"Război" total! Proiect anti Super Liga Europei ce va fi lansat de Anglia
articol scris de Digi Sport23.02.2023, 14:25
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Proiectul de reformă a fotbalului englez, pe care guvernul britanic îl prezintă joi, se concentrează pe interzicerea aderării cluburilor engleze la o eventuală Super Ligă europeană, controversatul proiect susţinut iniţial de 12 cluburi din Anglia, Spania şi Italia, informează agenţia EFE.
Crearea competiţiei, susţinută de unele din cele mai mari cluburi din Europa, a inclus şase echipe engleze (Arsenal, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur şi Liverpool), ceea ce a stârnit furia suporterilor şi promisiunea guvernului britanic de a revizui structura sportului, cu accent pe relaţia dintre fani şi cluburi.
"Război" între englezi și fondatorii Super Ligii Europei
"Cartea Albă", aşa cum este cunoscută această primă propunere în Regatul Unit, a început să prindă contur în 2021, iar acum a devenit realitate. Guvernul fundamentează această reformă pe mai multe puncte: crearea unui organism de reglementare independent care să medieze disputele, interzicerea cluburilor de a se afilia ligilor externe, cum este cazul Super Ligii, îmbunătăţirea controalelor de către proprietari pentru a evita problemele economice la cluburile lor, o mai bună reprezentare a suporterilor care să aibă putere de decizie şi îmbunătăţirea repartiţiei banilor în piramida fotbalului englez.
În acest fel se încearcă şi evitarea creării unor cluburi de stat, cum este cazul lui Newcastle United, în mâinile Arabiei Saudite, sau al lui Manchester City, sub tutela Emiratelor Arabe Unite. Sau o posibilă achiziţie a lui Manchester United de către Qatar, care a stârnit indignare în rândul comunităţii LGTB a lui United.
De asemenea, cu un control economic mai mare, guvernul încearcă să atenueze declinul financiar al mai multor cluburi din ultimii ani. De la crearea Premier League în 1992, peste 60 de cluburi din fotbalul englez s-au confruntat cu probleme economice grave. Unul din cele mai notorii cazuri este cel al lui Bury, club înfiinţat în 1885 şi care a fost exclus din League One (divizia a 3-a) în 2020.
"Răspunsul" Premier League
Totuşi, acest proiect nu convinge Premier League, care priveşte cu scepticism multe dintre reforme şi consideră că pune în pericol superioritatea ligii engleze faţă de alte competiţii europene, notează agerpres.
Premier League consideră că noul organism de reglementare i-ar putea restrânge puterile şi că noile restricţii pentru proprietari ar putea speria potenţialii investitori.
O primă propunere de creare a Super Ligii europene din partea a 12 cluburi din Anglia, Spania şi Italia a fost respinsă vehement de fotbalul european, cu proteste de la suporteri până la conduceri de ligi naţionale, însă Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus au rămas partizane ale proiectului.
UEFA şi FIFA au blocat proiectul, ameninţând potenţialele participante cu sancţiuni, în timp ce iniţiatorii Super Ligii au acuzat forurile fotbalistice internaţionale că abuzează de puterea lor.
O decizie a Curţii Europene de Justiţie este aşteptată în cursul acestui an în privinţa controversatului proiect. Recent, o opinie a Procurorului General în acest caz a indicat că încercarea UEFA şi FIFA de a bloca noi competiţii continentale nu violează legile UE.
Iniţiatorii Super Ligii europene au propus în februarie 2023 un nou format, deschis, care poate reuni până la 80 de echipe, cu 14 meciuri garantate pentru fiecare club, potrivit companiei A22 Sports Management. Au fost enunţate zece principii ale ligii afirmă că toate cluburile se vor califica pentru Super Ligă prin intermediul competiţiilor naţionale şi astfel nu vor exista membri permanenţi.
Etichete: chelsea , liverpool , manchester city , premier league , real madrid , barcelona , anglia , manchester united , arsenal , super liga , superliga europei
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții