Cazul Magaye Gueye, depistat cu cocaină și paralela cu Adrian Mutu. Ce a pățit "Briliantul"
articol scris de Digi Sport09.03.2021, 19:25
SuperLiga: Oțelul - Botoșani, vineri, 18:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - CFR, vineri, 21:00, DGS 1
Magaye Gueye a fost depistat dopat cu cocaină, însă atacantul lui Dinamo nu este primul fotbalist care pățește așa ceva. Evident că se așteaptă comunicate oficiale pentru a afla toate detaliile, însă se poate face o paralelă cu Adrian Mutu, cel care a fost prins de două ori dopat.
Într-unul dintre aceste episoade, fostul atacant, actualmente selecționer al naționalei U21 a României, a luat tot cocaină.
Cazul Magaye Gueye, dopat. Ce a pățit Adrian Mutu când a luat cocaină
Pe 17 octombrie 2004, presa britanică a anunțat că Adrian Mutu a fost depistat pozitiv cu cocaină la un test efectuat cu câteva săptămâni în urmă la baza de antrenament a lui Chelsea.
A doua zi, impresarii Victor și Giovanni Becali au plecat urgent la Londra, pentru a discuta cu Mutu și cu Chelsea. Tot atunci ei au anunțat că Mutu nu va cere contraexpertiza. Giovanni susținea că el știa cu cinci zile înainte ca scandalul să apară în presă.
Pe 21 octombrie 2004, Mutu a început un program de reabilitare pentru a beneficia de indulgența Federației Engleze, care i-ar acorda astfel o pedeapsă mai mică. În prima sa declarație, Mutu a spus că, de fapt, nu a luat cocaină, ci a luat ceva pentru a-și îmbunătăți performanțele sexuale.
Adrian Mutu, prins dopat de două ori. A fost suspendat și Chelsea i-a reziliat contractul pentru consum de cocaină
În regulamentul Federației Engleze, pedeapsa minimă era de 6 luni pentru că a consumat un drog de recreere și nu pentru îmbunătățirea performanțelor fizice.
Pe 29 octombrie 2004, Chelsea i-a reziliat contractul lui Mutu, înainte de primirea verdictului Federației. În aceeași zi, antrenorul de atunci al londonezilor, Jose Mourinho, spunea că avea informații încă din luna iulie că Mutu consuma cocaină.
În cele din urmă, Mutu a primit o suspendare de 7 luni și o amendă de 20.000 de lire sterline, cu condiția ca fostul atacant să-și continue programul de reabilitare.
În martie 2005, Chelsea a înaintat un memoriu Federației Engleze, prin care dorea să obțină despăgubiri de 8 milioane de lire sterline de la Mutu. Ulterior, s-a adresat FIFA, care și-a declinat competența.
Apoi cazul s-a judecat și la TAS, care a dat dreptate lui Chelsea. Ulterior, Camera pentru Rezolvarea Disputelor, din cadrul FIFA, a decis, pe 7 mai 2008, că Mutu trebuie să plătească despăgubiri de peste 17 milioane de euro, mai exact 17.173.990 de euro, pentru încălcarea contractului.
Apoi, pe 14 septembrie 2009. Mutu a înaintat la Tribunalul Federal Elvețian recursul la decizia TAS, iar pe 21 octombrie 2009, Tribunalul a suspendat decizia TAS.
Însă la scurt timp după acest eveniment, pe 28 ianuarie 2010, când juca la Fiorentina, Mutu a fost prins din nou dopat, dar de această dată cu sibutramină (substanță care ajută la slăbit) și a fost suspendat 9 luni.
Între timp, Mutu a fost legitimat de Juventus și a revenit pe teren pe 29 mai 2005, în meciul Juventus - Cagliari 4-2
Ce riscă Magaye Gyeye
În articolul 72 din regulamentul disciplinar FRF, există niște sancțiuni corelate cu regulamentul FIFA, care prevăd pedepse de la o suspendare pe doi ani până la suspendarea pe viață.
Etichete: adrian mutu , dopaj , cocaina , magaye gueye , dopaj cocaina , regulament dopaj , adrian mutu opaj , adrian mutu cocaina
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții