FIFA vrea să revoluţioneze Cupa Mondială şi Mondialul cluburilor. Marile cluburi ameninţă cu boicotul
16.03.2019, 10:44SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
FIFA a făcut un pas important spre revoluţionarea Cupei Mondiale şi a Mondialul clubului, însă decizia în privinţa celei de-a doua competiţii nu a fost bine primită de echipele mari ale Europei, care ameninţă cu boicotul.
Concret, din 2021, ar urma să fie lansat un Campionat Mondial al cluburilor cu 24 de echipe de start. UEFA şi Asociația Europeană a Cluburilor se opun însă vehement şi au anunţat deja că nu vor onora competiţia.
"Ne opunem revizuirii formatului Campionatului Mondial al Cluburilor. În acest moment afirmăm cu tărie că niciun membru al AEC nu va lua parta la o astfel de competiție", a anunţat forul condus de preşedintele lui Juventus, Andrea Agnelli.
În acelaşi timp, UEFA susţine că acest format nu ar face decât să afecteze Champions League, în condiţiile unui calendar deja aglomerat.
Mondialul cluburilor în noua variantă ar urma să se dispute la fiecare 4 ani, cu participarea a 8 echipe din Europa (câştigătoarele UCL şi UEL din perioada premergătoare competiţiei), 6 din America de Sud, câte 3 din Africa, Asia şi America de Nord şi una din Oceania.
Consiliul FIFA a aprobat creşterea numărului de echipe la Cupa Mondială
Tot vineri, Consilul FIFA reunit la Miami a aprobat creşterea numărului de echipe participante la Cupa Mondială, de la 32 la 48. Schimbarea ar urma să se producă începând cu turneul final din 2022, organizat de Qatar.
Acest format ar fi trebuit adoptat din 2026, însă poate intra în vigoare cu 4 ani mai repede, dacă va fi votat de Congresul FIFA, programat pe 6 iunie, la Paris.
"Misiunea noastră este de a continua să dezvoltăm fotbalul, să îmbunătăţim calitatea, de aceea intenţionăm să trecem la 48 de echipe", a declarat preşedintele FIFA, Gianni Infantino.
O astfel de schimbare ar genera “venituri suplimentare de 300 până la 400 de milioane de dolari”, potrivit unui studiu de fezabilitate, dar în cazul ediţiei din 2022 există o problemă de natură extrafotbalistică.
Creşterea numărului de echipe participante ar duce şi la creşterea numărului de meciuri, de la 64 la 80, ceea ce înseamnă că este nevoie de ţară vecină care să preia o parte din partide. Însă Qatar nu este avantajată de situaţia geopolitică din zonă, în condiţiile în care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt au impus un embargo economic şi diplomatic acestei ţări, în 2017.
Etichete: fifa , cupa mondiala 2022 , mondialul cluburilor , gianni infantino
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții