată miercuri la sediul FRF. Numai că punctul respectiv nu a putut fi supus la vot deoarece mai mulți reprezentanți, și mai ales cei din Liga 1, fac tot posibilul pentru amânarea pe cât posibil a adoptării sale.
Situația din CEx a avut ecouri chiar și la Nyon, de unde au venit mai multe mesaje negative pentru că UEFA spera ca toate negocierile de până acum să se încheie printr-un vot pozitiv.
În fața solicitării de amânare a subiectului, venite din partea avocatului LPF, președintele Răzvan Burleanu nu a avut ce să facă decât să admită solicitarea, însă a transmis că acest lucru trebuie realizat mai devreme sau mai târziu.
Ce ar câștiga fotbalistul român prin aprobarea contractului cadru
După ce se va aproba documentul pus la punct în grupul de lucru din care au făcut federații din patru țări, între care și România, plus UEFA, ECA (European Club Association), EPFL (European Professional Football League) și FIFPro (sindicatul mondial al fotbaliștilor), angajații vor avea, printre altele, reglementate următoarele drepturi:
- Dreptul la asigurări medicale
- Dreptul la a doua și a treia opinie medicală în cazul accidentărilor
- Dreptul la studii (nu vor putea fi împiedicați sau pedepsiți pentru participarea la examene)
- Cel puțin o zi liberă pe săptămână
- Dreptul la vacanță, cu un număr de 14 zile consecutive
Stabilirea prin regulament a unor astfel de drepturi ale angajaților nu reprezintă un efort greu de suportat pentru cluburi, însă acestea ar pierde din "arsenal" atuuri cu ajutorul cărora pun presiune asupra fotbaliștilor de care vor să scape sau pe care pur și simplu vor să-i pedepsească.
Următoarea ședință a Comitetului Executiv al FRF este programată anul viitor, pe 23 ianuarie 2023.
Etichete: comitet executiv frf , afan , fifpro , contract cadru fotbal
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții