FCSB a deschis un proces împotriva FRF într-o nouă speţă. Ce cere echipa lui Becali
30.07.2019, 21:06Champions League: PSV - Girona, marți, 19:45, DGS 1
Champions League: Real Madrid - Milan, marți, 22:00, DGS 1
Gruparea de fotbal FCSB, care a deschis un proces împotriva FRF la Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne privind obligativitatea înfiinţării echipelor feminine de către participantele la campionatul Ligii I, a solicitat TAS, într-o altă speţă, şi anularea hotărârii Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal prin care cluburile de drept public din Liga a II-a pot promova în situaţia în care cu cel puţin un sezon înainte îşi cesionează activitatea către un club de drept privat, conform unor surse AGERPRES apropiate părţilor.
TAS a acceptat litigiul şi, la fel ca şi în speţa privind fotbalul feminin, a decis că Federaţia Română de Fotbal, dar şi Liga Profesionistă de Fotbal, parte în proces ca organizatoare a Ligii I, trebuie să trimită o scurtă poziţie de apărare în termen de 20 de zile de la primirea comunicării.
FCSB şi preşedintele Valeriu Argăseală, care este membru în Comitetul Executiv al FRF, au reclamat la forul arbitral de la Lausanne că decizia decizia Comitetului Executiv al FRF din 3 iulie 2019 încalcă în mod flagrant principiile de promovare statuate de FIFA, UEFA, FRF şi LPF.
În cererea de chemare în judecată se subliniază faptul că Legea nr. 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului interzice cluburilor de drept public să participe în Liga I chiar dacă promovează din punct de vedere sportiv la finalul unui sezon din Liga a II-a. "Prin decizia adoptată (n.r. - de C.Ex. al FRF) s-a stabilit posibilitatea unui club de drept public care a parcurs toate etapele de promovare de la Liga a IV-a (în unele judeţe din România şi de la Liga a V-a) până la Liga a II-a, să ofere acest drept unui alt club, de drept privat, care să aducă la îndeplinire exclusiv ultima etapă, respectiv promovarea în Liga I. În primul nivel competiţional ar ajunge clubul de drept privat care a realizat promovarea de la Liga a II-a la Liga I, nu cel care a realizat promovarea începând de cel mai jos nivel", se arată în cererea citată.
Ce susţine FCSB
Gruparea patronată de Gigi Becali susţine că încălcarea principiilor FIFA şi UEFA privind promovarea este evidentă întrucât se oferă posibilitatea unui club (clubul care preia activitatea) să fie înscris în competiţie direct în Liga a II-a, pentru a prelua activitatea şi locul clubului de drept public, iar "o astfel de contradicţie între decizia C.Ex. al FRF şi Statutele FIFA şi UEFA nu poate fi sancţionată decât cu nulitatea".
În plus, decizia C.Ex. al FRF contravine şi Statutului FRF, cel care la articolul 70 stipulează clar că "dreptul unui club de a participa în campionatele naţionale depinde de meritul sportiv al acestuia" şi interzice "orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice (de exemplu: schimbarea sediului, denumirii sau culorilor clubului, sau cesiunea între cluburi şi/sau alte entităţi juridice a participaţiilor), în scopul facilitării accesului într-un eşalon competiţional superior celui în care are dreptul sportiv să activeze clubul în cauză şi/sau în scopul facilitării primirii licenţei în detrimentul integrităţii competiţiei".
De la 3 iulie 2019 şi până în prezent un singur club a beneficiat de decizia C.Ex. al FRF privind cesionarea activităţii grupărilor de drept public, FC Argeş. În şedinţa din 25 iulie, cu 4 zile înainte ca TAS să accepte litigiul deschis de FCSB, Comitetul de Urgenţă al FRF a aprobat cesionarea activităţii clubului piteştean către un club de drept privat.
"Având în vedere Avizul Departamentului Juridic al FRF aprobă cesionarea dreptului de participare în competiţii a echipelor de fotbal seniori şi juniori de la Fotbal Club Argeş Piteşti, club de drept public, către Asociaţia 'Clubul Sportiv Campionii Fotbal Club Argeş', club de drept privat. În temeiul prezentei decizii, aprobă dezafilierea clubului Fotbal Club Argeş Piteşti şi afilierea provizorie a Asociaţiei Clubul Sportiv Campionii Fotbal Club Argeş", se menţionează în hotărârea Comitetului de Urgenţă al FRF din 25 iulie.
FCSB vs CSA Steaua
FCSB, club finanţat de Gigi Becali, se află de mai mult timp în litigiu cu Clubul Sportiv al Armatei Steaua, club sportiv de drept public înfiinţat ca instituţie publică şi aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.
Cele două entităţi sportive s-au confruntat de mai multe ori în faţa instanţelor de judecată, gruparea condusă de Gigi Becali pierzând dreptul de a folosi marca "Steaua" şi fiind obligată să îşi schimbe denumirea în FCSB. De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis că palmaresul echipei de fotbal în perioada 1947-2003, aparţine grupării CSA Steaua, inclusiv Cupa Campionilor Europeni din 1986.
CSA Steaua solicită printre altele şi recuperarea unui prejudiciu în valoare de 37 de milioane de euro cauzat de folosirea ilegală a mărcii "Steaua Bucureşti" de către clubul de fotbal FCSB, finanţat de Gigi Becali, în perioada 2004-2014.
Clubul Sportiv al Armatei Steaua şi-a înfiinţat în vara anului 2017 o echipă de fotbal care activează în prezent în Liga a IV-a după ce a ratat doi ani consecutiv şansa de a promova în eşalonul al treilea. Conducerea CSA a anunţat în mai multe rânduri că obiectivul pe termen mediu şi lung al echipei de fotbal este participarea în campionatul Ligii I.
În situaţia în care Tribunalul de Arbitraj Sportiv va aprecia ca decizia C.Ex. al FRF din 3 iulie încalcă statutele FIFA şi UEFA echipa de fotbal CSA Steaua nu va putea participa în Liga I nici măcar prin cesionarea dreptului de participare în competiţie.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a acceptat judecarea litigiului deschis de FCSB împotriva Federaţiei Române de Fotbal privind anularea deciziei Comitetului Executiv al FRF din 3 iulie 2019 prin care cluburile din Liga I sunt obligate să îşi înfiinţeze echipe de fotbal feminin începând cu sezonul 2020-2021 pentru a putea primi licenţa.
Agerpres
Etichete: tas , fcsb , fcsb tas , fcsb frf
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții