Exclusiv Cel mai complex test antidoping din urină costă circa 800 euro. Universitatea Craiova a cerut testare la meciul cu FCSB
articol scris de Digi Sport30.03.2021, 11:49
Premier League: Arsenal - Ipswich, vineri, 22:15, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
Din cauza lipsei banilor, situaţie devenită cronică în sportul românesc, s-a ajuns la situaţia în care testele antidoping cerute şi plătite de cei din sport să scadă alarmant de mult.
În fotbal, de exemplu, Liga Profesionistă de Fotbal nu a solicitat niciodată o testare la meciurile din Liga 1. Iar atunci când s-au făcut au fost la iniţiativa ANAD sau când un club a plătit testările la un meci.
Efectuarea acestor teste este extrem de importantă pentru a avea un sport curat. Aşa poate că atunci când mergem la competiţiile internaţionale nu ne facem de râs, aşa cum ni s-a întâmplat cu halterele la Jocurile Olimpice.
Există două tipuri de testare, dar preţurile nu diferă foarte mult. Testarea realizată în timpul pregătirii sportivilor şi cea efectuată în timpul competiţiilor.
Atunci când un control antidoping este solicitat de o echipă, Agenţina Naţională AntiDoping nu anunţă că va da curs cererii. Însă, din informaţiile Digi Sport, nu a existat nicio situaţie în care agenţia să nu efectueze testarea solicitată.
813 euro costă o testare antidoping completă din probă de urină. De obicei se alege testarea pe screening complet, care costă 329 de euro
Unul dintre oficialii Agenţiei Naţionale AntiDoping a explicat pentru cititorii digisport.ro cum se efectuază testările şi cât costă.
"În competiţie, analiza de screening complet de urină costă 711 lei. Dacă se solicită şi testarea la Eritropoetină (EPO) se adaugă 1422 de lei, iar pentru analiza factorului de eliberare a hormonului de creştere, 948 de lei. Taxa pentru prelevare este de 900 de lei", a precizat Gabriela Andreiaşu, director general adjunct la ANAD.
Cu totul, o testare completă care să aibă în vedere analizele pentru 9 clase de substanţe costă 3981 lei, adică 813 euro la cursul de astăzi al BNR.
- Dar testarea obişnuită, la care a fost descoperit şi Magaye Gueye, de la Dinamo, costă 1611 lei, adică 329 de euro. Un preţ care chiar este la îndemână majorităţii echipelor şi a federaţiilor.
La testarea în afara competiţiei, testarea probei de urină costă 664 de lei şi sunt analizate 6 clase de substanţe.
Testarea antidoping pe baza probelor de sânge
Testarea pe baza probelor de sânge costă 237 de lei dacă se face pentru un aşa numit Paşaport Biologic. Aici analiza hormonului de creştere costă 664 de lei, iar ulterior se apelează la un expert pentru interpretarea Paşaportului Biologic. Care costă 10 euro.
În Paşaportul Biologic sunt trecute rezultatele pentru un sportiv care este supus unui număr de 3-5 testări pe an, iar în funcţie de rezultate, expertul apreciază dacă este atipic sau pozitiv pe Paşaport.
Proba A şi Proba B la testul de urină
Directorul adjunct de la ANAD a explicat şi cum se procedează la testare. Atunci când un sportiv este desemnat să fie supus unei testări antidoping, el trebuie să ofere o cantitate de 90 de mililitri de urină.
"Este împărţită în două recipiente, denumite A şi B. În A se completează cu 60 de mililitri, iar în B cu 30 de mililitri. Sportivul este cel care sigilează proba, sub îndrumarea ofiţerului de control doping. Ofiţerii nu ating echipamentul decât pentru a verifica dacă este corect sigilat.
Dacă apar probleme în proba A, atunci se trece la analizarea probei B, la cererea sportivului sau a Agenţiei", a mai explicat Gabriela Andreiaşu.
FCSB a fost acuzată des, dar nu a fost dovedită niciodată
Universitatea Craiova ar fi solicitat ca la meciul său cu FCSB, dminică, 20:30, în direct pe Digi Sport 1 şi pe siteul digisport.ro, să fie efectuate teste antidoping. De-a lungul anilor s-a speculat în mai multe rânduri că Tommy Neubert ar folosi în susţinătoarele de efort pentru cei de la FCSB şi a alte substanţe decât cele aprobate.
Niciodată, însă, nu s-a dovedit că lucrurile ar sta în acest mod, iar FCSB este unul dintre cluburile care anunţă regulat la ANAD programul de pregătire şi orice schimbare care intervine în acesta, astfel încât pot fi făcute teste oricând.
Etichete: cristi balaj , anad , gabriela andreiaşu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții