Exclusiv Ce se întâmplă cu sistemul cu 16 echipe în Liga 1. Când se va lua decizia finală pentru a putea fi aprobată la timp de CEx
04.08.2020, 14:32SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Decizia anunţată de Comitetul de Urgenţă al FRF luni noapte, ca meciurile de baraj pentru promovarea / menţinerea în Liga 1 să se dispute pe 9 şi pe 12 august, i-a obligat pe cei de la LPF să fie în imposibilitatea de a mai programa restanţele lui Dinamo.
Decizia federală are la bază în primul rând dorinţa a 7 echipe din play-out care au cerut ca sezonul să nu mai continue. Adică toate, mai puţin Dinamo! Startul următorului sezon este prevăzut pentru 22 august, adică foarte repede!
Adunare Generală Extraordinară a LPF, cu două puncte majore pe ordinea de zi: 16 echipe în Liga 1 şi stabilirea clasamentului
În aceste condiţii, cluburile vor fi convocate, în proporţie de 99 la sută, joi pentru o Adunare Generală extraordinară a Ligii Profesioniste de Fotbal. Întâlnirea este obligatorie pentru a se lua o decizie legată de stabilirea ierarhiei finale. Conform informaţiilor Digi Sport, sunt două puncte principale care urmează să fie adăugate pe ordinea de zi a şedinţei.
Anume, trecerea de la sistemul cu 14 echipe la cel cu 16 şi modul de calcul al punctajului în condiţiile în care sunt mai multe meciuri nedisputate. Între cele cinci restanţe cu care ar rămâne Dinamo, două sunt cu Chindia, două cu Hermannstadt şi una cu Sepsi.
Chiar dacă există şi oponenţi ai variantei cu 16 echipe, pentru că aşa fiecare echipa ar pierde în jur de 200.000 de euro din drepturile TV, multe echipe merg pe varianta Ligii 1 cu 16 echipe. Iar argumentele în favoarea unei astfel de mişcări au fost prezentate de preşedintele Răzvan Burleanu după Comitetul Executiv al FRF din 3 august.
Comitet Executiv al FRF convocat în regim de urgenţă pentru vineri?
De altfel, asta ar însemna, practic, grăbirea cu un an al planului federaţiei, care oricum intenţiona să-l aplice din sezonul 2021-2022.
De asemenea, trebuie ajuns la un consens legat de modul de acordare al punctajului. Una dintre variantele plauzibile este puncte per meci disputat în play-out, iar cealaltă - puncte per meci în tot campionatul, adică în sezonul regulat plus play-out.
Dacă se va decide trecerea la 16 echipe, una dintre formaţiile din Liga 1 va trebui să dispute barajul cu Mioveni, clasată pe locul 3 în play-off-ul ligii secunde, din care au promovat UTA Arad şi FC Argeş. În mod normal, echipa clasată pe locul 14 va fi cea care va întâlni fomaţia argeşeană.
Aceste schimbări vor putea fi înaintate sub formă de propunere către FRF, care ar trebui să le aprobe. În mod normal o şedinţă de CEx se anunţă cu 5 zile înainte. Şi cum pentru o aprobare atât de importantă nu s-ar putea face într-un Comitet de Urgenţă al FRF, chiar dacă unul dintre cei trei membri este Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii, cel mai probabil se va ajunge tot la un fel de Comitetul Executiv extraordinar. Chiar dacă formula pentru o astfel de convocare nu este ceva obişnuit. Cum nici situaţia pe care o traversăm nu este obişnuită!
Clasament play-out înaintea etapei a 14-a, ultima a sezonului 2019-2020
Ce restanţe mai are de disputat Dinamo
Pe lângă meciul cu Viitorul, din etapa a 14-a, programat miercuri, de la ora 17:00, în direct pe Digi Sport 1, echipa lui Gigi Mulţescu rămâne cu cinci jocuri nedisputate.
- Dinamo - Chindia Târgoviște (etapa 3 - restanță)
- Hermannstadt - Dinamo (etapa 4 - restanță)
- Chindia Târgoviște - Dinamo (etapa 10 - restanță)
- Dinamo - Hermannstadt (etapa 11 - restanță)
- Sepsi - Dinamo (etapa 12 - restanță)
Etichete: baraj promovare , adunare generala lpf , meciuri liga 1 , clasament play-out , dinamo restante
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții