75% din salariile fotbaliștilor, plătite de autorități? Cluburile din Liga 1 cer ajutor pe timp de pandemie
16.03.2020, 18:53SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Pandemia de COVID-19 care afectează și România ar putea avea efecte negative pentru cluburile din Liga 1. În condițiile în care meciurile nu se mai joacă, grupările din România rămân fără niciun venit important şi consideră că dacă plătesc salariile ca până acum, riscă falimentul.
Acum, cluburile din Liga 1 își doresc ca autoritățile române să susțină 75% la sută din salarii, pe perioada cât va fi stare de urgență în țară. LPF a formulat astăzi o scrisoare în acest sens, iar mâine aceasta va fi trimisă către autorități, anunță site-ul Doar România.
Ce cer cluburile din Liga 1
Ideea nu este nouă, există o asemenea lege și în Danemarca: scutirea de plată a CAS și CASS, de taxe și impozite ale fondului de salarii și veniturilor.
Mai mult, în Suedia există o reglementare care prevede acordarea de împrumuturi cluburilor, cu dobândă zero, pentru trei ani.
În scrisoarea care va fi trimisă statului român, LPF propune mai multe măsuri de sprijinire a sportului și a cluburilor.
- Amânarea și eșalonarea plății TVA-ului datorat de toate structurile sportive pentru obligații devenite scadente la 25 martie 2020 inclusiv. Stabilirea plăților acestor obligații în 6 rate lunare, începând cu data de 25 ale lunii următoare celei în care este ridicată starea de urgență în România;
- Pentru structurile sportive plătitoare de TVA la emiterea facturii , stabilirea posibilității acestora de a opta pentru plata TVA la încasare, pentru toată activitatea desfășurată în perioada în care România se află în stare de urgență;
- Amânarea și eșalonarea plății contribuțiilor sociale datorate de structurile sportive pentru veniturile acordate angajaților precum și cele generate de contribuțiile sociale aferente contractelor de muncă sau contractelor de activitate sportivă încheiate de structurile sportive anterior datei de 16.03.2020 și care au devenit sau vor deveni scadente până la data de 25.03.2020. Plata acestor contribuții sociale se va efectua în 6 rate lunare egale, începând cu data de 25 a lunii următoare celei în care este ridicată starea de urgență în România;
- Reducerea la 60% a contribuțiilor datorate de structurile sportive pentru veniturile angajaților sau a personalului aflat sub contracte de activitate sportivă, pentru lunile martie, aprilie și mai 2020, cu condiția ca aceste structuri sportive să mențină în proporție de 90% numărul acestor angajați și prestatori de activități sportive;
- Înghețarea penalităților și dobânzilor aferente impozitului pe clădiri și cel pe terenuri, datorat pentru stadioane și alte tipuri de baze sportive, inclusiv clădirile aferente. Măsura vizează penalitățile și dobânzile de întârziere care ar urma să curgă în perioada începând cu data de 16.03.2020 și până la data întării stării de urgență în România;
- Scutirea tuturor structurilor sportive de la plata impozitului pe venit sau pe profit pentru lunile martie, aprilie și mai 2020;
- Scutirea tuturor băncilor și instituțiilor financiare nebancare de la plata impozitului pe profitul realizat din împrumuturile acordate structurilor sportive în perioada martie, aprilie și mai 2020, sub condiția ca această scutire să se reflecte în costul împrumuturilor acordate;
- Stabilirea posibilității tuturor plătitorilor de impozit pe venit și pe profit de a direcționa un procent de 3% din impozitul aferent anului 2020, către structuri sportive care dețin certificate de identitate sportivă, sunt afiliate la federația națională sau asociația județeană de profil și participă la competiții organizate de acestea la nivel național sau local.
Ce se întâmplă cu salariile fotbaliștilor
Așa cum Digi Sport a anunțat în exclusivitate, există voci care susțin că vor exista mari probleme cu plata salariilor jucătorilor din Liga 1.
Dumitru Costin, preşedintele BNS, singura confederaţia a sindicatelor din care face parte şi sportul, va ridica problema plăţii contractelor din fotbal, handbal și alte sporturi la şedinţa CNT de marţi.
"Aşa cum am mai spus, în acest moment nu există cadrul legal pentru ca jucătorilor să le fie tăiate salariile. Dar situaţia este foarte dificilă şi probabil că este necesar un compromis. Nici angajatorul nu e vinovat aşa cum nici angajaţii nu sunt.
Pierderile probabil că trebuie împărţite într-un anume fel. Sper să putem merge cu un punct comun sindicate-FRF-LPF la respectiva şedinţă, cu ajutorul preşedintelui Dmitru Costin. Sportul trebuie să se afle pe lista guvernului atunci când vor fi decise măsuri de susţinere", a precizat Emilian Hulubei, preşedintele AFAN, sindicatul jucătorilor din România.
Gigi Becali se află printre cei care consideră că dacă nu se joacă meciurile şi nu se fac încasări, atunci cluburile nu trebuie să plătească toţi banii pentru că nu au de unde.
”Dacă nu se va juca, ceea ce nu cred, atunci, ca orice om, fotbalistul trebuie să câștige bani dacă muncește. Dacă nu muncești, nu câștigi bani”, a spus finanțatorul FCSB.
Etichete: liga 1 , lpf , salarii fotbalisti , scutire impozite
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții