Foto Totul a ieșit la iveală. Barcelona, nesancționată, deși a depășit fair-play-ul financiar: "E un mister"
25.01.2019, 17:48SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Barcelona l-a transferat în urmă cu câteva zile pe Frenkie De Jong, de la Ajax, cu 75 de milioane de euro, plus 11 milioane drept bonusuri, însă catalanii nu au fost sancționați în niciun fel de UEFA pentru încălcarea fair-play-ului financiar. Conform regulamentelor, "masa salarială a unui club nu trebuie să depășească, sub nicio formă, 70 la sută din venituri. Niciun fel de derogare nu se poate acorda în caz de depășire a acestui prag".
Astfel, publicația franceză Paris United sesizează niște "inechități" în acest sens. Potrivit auditului efectuat de KPMG pentru sezonul 2017-2018 inclusiv, PSG are o masă salarială de 61 la sută din venituri, așa că eforturile din ultima vreme ale șefilor de pe Parc des Princes au dat roade.
În ceea ce o privește pe Barcelona, catalanii au cea mai mare masă salarială din lume, 562 milioane de euro, ceea ce reprezintă 81 la sută din venituri. Cu toate acestea, clubul nu a fost sancționat niciodată de UEFA, iar motivul rămâne un mister. Potrivit aceleiași analize făcute de KPMG, salariile de la Barcelona au crescut cu 118,68 la sută în ultimii 7 ani.
Messi, cel mai mare salariu din lume
Dacă ne uităm doar la veniturile lui Lionel Messi, se observă că, doar din salariu, starul argentinian primește 40 de milioane de euro pe an, net, după ce și-a prelungit contractul în 2017. Este cel mai bine plătit fotbalist al planetei.
Cu toate că plecarea lui Neymar la PSG a generat un venit considerabil pentru Barca, 222 de milioane de euro, nu trebuie să uităm însă că au fost aduși ulterior alți jucători. Coutinho a costat 130 de milioane de euro, iar Dembele, 120 de milioane. În calculul efectuat de firma menționată, nu este inclusă plata către Ajax a 86 de milioane de euro, după transferul lui De Jong. Astfel, aici se pune întrebarea cum de Barcelona a reușit să nu intre sub incidența UEFA.
O altă întrebare pe care sursa citată și-o pune este de ce PSG este absentă de pe piața transferurilor. Deși a încercat să-l deturneze în ultimul moment pe De Jong de la Barcelona, pentru PSG a fost imposibil să o facă, deoarece ar fi încălcat fair-play-ul financiar.
În plus, după avertismentele primite în perioadele trecute de transferuri, PSG a reușit să atragă sume fabuloase ca sponsori, printre care și parteneriatul cu brandul Jordan, care va vărsa în conturile clubului în total 200 de milioane de euro pe an. Astfel, potrivit aceleiași surse, deși PSG a făcut eforturi mari pentru a se alinia normelor, se pare că alte cluburi nu se supun acelorași reguli.
Etichete: barcelona , psg , fair-play financiar , psg fair play financiar , barcelona fair play financiar
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții