Gică Hagi, dat exemplu de Arsene Wenger în contextul turneelor finale în fiecare an: ”N-au suficiente oportunități!”
articol scris de Digi Sport20.12.2021, 09:33
Bundesliga: Dortmund - Leverkusen, vineri, 21:30, DGS 1
La Liga: Rayo - Celta Vigo, vineri, 22:00, DGS 2
Ideea ca o dată pe an să existe un turneu final mondial sau european începe să prindă contur. Unul dintre cei mai mari susținători ai acestei variante este francezul Arsene Wenger (73 de ani), șef al Dezvoltării Globale a Fotbalului de la FIFA.
Fostul antrenor al celor de la Arsenal este adeptul unui calendar la finalul căruia să existe un turneu final, fie Cupă Mondială, fie turneu continental.
De asemenea, Wenger și-ar dori ca partidele de calificare să fie toate comasate în aceeași lună, de preferat în octombrie. Ideea sa a fost considerată una extremă și pentru moment a fost abandonată.
”Foarte mulți jucători nu au suficiente oportunități de dezvoltare”, a declarat Arsene Wenger, luna trecută, într-o întrunire cu mai multe personalități ale fotbalului mondial, cu experiență vastă la turneele finale.
Hagi, Stankovic și Nakata, dați exemplu de Arsene Wenger!
De asemenea, Wenger i-a dat exemplu pe Gică Hagi, Dejan Stankovic și Hidetoshi Nakata, fotbaliști pe care, în opinia sa, Cupa Mondială i-a transformat în adevărate staruri internaționale. Astfel, francezul și-ar dori ca tot mai mulți jucători să aibă șansa de a străluci la cel mai înalt nivel.
În acest moment, există 133 de țări în lume care nu au jucat niciodată la Cupa Mondială. De asemenea, FIFA a publicat un studiu, efectuat pe un eșantion de 30.000 de oameni care iubesc fotbalul, în care 63% dintre bărbați și 52% dintre femei sunt de partea unui turneu final de Cupă Mondială o dată la doi ani.
Următorul congres FIFA va avea loc pe 31 martie 2022, la Doha, iar presa internațională anunță că noul proiect are mari șanse să fie aprobat. Statele africane și majoritatea celor asiatice vor fi de acord, în timp ce statele europene și sud-americane se vor împărți.
Pierderi de miliarde de euro cu ”Mondial” la fiecare doi ani!
În septembrie 2021, UEFA a comandat un studiu legat de impactul unor astfel de turnee, iar vineri l-a dat publicităţii. Ca o concluzie generală, impactul asupra fotbalului ar fi rău.
Potrivit studiului realizat de "Oliver şi Ohlbaum", pierderile la care s-ar ajunge prin îndesirea turneelor finale de la 4 ani la 2 ani ar fi cifrate la aproximativ 2,5-3,3 miliarde de euro, pe un ciclu de patru ani.
De asemenea, între problemele scoase în evidenţă de studiu sunt cele legate de faptul că jucătorii din echipele naţionale ar ajunge să joace şi mai mult, în timp ce jucătorii care nu prind loturile pentru turneele finale ar fi nevoiţi să stea degeaba cu lunile. Implicit, campionatele naţionale ar fi obligate să stea în pauză mai multă vreme, iar legătura cu suporterii proprii ar avea de suferit.
Fotbal de asemenea nivel programat mai des ar afecta grav celelalte sporturi, care nu se ridică la nivelul de popularitate al soccerului.
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții