Video Exclusiv Aici sunt marca Steaua și palmaresul: "Eu sunt unul dintre cei care pot să vorbeasă. Asta nu ştie lumea"
articol scris de Digi Sport12.08.2021, 16:31
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Lupta pentru palmaresul Stelei este departe de a se fi încheiat, însă unul dintre foștii jucători ai roș-albaștrilor știe cum se va tranșa acest proces care durează de câțiva ani.
Fostul fundaș, Valeriu Răchită, care a jucat în 3 "mandate" la Steaua, a dezvăluit cum va fi rezolvată problema și a făcut o paralelă cu Rapid și Petrolul.
Valeriu Răchită: "Din punct de vedere sportiv, FCSB e continuatoarea de drept sportiv a Stelei, pentru că nu a întrerupt"
"Uite, eu sunt unul dintre cei care pot să vorbeasă despre cele trei Stele. Pentru că e Steaua dinainte de Revoluţie, 1989-1991, la care am debutat eu, am jucat şi la Steaua cea de tranziţie, din 1996-1999, a lui Păunescu, şi am prins şi 2003-2005, cu schimbarea acţionariatului.
Pentru că asta nu ştie lumea: Gigi Becali a luat societatea FC Steaua SA, n-a luat brandul, care era al Armatei. Şi eu cred că, din punct de vedere sportiv, FCSB e continuatoarea de drept sportiv a Stelei, pentru că nu a întrerupt.
Nici Rapidul nu e Rapidul ăla cu care jucam noi, s-a schimbat, au intrat în faliment, au închis. De asta zic.
Păi stai puţin că nu există scriptic palmares. Palmaresul este recunoscut de FRF sau de UEFA echipei care - uite, de exemplu, la Petrolul, noi avem marca la Primărie şi o putem cesiona, prin licitaţie sau prin asociere, unei structuri sportive care are licenţă.
FRF acceptă să fie echipa cu palmares, cum e vorba de noi, echipei care are marca, Petrolul, care are scutul pe piept, care joacă pe Ilie Oană, care joacă în galben-albastru şi care este susţinută de marea masă a suporterilor. Aceea este echipa care deţine palmaresul.
La fel va fi şi la Steaua. Palmaresul va fi la echipa care va juca pe Ghencea, care va avea emblema, marca şi suporterii. Palmaresul este aşa, să îl pui pe tricou, că ai 5 titluri, 7 titluri... Deşi noi am văzut pe UEFA că spune că FCSB este câştigătoarea Cupei Campionilor din 1986. Până la un moment dat, când Talpan a intrat cu talpa", a spus Valeriu Răchită la Liga Digi Sport.
Istoricul conflictului Steaua - FCSB
Războiul dintre FCSB și Armată a început în anul 2015, când clubul patronat de Gigi Becali a pierdut marca Steaua Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţia în anulare formulată de club la decizia din 3 decembrie, prin care i-a fost anulată marca. ICCJ a anulat, pe 3 decembrie, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.
FCSB a fost acţionată în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.
Ulterior au existat mai multe runde de negocieri între cele două părți, pentru ca Becali să poată folosi în continuare numele de Steaua, dar nu s-a ajuns la nicun consens.
În vara lui 2017, CSA a reînființat secția de fotbal a clubului, iar echipa coordonată atunci de Marius Lăcătuș, Ștefan Iovan și Ion Ion evolua în liga a patra și este susținută de suporterii de la Peluza Sud Steaua.
În mai 2018, Magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au respins recursul intentat de Gigi Becali în privinţa recuperării mărcii Steaua. Decizia este definitivă, astfel că, din acel moment, Becali nu are dreptul să folosească numele şi emblema.
Tot atunci, Clubul Sportiv al Armatei i-a cerut lui Becali 37 milioane de euro prejudiciu de folosire a mărcii.
Steaua - FCSB. Instanța a decis că există 3 perioade distincte
Pe 28 iunie 2021, războiul dintre CSA Steaua și FCSB pentru palmares a fost tranșat parțial în instanță! Astfel, "militarii" au primit trofeele și performanțele clubului de la înființare (1947), până în 1998.
CSA Steaua a cerut și palmaresul clubului roș-albastru dintre anii 1998, când Viorel Păunescu a devenit președintele "militarilor", până în 2003, când Gigi Becali a ajuns la conducere, însă instanța a considerat nefondată această cerere. Deocamdată, trofeele cucerite în acea perioadă sunt "în aer".
Etichete: valeriu răchită , gigi becali , palmares steaua , marca steaua , fcsb
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții