Exclusiv Alexandru Tudor şi-a amintit celebrul Rapid - Steaua din 2005: "Am făcut foarte multe greşeli la meciul ăla"
18.12.2018, 22:32La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Alexandru Tudor, unul dintre cei mai importanţi arbitri din istoria României, s-a retras din activitate, la sfârşitul săptămânii trecute, şi a venit la "Digi Sport Special" să vorbească despre cele mai importante momente ale carierei.
Nu putea lipsi unul dintre meciurile controversate pe care le-a condus de-a lungul timpului. Este vorba despre celebrul Rapid - Steaua 0-0, disputat în 2005. O partidă cu numeroase incidente grave. Cu toate acestea, Tudor a decis să nu oprească jocul şi a explicat ce s-a întâmplat în urmă cu 13 ani.
"În săptămâna respectivă, am avut trei meciuri, unul după altul. După primul, din cauza slăbiciunii mele de a face pe deşteptul, m-am dus şi am făcut antrenament în ploaie. Şi am răcit, am fost praf. Următorul meci a fost la Ierusalim. Praf şi pulbere am fost la cupele europene. A jucat o echipă italiană acolo şi a câştigat, iar eu nu am fost în cea mai bună formă. Şi am venit acasă. Bănuiam că voi fi la Rapid - Steaua, pentru că nu mai avea cine să arbitreze. M-am dus la Comisie şi mi s-a spus că voi arbitra pe Giuleşti. Am zis că-mi pare rău, dar sunt răcit şi nu am nicio şansă să arbitrez în mod lucid acest meci.
Mi s-a spus că nu are cine să arbitreze, în afară de Colţescu. La acel moment, era un copil foarte crud, care abia intrase pe lista FIFA, mi se pare. Dacă intra la meciul ăla, era măcelărit. Şi eu, iar din mândrie, am zis că mă duc aşa cum sunt eu. Chiar dacă o să greşesc, mie o să mi se accepte, că eu sunt aşa cum sunt.
Ţin minte că am făcut foarte multe greşeli la meciul ăla. Foarte multe greşeli. În primul rând, îmi aduc aminte că nu am eliminat un jucător de la Rapid, care l-a lovit foarte tare pe Rădoi. Apoi, aveam deja în minte ce decizie să iau ca să nu existe incidente şi nu am fost în stare să mi-o aduc aminte, pentru că eram bolnav şi am acceptat să arbitrez în condiţiile astea.
Lucru care e interzis, conform regulilor UEFA. Şi se spune că dacă nu eşti în cea mai bună formă, ai datoria să nu arbitrezi astfel de meciuri. Trebuia să nu accept asemenea delegare.
Îmi aduc minte şi de bucăţile de ciment care zburau către Hamutovski, în a doua repriză. Le-am luat şi m-am dus cu ele la observator. Am spus că opresc jocul. A venit la mine şeful dispozitivului de jandarmi, un om la vreo 2 metri, care aproape plânge şi se ruga de mine 'Sandule, te rog frumos, nu opri jocul!'. Nu înţelegeam de ce îmi spune treaba asta. Nu pricepeam. Am priceput abia după meci.
Calea Giuleşti, la momentul respectiv, nu avea şină de tramvai, ci doar un şanţ de cataroaie. Dacă ieşeau 2.000 împotriva a 14.000, toţi eram în situaţie de cod penal, cred eu", şi-a amintit Tudor.
Alexandru Tudor a vrut să urmeze exemplul lui Collina
De altfel, şi observatorul jocul a insistat ca acesta să continue, în special din motive legate de securitate. Pe stadion era prezent şi preşedintele României la acel moment, Traian Băsescu.
"Observatorul, Vali Alexandru, mi-a spus 'Sandule, nu opri jocul!'. Şi nu am oprit jocul. Dacă eram foarte inteligent şi îmi aduceam aminte ce trebuie să fac, aveam o singură chestiune de făcut. Spuneam aşa: 'Domnul Hamutovski, echipa Steaua, poftiţi înapoi unde aţi jucat în prima repriză'. Puteam face treaba asta. Găseşti o soluţie în situaţie de criză. Toată lumea era safe, nu se întâmpla nimic.
Ştiam soluţia asta înainte, pentru că a practicat-o Collina, în Italia. Dar fiind răcit, nu mi-am adus aminte să fac treaba asta. Am intrat în febră şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Asta înseamnă să nu respecţi regulile", a spus Tudor.
Etichete: alexandru tudor , rapid steaua , meciuri liga 1
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții