Barcelona, mutare disperată. De ce nu pot catalanii să-l legitimeze pe Messi: "Niciun milimetru"
articol scris de Digi Sport04.08.2021, 07:57
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Barcelona este departe de a-și echilibra balanța financiar-contabilă pentru a-l putea legitima din nou pe Lionel Messi. Nici măcar renunțarea la câțiva jucători nu a rezolvat mare lucru, deși masa salarială a fost redusă.
Șefii Barcelonei au discutat direct cu președintele La Liga și au cerut modificarea regulilor
Catalanii așteaptă acum verificările și calculele făcute de La Liga, care va decide dacă munca depusă până acum este în acord cu regulile sau nu, sau dacă s-a reușit o mai bună echilibrare financiară.
Noul președinte al Barcelonei, Joan Laporta, a recurs la o mutare disperată. A cerut șefilor din La Liga să modifice regulamentele pentru a putea semna un nou contract cu Lionel Messi.
Joan Laporta "trage" cât de mult poate de șefii din La Liga și chiar a cerut public ca aceștia să ofere "flexibilitate", însă nu va beneficia de așa ceva. Laporta s-a plâns de dezastrul financiar lăsat de fosta conducere, cu Josep Maria Bartomeu în frunte, însă acum va trebui să rezolve cumva situația, pentru că nu va beneficia de clemență.
Publicația Marca susține că La Liga are toleranță zero și nu va ceda "niciun milimetru".
De ce La Liga are toleranță zero pentru Barcelona
Forul spaniol are 3 mari motive pentru care nu o face și pentru care nu vrea să schimbe nimic în ceea ce privește controlul economic strict al cluburilor. Publicația Marca a precizat motivele.
Primul dintre este tocmai acela că regulile jocului nu se schimbă doar pentru o singură echipă. Asta pentru că toate cluburile au aderat la acest regulament, care cuprinde și un control economic foarte strict.
Singura soluție ca acest lucru să se întâmple ar fi ca modificările să fie propuse și prezentate de un club, iar acestea să fie supuse la votul celorlalte cluburi. Iar catalanii știu că așa ceva nu se va întâmpla. Este același regulament care a dus la declinul a trei cluburi: Elche, Murcia și Reus. Însă este un regulament care duce la viabilitatea financiară a campionatului.
De aici rezultă și al doilea motiv: La Liga nu vrea să pățească ceea ce au pățit ligile din Franța și Italia. Campionatele Franței și ale Italiei traversează și ele perioade dificile. De exemplu, din cauza pandemiei, Franța nu a reușit să termine sezonul 2019-2020, iar în Italia s-a jucat cu porțile închise, ca în majoritatea ligilor europene, iar asta a dus la probleme grave financiare și acum există unele cazuri în care cluburile sunt aproape de faliment.
În Italia, pierderile au fost de peste 1.1 miliarde de euro, iar Guvernul a intervenit și a cerut ca echipele să-și plătească datoriile în interval de doi ani în loc de unul.
Spaniolii chiar nu vor să treacă și ei prin așa ceva, iar cele mai multe echipe din La Liga și-au făcut temele. Așa că, pentru o singură echipă, nu se va schimba regulamentul. Din acest punct de vedere, pe modelul italian, singura speranță a catalanilor ar putea fi tot Guvernul. Însă un lucru e cert: La Liga nu va mai permite acumularea unor asemenea datorii prin salariile uriașe.
Așa că Barcelona trebuie să le reducă. Iar pe cale de consecință, salariul lui Messi este cel care îi încurcă cel mai mult pe catalani, chiar dacă starul argentinian a fost de acord să renunțe la mai bine de jumătate din bani. Suma este oricum colosală. Până pe 30 iunie, Messi avea un salariu de 76 de milioane de euro pe an, cel mai mare din lume.
Al treilea motiv este controversata competiție Super League. Practic, aceasta era singura salvare financiară pentru Barcelona, în cazul în care această competiție ar fi "înviată", după ce a fost anunțată și desființată în interval de două zile.
Numai că restul echipelor din Spania, cu excepția lui Real Madrid, nu sunt de acord cu așa ceva. E greu de crezut că Super Liga va fi totuși înființată, sau dacă va fi, va trece ceva timp până va deveni ceva oficial și în orice caz, va arăta cu totul altfel decât varianta inițială.
Iar Barcelona nu are timp. De altfel, catalanii sunt chiar în mare criză de timp pentru că perioada de transferuri se încheie pe 31 august. Așa că vor trebui să vândă mai mulți jucători până atunci și să reducă masiv salariile celor existenți. Iar Barcelona este clubul cu cea mai mare masă salarială din Europa.
Etichete: barcelona , joan laporta , lionel messi
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții