Istvan Kovacs își învață colegii cum să folosească sistemul VAR / Foto: captură TV.

Video E oficial! Nu vom avea sistem VAR în Liga 1 nici în acest sezon. Când va fi implementat și de ce durează atât

articol scris de Digi Sport
15.09.2021, 12:52
  • SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1

E oficial! Nu vom avea sistem VAR nici în acest sezon al Ligii 1. Aparatura a ajuns la București, dar ”lecțiile” sunt de durată, după cum a spus și Alexandru Deaconu (49 de ani), vicepreședintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Concret, Liga 1 va beneficia de ajutorul VAR abia din sezonul 2022-2023, așa cum Digi Sport a anunțat în EXCLUSIVITATE iar Deaconu a venit cu lămuriri.

”Suntem în perioada de pregătire a arbitrilor, off-line. Perioada de pregătire s-a făcut la Cheile Grădiștei, în primăvară. Săptămâna trecută a venit aparatura iar de luni a început pregătirea la CCA.

Arbitrii se familiarizează cu sistemul, cum funcționează, pe ce butoane să apese, cum să colaboreze cu operatorii. De acum, acești operatori fac parte din familia arbitrilor.

Din acest moment, 10 luni va dura instructajul arbitrilor. Pentru că pregătirea se face în serie și nu paralel. E un proiect care necesită timp. Avem 50 de arbitri și conform FIFA fiecare arbitru trebuie să stea cel puțin o oră pentru a se familiariza cu sistemul”, a spus Deaconu, în cadrul unei conferințe de presă.

VIDEO cu Alexandru Deaconu despre implementarea sistemului VAR în România

Pornite cu destule poticneli, lucrurile păreau lămurite după ce FRF şi LPF au bătut palma, iar play-off-ul acestui sezon părea termenul rezonabil în care sistemul putea fi aplicat şi în România.

Aparatura pentru VAR a întârziat două luni. Cel mai sigur vom avea arbitraj video din sezonul 2022-2023

Atât federaţia, cât şi liga au fost de acord să depună într-un cont comun câte 280.000 de euro, iar cursurile au început la Grădiştea. Numai că totul a fost dat peste cap de întârzierea cu două luni a livrării aparaturii necesare pe care să înveţe arbitrii.

În consecinţă, finalizarea cursurilor se va produce, în principiu, tot cu două luni întârziere, astfel că termenul rezonabil este undeva la mijlocul play-off-ului, finalul lunii aprilie, începutul lunii mai. Asta doar în cazul în care de acum încolo totul merge strună.

Cel mai probabil, însă, VAR-ul va fi implementat în sezonul viitor, 2022-2023, pentru că discuţiile purtate cu cluburile au ridicat deja semne de întrebare.

Haţegan şi Kovacs, singurii arbitrii de la noi care sunt instruiţi pentru sistemul VAR

Conducătorii cer ca VAR să fie folosit la toate meciurile sau să existe o distribuţie echitabilă a partidelor la care să se beneficieze de VAR. Dacă finalizarea cursurilor va fi făcută la sfârşitul lunii aprilie-începutul lunii mai, cam jumătate din play-off ar fi deja disputat.

În plus, pragmatic vorbind, la început există mult mai multe şanse să apară greşeli, atât din Camera VAR, cât şi de pe teren pentru că exceptându-i pe Haţegan şi pe Kovacs, şcoliţi de UEFA pentru UCL şi EURO 2020, ceilalţi vor fi începători.

Etichete: sistem var romania


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare, având capacitatea de a utiliza imigrarea ilegală şi alte probleme pentru a submina blocul comunitar, a declarat duminică premierul italian Giorgia Meloni, potrivit Reuters.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Volodimir Zelenski nu s-a abținut: gluma făcută, cu trimitere la ajutorul militar al Londrei pentru Ucraina

Exclusiv ”Gigi, ai făcut o achiziție foarte bună!” Primul transfer din 2025 al FCSB-ului, elogiat

OUT de la Genoa! Italienii anunță prima "victimă" a lui Dan Șucu

Lovitura carierei: îl vor pe Ianis Hagi!

”E disperat”. Scoțienii s-au convins de Ianis Hagi, după meciul lui Rangers cu Dundee FC

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Live Video&Text Dinamo - Rapid 0-0, ACUM, Digi Sport 1. Dublă ratare pentru Dennis Politic!

Gata! Ioan Varga i-a spus ”NU” clar: ”Este exclus”

Marius Șumudică n-a stat la discuții: decizia luată la pauza meciului cu Dinamo!

Nota primită de Radu Drăgușin, după nebunia cu NOUĂ goluri din Tottenham - Liverpool. Ce au scris englezii

Citeşte şi

"Gata, totul are o limită!" Becali scoate artileria grea: "Ştiţi ce făcea Anamaria prin cantonamente? Se văitau nevestele fotbaliştilor"

Jigniri fără precedent şi ameninţări după ce Gigi Becali a dezvăluit "ce făcea Anamaria Prodan prin cantonamente"

PEROZTânăra cu cele mai lungi picioare din lume, misiune imposibilă să-și găsească un iubit sau blugii potriviți: "Mi-am urât înălțimea"

FILM NOWI-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată pe actorul Justin Baldoni

Ce se întâmplă cu Dan Petrescu. Neluțu Varga îi dă vestea, chiar de ziua lui citeşte ştirea pe Prosport.ro

S-a terminat marele meci dintre Usyk și Tyson Fury! Decizie unanimă a arbitrilor citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu preferă o viață discretă

Digi World

O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de persoane din lume. Beandri a îmbătrânit prematur

Digi Animal World

Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”