Zecile de milioane de dolari din China devin istorie. Anunţul federaţiei va alunga multe vedete
articol scris de Digi Sport14.12.2020, 15:52
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Federaţia chineză de fotbal (CFA) a anunţat, luni, că la nivelul tuturor ligilor profesioniste vor fi implementate plafoane salariale stricte, conform agenţiei Xinhua.
Salariile jucătorilor nu vor mai putea ajunge la cifrele ameţitoare de acum, iar cluburile vor avea bugete mult diminuate.
CFA a justificat măsura prin diminuarea cheltuielilor în ligile profesioniste şi promovarea unui dezvoltări sănătoase şi sustenabile a fotbalului profesionist.
Niciun salariu al străinilor nu va mai trece de 3,63 de milioane de euro în China. Autohtonii, de aproape 5 ori mai puţin
În Superliga Chinei (CSL), salariul brut al unui jucător străin nu va putea depăşi suma de 3,63 milioane dolari pe an, în timp ce venitul maxim brut al unui jucător autohton nu poate fi mai mare de 765.000 dolari pe an.
Fiecare club din CSL poate cheltui maxim 91,74 milioane dolari pentru salariile jucătorilor, inclusiv 12,1 milioane dolari pe an pentru toţi jucătorii străini din cadrul clubului. Salariul anual mediu al unui jucător chinez nu poate depăşi 458.700 dolari.
Conform Xinhua, în sezonul 2018, plafonul salarial al cluburilor s-a ridicat la 168 milioane dolari, în contextul în care majoritatea cluburilor s-au confruntat cu pierderi.
Preşedintele CFA, Chen Xuyuan, a remarcat că plafonul salarial al cluburilor din Superliga Chinei este de zece ori mai mare decât ce al K-League din Coreea de Sud şi de trei ori mai mare decât cel din J-League din Japonia: ''Dar echipa noastră naţională rămâne cu mult în urmă. Investiţiile mari nu afectează doar prezentul fotbalului chinez, ci şi viitorul său''.
CFA pregăteşte sancţiuni dure pentru încălcarea plafonului salarial
Cluburile sunt obligate să semneze noi contracte cu toţi jucătorii pentru aplicarea noilor plafoane salariale. În cazul jucătorilor cu contracte superioare limitei impuse, cluburile pot semna înţelegeri suplimentare care să compenseze diferenţele într-un interval de trei ani, care însă nu vor fi incluse în costurile clubului.
Cluburile care vor depăşi plafonul salarial riscă sancţiuni cu depunctarea de la şase la 24 de puncte. Niciun jucător cu salariu mai mare decât plafonul impus nu poate evolua în ligile profesioniste chineze. Falsificarea contractelor sau alte subterfugii pot duce la retrogradarea cluburilor în cauză şi suspendarea jucătorilor implicaţi pentru doi ani.
''Indiferent de cât de mare este clubul, vom urma strict regulile indiferent de consecinţe. Nu testaţi determinarea noastră'', a avertizat preşedintele Chen.
Cluburile din liga secundă chineză au un plafon salarial anual de 458.700 dolari pentru jucătorii autohtoni respectiv de 1,8 milioane dolari pe an în cazul jucătorilor străini. La liga a treia salariul maxim a fost limitat la 183.500 dolari.
La reuniunea de luni a CFA, au fost aprobate noi regulamente privind numele cluburilor, cerând grupărilor profesioniste să renunţe la orice conţinut privind patronatul.
Olăroiu are 7 milioane de euro salariu
''În trecut, patronii de cluburi au schimbat rapid denumirile şi de acum înainte aceste nume trebuie să se schimbe, pentru că nu ajută la cultura fotbalului chinez. Cluburile trebuie să ia în considerare cultura fanilor locali şi caracteristicile oraşului când aleg noi nume '', a spus Chen, citat de Agerpres.
Va fi o problemă şi pentru antrenorul român Cosmin Olăroiu, care a câştigat un titlu istoric cu Suning în acest an şi a calificat echipa în finala Cupei.
El are un salariu de 7 milioane de euro, dar până la finalul actualului contract cluburile au dreptul să găsească variante pentru a plăti toţi banii din surse externe, care să fie cuprinşi în bugetele echipelor.
Guangzhou Evergrande, Beijing Guoan, Shanghai SIPG şi Jiangsu Suning, campioana en titre, cu Cosmin Olăroiu pe banca tehnică, vor fi nevoite să caute alte nume până la finele acestui an.
Etichete: cosmin olaroiu , salarii china , federația chineză
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții