Revoluție în fotbal! Cât vor dura eliminările temporare, cum se schimbă regula ofsaidului și când se vor implemnta noile norme
articol scris de Digi Sport18.11.2023, 17:11
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Fotbalul este din ce în ce mai aproape să se schimbe radical! În primele luni ale anului 2024 e programată următoarea întâlnire IFAB, organizația internațională care a modifică periodic regulamentul după care se ghidează ”sportul rege”.
Regulile fotbalului se pot schimba din sezonul 2024/2025
”Legea Wenger”, care prevede schimbarea regulii ofsaidului, este deja testată în Suedia și Italia, la nivel de juniori, va fi dezbătută și, dacă cel puțin 5 dintre cei 8 membri IFAB vor vota pro, ar putea fi implementată la scară largă din sezonul 2024/2025.
Dar și alte reguli sunt pe cale să fie modificate. Una dintre cele mai arzătoare discuții se referă la eliminările temporare. IFAB a aprobat deja o normă în acest sens, încă din 2017, dar doar la nivel de old boys și juniori. Acum, însă, poate apărea și în fotbalul profesionist.
”Excluderea temporară este o penalizare constând într-o suspendare imediată care împiedică un jucător care a comis o infracțiune demnă de avertisment (cartonaș galben) să continue să participe la meci pentru o anumită perioadă de timp”, spune regula aprobată în 2017, potrivit Marca.
Acum, se ia în calcul ca eliminarea temporară să dureze între 10 și 15% din timpul regulamentar de joc.
De asemenea, se dorește a fi implementată o regulă prin care doar căpitanii echipelor se pot apropia de arbitru pentru a-i cere explicații în timpul partidelor, iar toți ceilalți jucători care fac asta să fie avertizați.
IFAB vrea să câștige și ”bătălia” cu tragerile de timp. Cum varianta opririi cronometrului, ca la handbal sau baschet, a căzut, se încearcă găsirea unei alte formule pentru a se reduce pierderile de timp efectiv de joc.
Cum ar urma să se schimbe regula ofsaidului
Până acum, un jucător era semnalizat în ofsaid dacă, în momentul în care un coechipier îi trimitea balonul, orice parte a corpului său cu care poate înscrie era mai aproape de linia porții adverse decât ultimul fotbalist al echipei aflate în apărare, în afară de portar.
Odată cu VAR-ul și sistemul semi-automat de semnalizare a ofsaidului au existat situații în care câțiva centimetri au fost de ajuns pentru a se anula goluri importante din cauza poziției în afara jocului a marcatorului.
Propunerea lui Arsene Wenger prevede ca tușierul să ridice fanionul pentru ofsaid doar în momentul în care atacantul este cu toată suprafața corpului în fața fundașului, nu doar cu o parte, ceea ce avantajează jucătorii aflați în ofensivă.
Etichete: ifab , regulament fotbal , regula ofsaidului , eliminare temporara
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții