Video Exclusiv Ce păţeşte cine nu respectă regulile: "Aici doare". LPF şi FRF au pus la punct protocolul pentru reînceprea antrenamentelor
13.05.2020, 18:26SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
LPF a discutat cu FRF elaborarea unui protocol special de reluare a pregătirilor pentru cluburile din Liga 1.
Cu toate că pandemia de coronavirus nu s-a terminat, echipele se vor reuni de pe 15 mai, când starea de urgenţă dictată de Guvern expiră şi se instaurează starea de alertă.
Astfel, jucătorii, antrenorii şi oficialii vor trece prin etape bine definite şi este posibil să fie nevoie ca jucătorii se rămână în cantonament o perioadă mai lungă.
"Aici discuţia a fost împărţită în două etape. Urmează o primă evaluare de la MTS după 14 zile, să vadă ce măsuri se pot aplica mai departe. Nimeni nu-şi permite nota 4 la purtare pentru că e o mare responsabilitate şi toţi ochii o să fie pe Liga 1.
Intrarea la pregătiri s-ar face la 15 mai, apoi o testare după 7 zile şi apoi după 14 zile. În acest interval ar fi antrenamente în grupuri de 4 jucători. După aceea, după evaluare, să se stabilească dacă se rămâne în cantonament sau nu şi dacă totul e ok, se pot face antrenamente colective. Există un risc, motiv pentru care e foarte posibil să se rămână în cantonament până la începerea competiţiei, la 14 iunie", a spus secretarul general al LPF, Justin Ştefan în direct la Digi Sport, în cadrul emisiunii Fotbal Club.
Ce se întâmplă dacă un jucător din Liga 1 este depistat pozitiv cu coronavirus?
Regulile vor fi foarte stricte, însă există totuşi riscuri care nu pot fi controlate. Astfel, LPF are în vedere şi posibilitatea în care un jucător s-ar infecta.
"La discuţia cu FRF, ei au convocat o şedinţă cu cluburile, au spus că vor să aibă o discuţie cu noi, au elaborat un protocol împreună cu MTS şi experţi epidemiologi. A rămas ca astăzi să ne comunice tot protocolul care trebuie transmis către cluburi.
Ce nu conţine protocolul sunt sancţiuni şi procedura în care anumiţi jucători sunt depistaţi pozitiv. De aia se antrenează în grupuri de 4 jucători. Pentru că, dacă unul din ei este depistat pozitiv, se izolează doar acel grup. Această metodă de lucru nu ar trebui să afecteze pregătirea. Aici e şi o altă problemă, e greu să supraveghezi aşa ceva. Probabil că presa, care e a patra putere în stat, are o mare influenţă", a precizat Justin Ştefan.
Cluburile riscă sancţiuni grave dacă încalcă protocolul
Dacă există reguli, înseamnă că există şi pedepse pentru cine nu le respectă. Astfel, LPF ameninţă cu sancţiuni destul de usturătoare.
"Ca principiu, cred că pe cluburi le doare la bani, dar e clar că şi o sancţiune sportivă poate fi cumulată cu cea financiară. Dar e riscant pentru competiţie. Ce faci? Îi ridici jucătorului dreptul de joc, îi dai anumite etape de suspendare?", a spus Ştefan.
Testarea pentru coronavirus şi menţinerea jucătorilor în cantonament o perioadă mai lungă ar putea determina costuri destul de mari. Cu toate acestea, LPF susţine că situaţia nu este chiar aşa.
"Legat de cantonament, e posibil să nu mai ai costul cantonamentului din vară, aşa că te poţi muta aici. Deci nu e un cost suplimentar. Costul suplimentar e pedeapsa. Iar formula e simplă: dacă vrem să reluăm campionatul, avem aceste costuri, iar dacă nu vrem să reluăm campionatul, ne găsim soluţii pentru teste sau cantonamente şi pierdem câteva milioane.
Deci cantonamentul de vară se poate muta acum. Deci cred că există posibilitatea de a se susţine aceste cheltuieli. Mai mari nu au cum să fie. Categoric toate cluburilor au înţeles că dacă nu reluăm campionatul, riscăm să avem pierderi financiare majore", a explicat oficialul LPF.
Arbitrii vor trece şi ei printr-un protocol special, iar copiii de mingi vor fi mai puţini. Este luată însă în calcul şi posibilitatea de întrerupere a competiţiei total, dacă situaţia infectărilor scapă de sub control.
"FRF va discuta cu UEFA şi va vedea care sunt principalele principii de departajare în astfel de situaţii. Dar în principiu, e meritul sportiv primul. Domnul Stroe ne-a ajutat foarte mult, am colaborat foarte bine cu dânsul. El a zis chestii normale, pentru că FIFA şi UEFA fac trimitere întotdeauna la legislaţia regională. Regulamentele naţionale au forţă mai mare decât regulamentele sportive interne", a explicat Ştefan.
Totuşi, reluarea antrenamentelor în efectiv complet depinde de ceea ce se întâmplă la pregătirea în grupurile de câte 4 jucători. Astfel, există posibilitatea ca antrenamentele cu toată echipa să nu fie permise în caz de infecţii, ceea ce ar da peste cap reînceperea competiţiei.
"Am avut discuţii cu specialiştii din pregătirea fizică. Ai nevoie de 4 săptămâni de pregătire minim. Iar dacă până la 1 iunie nu poţi face decât antrenamente în grupuri de 4, asta te împiedică să începi competiţia la data prevăzută", a concluzionat Ştefan.
Etichete: lpf , frf , justin stefan , reluare liga 1 , reluare campionat , coronavirus
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții