Super Liga Europei nu a dispărut! Joan Laporta anunță când ar putea începe competiția
articol scris de Digi Sport07.01.2023, 07:42
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Super Liga Europei a reprezentat un proiect eșuat al omului numărul 1 de la Real Madrid, Florentino Perez, care a vrut să înlocuiască astfel cea mai puternică competiție intercluburi a lumii, Champions League.
Protestele fanilor au fost vehemente și au determinat astfel cluburile care făceau inițial parte din planul gândit de Perez să renunțe.
Joan Laporta, ultimele detalii despre Super Liga Europei
Două formații au fost care nu s-au retras, pe lângă Real Madrid, Barcelona și Juventus.
Acum, președintele grupării catalane rupe tăcerea și vorbește despre momentul cel mai rapid când Super Liga Europei ar putea începe.
"Dacă decizia este favorabilă (n.r. în instanță), Super Liga ar putea să fie realitate în 2025", a spus Laporta, conform ESPN.
Momentan însă procesul pe care fondatorii Super Ligii îl au cu șefii FIFA și UEFA nu decurge foarte bine.
FIFA și UEFA au cale liberă pentru blocarea proiectului Super Ligii Europei
Un avocat general al Uniunii Europene a stabilit joi că FIFA şi UEFA nu au abuzat de poziţia lor dominantă în competiţiile europene de fotbal prin blocarea proiectului Super Ligii.
În 2021, 12 cluburi importante din Europa au încercat să înființeze o competiție care să rivalizeze cu UEFA Champions League. Demersul inițiat de Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Juventus, AC Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid a picat rapid, după protestele organizate de fanii echipelor și după avertismentul din partea FIFA și UEFA.
În 2022, fondatorii Super Ligii au venit cu o nouă propunere de format, susținută doar de către Real Madrid, Barcelona și Juventus.
Avizul avocatului general desemnat în acest caz, Athanasios Rantos, nu este obligatoriu, însă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene estimează că judecătorii săi urmează linia acestor avize anterioare în aproximativ 80% din cazuri.
Instanța consideră că efectele restrictive impuse de UEFA și FIFA - adică sancţiunile asupra cluburilor implicate – “sunt inerente şi proporţionale pentru atingerea obiectivelor legitime urmărite de UEFA şi FIFA”.
“Normele Uniunii în materie de concurenţă nu interzic FIFA şi UEFA, federaţiilor lor membre sau ligilor naţionale să ameninţe cluburile cu sancţiuni dacă acestea participă la un proiect care ar putea încălca obiectivele legitime urmărite de aceste federaţii”, subliniază avocatul.
Super Liga Europei trebuia să aibă următorul format:
- 20 de cluburi participante: celor 12 anunţate până în acest moment li se vor alătura alte 3 şi vor fi, astfel, 15 cluburi fondatoare
- cele 15 cluburi vor evolua în fiecare an în noua competiţie, iar lor li se vor alătura, în fiecare sezon, alte 5 echipe, care se vor califica în funcţie de rezultatele din sezonul precedent
- meciurile vor avea loc la mijloc de săptămână, exact cum se întâmplă acum cu partidele din UEFA Champions League sau Europa League, astfel că weekendurile vor fi rezervate, păstrând tradiţia, partidelor din competiţiile interne
- Superliga va încpe în luna august
- vor exista două grupe de câte 10 echipe, cu meciuri tur-retur
- primele 3 din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală ale Superligii
- locurile 4-5 vor juca într-un play-off tur-retur pentru ultimele două locuri din sferturile de finală, care se vor juca în dublă manşă
- semifinale tur-retur
- finala în luna mai, într-o singură manşă
Etichete: barcelona , joan laporta , presedinte barcelona , super liga
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții