”Am văzut cum le scotea sângele și-l băgau din nou în corp!”. Dezvăluiri din Rusia, despre dopaj, în ”era Dan Petrescu”
26.11.2018, 12:32La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Dacian Varga (34 de ani), fost jucător al Sportului, dar și al rușilor de la Kuban Krasnodar, în perioada în care echipa era antrenată de Dan Petrescu (50 de ani) , a dezvăluit metodele pe care le-au adoptat oficialii clubului pentru a crește randamentul jucătorilor.
”În Rusia, îți lua sânge, dar nu te obliga nimeni. În fiecare week-end ne băgau vitamine în vene, perfuzie. Nu văd nimic rău în asta. Ne simțeam foarte bine după ce făceam asta. Îți arăta ce substanțe îți bagă, niște fiole cu calciu, magneziu. Am văzut la unii colegi cum scoteau sângele, îl băgau într-o centrifugă, și apoi îl băgau înapoi în corp. Într-un an de zile cât am stat în Rusia nu mi-a făcut nimic niciun control antidoping. Nu se făceau, nu am văzut niciodată control acolo!”, a spus, pentru Gazetă, Varga.
Potrivit listei negre a Agenției Mondiale Anti-Doping ( WADA) este interzisă orice formă de manipulare intravasculară a sângelui sau a componentelor sângelui prin orice mijloc fizic sau chimic. De altfel, astă-vară, au apărut și acuzații la nivel mondial față de sportivii dopați din Rusia. Între Rusia şi Statele Unite ale Americii există un război deschis pe seama problemelor de dopaj din ţara lui Vladimir Putin, iar totul a culminat cu interzicerea ex-sovieticilor la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, după ce s-a descoperit că Moscova gira tacit un sistem de dopaj în masă în care erau implicaţi peste 1.000 de sportivi, printre care şi fotbalişti.
"Rusia nu ar trebui să găzduiască Mondialul! E clar că ei încalcă regulile. Sunt mulţi oameni frustraţi din această cauză, dar e prea târziu pentru a mai face ceva în privinţa asta. Dar măcar trimitem un mesaj sporivilor curaţi.
Jucătorii ruşi ar trebui supuşi unor teste de mai mare acurateţe. O creştere atât e bruscă a prestaţiilor acestora are nevoie de o monitorizare atentă pentru a garanta publicului corectitudinea competiţiei", a spus şeful USADA, Agenţia Americană Anti-Drog, înaintea Cupei Mondiale.
Doi oficiali ai laboratorului antidoping din Bucureşti, concediaţi după falsificarea rezultatelor unor teste
Principalii doi responsabili ai laboratorului antidoping din Bucureşti au fost concediaţi, după ce au fost găsiţi vinovaţi de falsificarea rezultatelor unor teste, pentru a-i proteja pe sportivii dopaţi, a declarat, joi, pentru Reuters un oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA).
Laboratorul de la Bucureşti a fost suspendat de AMA la sfârşitul lunii noiembrie 2017, din cauza unor nereguli, iar suspendarea nu a fost ridicată.
Gunter Younger, şeful serviciului de investigaţii al AMA, a precizat că un ofiţer de integritate a contactat AMA şi a făcut unele afirmaţii despre laborator.
"Noi am început o investigaţie, ne-am uitat pe e-mailuri şi am discutat cu nişte oameni. Am putut stabili că a existat cu adevărat o acoperire a cel puţin două eşantioane. Am putut să o spunem categoric", a afirmat Younger, la un simpozion al AMA, organizat la Londra.
Etichete: dan petrescu , antidoping , dopaj , dacian varga , dopaj rusia , fotbalisti rusi dopati
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții